így készülnek az ételfotók: a legtöbbször nem is ehető az étel, hiába harapnál bele a legszívesebben
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Fontos, hogy egy ételfotó látványos legyen, de nem mindegy, hogyan érjük el azt. A reklámplakátokon látható finomságok ritkán ehetőek.
Természetesen egy jó felszereléssel, profi kamerával, fényekkel, szép kompozícióval és megfelelő dekorelemekkel is lehet szép képet készíteni, de vannak ennél körmönfontabb módszerek is.
Sült csirke
Azért, hogy a sült csirke egészben is szép kerek legyen, legtöbbször nyersen hagyják, majd kitömik valamilyen anyaggal a belsejét, például papírtörlővel, a bőre alá pedig valamilyen szilárd anyagot - akár krumplipürét - töltenek be, hogy az feszes legyen. Az aranybarna színről cipőpaszta vagy más barnító, esetleg kikevert ételszínezék gondoskodik. A csillogást motorolaj és hajspray adja.
Amerikai palacsinta
Mivel a juharszirup - a palacsintára öntve - majdnem átlátszó és a tészta gyorsan magába is szívja, sokszor motorolajat használnak helyette. A palacsintát befújják impregnáló spray-vel is, hogy ne szívja be a folyadékot. A képeken látható amerikaipalacsinta-torony sem áll meg magától olyan szépen, általában kartonpapírköröket tesznek közéjük, az tartja a távolságot a palacsintakorongok között.
Kávé, sör, pezsgő
Vannak olyan italok, amelyeknél nélkülözhetetlen a buborék, amit többféleképpen varázsolnak a képre. Az egyik megoldás a mosogatószer, amelynek a buborékai sokkal tartósabbak a természetesnél. Ezt kávénál alkalmazzák gyakran, illetve sörnél, utóbbiba egy nagyobb adag kerül, így nem csak buborék, hanem "hab" is lesz a sör tetején. Ha szénsavas italt fotóznak, amelynél fontos a pezsgés és az, hogy jól láthatóak legyenek a buborékok, általában pezsgőtablettát tesznek bele.
Friss gyümölcs
Ha az a cél, hogy egy gyümölcs vagy zöldség minél frissebbnek tűnjön a képen, dezodorral, majd glicerinnel fújják le, így még apró kis vízcseppek is megjelennek rajta. Vannak olyan gyümölcsök, amelyeknek az áll jól, ha viaszos a külsejük, jó példa erre a szőlő. Ha a viaszt már előzetesen letörölték róla, akkor hintőporba forgatják, így hol matt, hol csillogó lesz.
Hamburger
A hamburger fotózása igen összetett feladat, a képen mindennek látszódnia kell, annak is, ami alapból a hamburger belsejében van. Azért, hogy a ketchup, mustár vagy a majonéz látványosan csurogjon le a buci széléről, fecskendőbe töltik őket, majd a zsemle szélére nyomnak belőlük kisebb adagokat. A sajtot hajszárítóval olvasztják meg, hogy a szélei lefelé hajoljanak. Az alapanyagokat gyakran fogpiszkálóval szúrják a buciba, hogy a képen szép, magas hamburger látszódjon, ne essen össze. Azért, hogy a szezámmag is szépen álljon a bucin, sokszor ragasztóval, egyesével teszik rá.
Jégkrém
Fagylaltot fotózni nagyon nehéz, se perc alatt elolvad a lámpák fénye alatt. A fagyi kinézetét azonban könnyedén lehet imitálni: legtöbbször krumplipürét kevernek össze ételszínezékkel, ha pedig nem elég fényes és csillogó a végeredmény, zsírt kevernek hozzá. Ha nincs kéznél krumplipüré, akkor a zsiradékot kukoricasziruppal és ételszínékkel keverik ki, ezzel is hasonló eredményt érnek el.
Jégkocka
Vannak olyan esetek, ahol csak a műanyag segíthet. Az egyik ilyen, amikor jégkockával teli italt fotóznak. Az eredeti hamar elolvadna, ráadásul túl ködös ahhoz, hogy szép kép készüljön róla, így műanyagból készült jégkockával helyettesítik, a poháron látható dér pedig glicerinből készül. A másik eset, amikor a csobbanás pillanatát örökítik meg: szinte lehetetlen szépen lekapni azt a tizedmásodpercet, így sokszor műanyagból készítik el a "csobbanást".
Tejszínhab
Semmi sem az, aminek látszik, még a tejszínhab sem. Nehéz olyan szép és stabil tejszínhabot készíteni, amely a stúdiólámpa fénye alatt is megőrzi tartósságát, ezért sokszor borotvahabbal helyettesítik azt. Nem csak süteményeknél élnek ezzel a trükkel, néha a cappucino habja sem igazi, mosószappannal készítik.
Müzli
A gabonapehely nagyon hamar megszívja magát a tejjel, összeszottyad és lesüllyed a tál aljára, egyáltalán nem úgy néz ki, mint az ételfotókon. Ezért gyakran fehér színű ragasztóval töltik ki a tálka tetejét - alá alufóliát raknak -, majd arra helyezik a gabonapelyhet, amit így ráadásul tetszés szerint rendezhetnek el rajta.
Leves és spagetti
Azért, hogy a levesbetét ne süllyedjen a leves aljára, gyakran egy poharat vagy kis tálkát tesznek a lébe, ami éppen nem látszik ki, viszont tökéletes felületet ad a különböző feltéteknek. A spagetti tálalása is hasonlóképpen működik: úgy lesz szép, szabályos a tésztakupac, hogy középre tesznek egy kistányért, majd aköré halmozzák a tésztát.
Fotó: Getty Images