Epres morzsasütemény: szinte édes lekvárrá sül a zamatos gyümölcs

morzsasüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben a süteményben a tészta csak díszítőelem, a lényeg az édes lekvárrá sült gyümölcs.

A morzsasütemények nagy kedvenceim, hiszen bármilyen gyümölcsből, pillanatok alatt elkészülnek. Készítettem már almásat, szilvásat, zabpelyheset, sima liszteset, de az alább olvasható változat különösen közel áll a szívemhez.

Egyértelműen az eper a kedvenc gyümölcsöm - szerintem ezzel nem vagyok egyedül -, ráadásul a sütőben édes lekvárrá sül, amit tökéletes ellensúlyoz a savanykás citromlé. Hogy a morzsa is különleges legyen, zabpehellyel és őrölt mandulával készül, így az egész sütemény kap egy kis plusz, kicsit marcipános ízvilágot, de a tészta mennyisége egészen eltörpül a gyümölcsé mellett.

Epres morzsasütemény

epresmorzsasüti

Hozzávalók 6 személyre

  • 750 gramm eper
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál búzaliszt
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 40 gramm őrölt mandula/mandulaliszt
  • 40 gramm zabpehely
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 csipet
  • 3 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy jénai tálat.

Az epret mossuk meg, negyedeljük össze. Szórjuk a jénai aljára, majd öntsük rá a citromlevet, alaposan keverjük össze.

Egy kis tálban keverjük össze a búzalisztet 1 evőkanál cukorral, majd szórjuk az eperre, keverjük vele össze.

Egy másik tálban keverjük össze az őrölt mandulát, zabpelyhet, sütőport, fahéjat, sót és a maradék cukrot. A vajat daraboljuk össze, majd dolgozzuk bele a mandulás keverékbe, hogy morzsás állagú legyen. Szórjuk a morzsát az eperre.

Toljuk a sütőbe, kb. 30-35 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz, a gyümölcs pedig lekvárrá nem alakul. Melegen, vaníliafagyival tálaljuk, de másnap is isteni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük