Ezekre figyelj, ha alapanyagot, ételt rendelsz a járvány ideje alatt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Napi Táptudás és a Babramegy blog szerzőivel, Kőfaragó Anna grafikus segítségével infografikákba foglalta a hasznos információkat, jó higiéniai gyakorlatokat, melyekre érdemes odafigyelnünk, ha készételt vagy alapanyagokat rendelünk otthonunkba.
Elkaphatom a betegséget az élelmiszereken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosom meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit egyek, hogy a lehető legjobban támogassam az immunrendszerem, a testi és lelki egészségem a járvány ideje alatt?
Az elmúlt hetekben, hónapokban sokakban felmerülhettek a fenti kérdések, sok fórumon, csoportban olvashattunk hasonló felvetéseket. A környezetbarát étkezéssel foglalkozó, hasznos tippjeiről, színes infografikáiról, a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítés kidolgozásáról ismert szervezet, a Felelős Gasztrohős Alapítvány csapatához is több, a témával kapcsolatos kérdés futott be. Ezért úgy döntöttek, hiteles forrásokat megvizsgálva, szakértőket bevonva állítanak össze egy-egy útmutatót a biztonságos készétel- és alapanyag-rendeléshez.
Fontos az óvintézkedés
“Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja, azonban fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet néhány “óvintézkedés” bevezetésére és eloszlassunk tévhiteket. Emellett nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a lakossági figyelmét arra is, hogy most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és a bolygónk egészségének érdekében. Mi így próbálunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, termelőknek átvészelni ezt a nehéz időszakot. ” - mondta el az alapítvány igazgatója, Varga Judit.
Miket érdemes fogyasztani?
“Az étkezés alapvető szükségletünk, azonban a vírushelyzet okozta feszültebb időkben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk, az emésztésünk nagyban hozzájárul a mentális állapotunkhoz is. A stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendükbe minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt építünk be. ” - mondta el Vida Katalin, pszichológus, a Babramegy blog szerzője.
“Az otthon töltött időkben az ember hajlamos egész nap nassolni. Érdemes odafigyelni, hogy legyen mellettünk mindig egy pohár víz, először ebből kortyoljunk, ez is csökkentheti a nassolás mennyiségét. Ha mégis bekapnánk valamit, az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek, édességek helyett inkább egy-egy répát, almát, vagy pár szem olajos magot ropogtassunk el. ” - tette hozzá Papp Andrea, táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog szerzője.
Mire kell figyelni?
Ételt rendelni tehát a jelenlegi álláspontok szerint nem veszélyes, azonban fontos, hogy bevezessünk néhány új szokást; például melegítsük újra a rendelt ételt, tegyük tálcára vagy egy újságpapírra a megvásárolt termékeket, alapanyagokat, alaposan mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, illetve alaposan mossunk kezet a kipakolás előtt, után és minden étkezés előtt is.
További tippekért érdemes átböngészni az elkészült infografikákat, ezeket a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalán, itt találjátok meg. Élvezzük ki, hogy házhoz jönnek a termelői finomságok, a Fenntartható Vendéglátóhelyek mesés ételei, és segítsünk a vírus visszaszorításában azzal, hogy otthon maradunk!
Fotók: Getty Images