A férfi rendel az étteremben? Mit csináljunk, hogy ne legyen rúzsos a pohár? Asztali etikett

etikett
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemrég a Dunapark Kávéház asztali etikett workshopján vehettem részt, ahol az etikettszabályok elsajátítása mellett még a megújult kávéház kínálatát is kipróbálhattam.

Melyik evőeszköz mire való? Ki rendeli az italokat? Mindenkivel koccintsunk az asztalnál? Császár Zsuzsanna, etikettszakértő látott el minket jó tanácsokkal, mi az, amire mindenképpen érdemes odafigyelni egy étterem-látogatás során. 

Étterem-etikett

Minden éttermi látogatás asztalfoglalással kezdődik: nem illik úgy elmenni egy nívósabb étterembe, hogy csak beesünk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy van szabad asztal.

Hasonlóan fontos, ha kocsival érkezünk a helyszínre, hogy térképezzük fel előre a parkolóhelyeket, ne a helyszínen kelljen keresgélni, majd ennek következményeképp elkésni az ebédről. 

A bejáraton mindig a férfi megy előre, majd megtartja az ajtót a nőnek is. Ha azonos neműek mennek együtt étkezni, akkor rang szerint haladnak. 

A férfiaknak illik a nők alá igazítaniuk a széket. 

Fontos, hogy semmit ne tegyünk az asztalra, se mobilt, se zsebkendőt, illetve könyökölni is illetlenség az étteremben.

A bort a férfi kéri ki, de az ételeket mindenki magának rendeli.

Ha többféle evőeszköz van az asztalon, mindig kívülről befelé haladunk velük, a tányérhoz legközelebb eső tartozik a főételhez, a desszerthez tartozó evőeszköz gyakran a tányér felett helyezkedik el.

Mielőtt megkezdjük az étkezést, tegyük a szalvétát az ölünkbe.

A fogások sorrendje: hideg előétel - leves - meleg előétel - főétel - desszert.

Az természetes, hogy a jobb kezünkben van a kés, a balban pedig a villa, de az is fontos, hogy ez maradjon is így, miután összevágtuk az ételt, ne tegyük át a villát a jobb kezünkbe, ne cserélgessük az evőeszközöket. 

Ha befejeztük az ételt, vagy kérnénk a következő fogást, azt az evőeszközökkel jelezhetjük

Ha nagyobb társasággal érkezünk, mindig csak a mellettünk, illetve a szemben ülőkkel koccintsunk, a távolabbi vendégeknek pedig biccentsünk. Kivételt képezhet ez alól, ha ünnepelt is van a csapatban, természetesen születésnapon vagy esküvőn mindenképpen odamegyünk koccintani vele is.

Bár ez nem etikettszabály, de ötletes tippet kaptunk arra nézve is, mi a teendő, ha élénk színű rúzs van rajtunk. Ha nem szeretnénk, hogy a pohár rúzsfoltos legyen, óvatosan nyaljuk meg a szélét, így nem fog majd rátapadni a smink. 

A villa eredetéről is hallhattunk egy kis történetet, kb. 400 évvel ezelőtt a francia nemesek fejlesztették ki, mivel a sok réteg ruha és a szűk ingujj miatt nem tudták a kezüket a szájukhoz emelni étkezéskor, így szükség volt valamilyen eszközre, de akkoriban még teljesen máshogy nézett ki és jóval hosszabb is volt egy villa. Ma sem illik az asztal fölé hajolni, egyenes háttal üljünk, a karunk legyen szorosan a testünk mellett.

Bár ezek a szigorú etikett szabályai, vannak köztük olyanok, amelyeket ma már nem feltétlenül várnak el mindenhol, mégis, ha ismerjük és betartjuk a többségüket, bátran menjünk akár a legnívósabb étterembe is, nem fognak minket kinézni az asztal mellől.

A Dunapark Kávéházról

Dunapark Kávéház egy igazán impozáns Bauhaus épületben, 1938 óta várja vendégeit. Elegáns, letisztult stílus és hatalmas belső terek jellemzik, a földszinten, az emeleten és a teraszon is elfogyaszthatjuk az ínycsiklandó kávénkat, kézműves süteményünket vagy éppen az isteni ebédünket.

Idén megújult Lipótváros ikonikus kávéháza, Csizik Balázs grafikusművész segítségével arculatfrissítés történt, illetve még különlegesebb étlap és heti séfajánlat várja a vendégeket. De nem csak az ételek miatt érdemes betérni, alkalomadtán monodrámával, helytörténeti kiállítással, interaktív vacsoraszínházzal kápráztatnak el minket, illetve havonta két alkalommal latin zenés-táncos estet szerveznek, ahol kubai zenészek húzzák a nótát és profi táncosok tanítják a vendégeket a salsa alapjaira.

A workshop keretein belül mi is megkóstolhattuk a ház séfje, Szőnyi Péter finomságait, amelyből a meggyes céklakrémleves, a csicseriborsós ráksaláta és a főfogás, a sertésszűz szilvás derelyével mind telitalálat volt. 

Ha valaki mégsem vágyik többfogásos menüsorra, akkor a kézműves cukrászda hatalmas kínálatából választhat egy finom süteményt, amely mellől nem maradhat el egy forró, aromás kávé sem.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors, Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük