Szalagos, csöröge és még 8 szuper fánk: farsangi kedvenceket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Javában tart a farsang, mely fánk nélkül nem az igazi. Mutatjuk, milyen finom pampuskákkal érdemes készülni a mulatságra.
Farsang vízkeresztkor, azaz január 6-án veszi kezdetét, tehát már benne vagyunk. Ez az időszak egészen hamvazószerdáig, február 14-ig tart. Ilyenkor a fánk az egyik legnépszerűbb finomság, mely rengetegféle változatban kipróbálható.
Farsang idején a fánk mellé laktató ételek kerülnek az asztalra, mivel utána következik a böjti időszak, amikor nem szokás nehéz, húsos fogást fogyasztani.
A fánkok közül az egyik legnagyobb kedvenc ilyenkor a kelt tésztás szalagos, de más fajtákat is érdemes kipróbálni. A fánkok birodalma végtelen, mindig találni egy új receptet: van, ami bő olajban sül, de sütőben és forró levegős gépben is el lehet készíteni a pampuskákat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját fánkrecepttel. Érdemes kipróbálni a franciák, olaszok és az amerikaiak kedvenc aranybarnára sült változatait is. Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyek közt találni egyszerű sütőporos recepteket is.
Házi szalagos fánk
A farsang egyik kötelezője a szalagos fánk, mely baracklekvárral a legfinomabb. A régi kedvenc tésztája érzékeny, sütésnél nem szabad felügyelet nélkül hagyni a fánkot. Akkor jó, ha szép világosbarnára sül. Az egyik legfontosabb szabály a szalagos fánk készítésénél, hogy mindig az az oldal kerüljön először az olajba, ahol benyomtad a tészta közepét, és fedő alatt piruljon. Miután azonban megfordítottad, már nem kell a fedőt használnod.
Amerikai cukormázas fánk
Az amerikaiak kedvenc fánkja cukormázas borítással készül. Ez a bevonat lehet egyszerű, mely csak ízben ad pluszt a pampuskához, és persze cifrázni is lehet. Ételfestékkel és ehető dekorációs elemekkel sokkal szemrevalóbb lesz a finomság, de ét-, tej- vagy fehér csokival is be lehet vonni.
Csörögefánk
A csöröge régi kedvenc, mely forgácsfánk néven is ismert. A finomság egyszerűen készül, nem szükséges hosszan pihentetni a tésztát, és a formázása sem nehéz. Amitől igazán különleges, az a fahéjas-porcukros bunda, amiben még melegen kell megforgatni a fánkokat. Persze akad olyan is, aki sima porcukorba öltözteti a pampuskát. Ha még különlegesebben próbálnád ki, akkor rumot is érdemes a tésztához adni.
Túróval töltött csörögefánk
A hagyományos kedvenc, a csöröge töltve is készülhet. A töltött verzióban túró teszi gazdagabbá a fánkot. Érdemes a töltelékhez mazsolát is keverni, persze, ha nem szereti a család, akkor kihagyható az aszalvány. A cukros bevonat itt sem maradhat el, jól áll neki a vaníliás cukor, de fahéjasat is használhatsz.
Churros sütőben sütve
A spanyolok kedvenc fánkja, a churros csokiszósszal kínálva esik a legjobban. Ez a fajta fánk nem csak a spanyoloknál, az összes latin ajkú térségben népszerű. Igaz, eltérő formákban sütik, egyes helyeken kör alakban is kínálják, az édes mellett pedig sósan is készítik. A fánk sütése terén is vannak eltérések, bő olaj mellett sütőben is kivitelezhető a megalkotása.
Bombolini
A bombolini az olaszok csábos fánkja, mely jó sok töltelékkel készítve ejti rabul az édesszájúakat. A puha tésztájú finomság régiónként más méretben készül. Van, ahol szép nagyok a pampuskák, míg máshol kisebb, tömör fajtákat sütnek. A töltelék nincs kispórolva egyikből sem, és nagyon változatosak. Finom csokikrémmel, citromkrémmel, pisztáciával vagy vaníliával töltve.
Fahéjas almafánk
A fahéjas almafánk igazi különlegesség, melyben az almás pite csodás íze élvezhető. A finomság elkészítése nem nehéz, csupán egy spéci fánksütő formát kell beszerezni hozzá, amelybe a bekevert masszát kell adagolni. Hogy még finomabb legyen, fahéjas cukorral vond be a pampuskát.
Tarkedli - cseh fánk
A tarkedli vagy talkedli szerény finomság, mely olyan, mintha a fánk és a palacsinta szerelemgyereke lenne. Hagyományosan tarkedlisütőben készül, de ennek hiányában is összedobható. A kevert masszát érdemes megbolondítani, jól áll neki a citrom vagy narancs héja. Tálalásnál bőven elég porcukorral meghinteni, ha pedig megadnád a módját, akkor lekvárral és csokiszósszal kínáld.
Könnyű túrófánk
A mennyei túrófánk kelesztés és dagasztás nélkül készül, pofonegyszerűen, kezdőknek is sikerülni fog. A túrófánk textúrája légies: hogy ezt az állagot elérd, szitán törd át vagy botmixerrel pürésítsd a túrót, és szódabikarbónát is keverj hozzá. A sütésnél se lankadjon a figyelmed, ha túlsül a pampuska, akkor oda az álomtészta.
Kefires fánkgolyó
A kefires fánk pénztárcakímélő édesség, mely szerénysége ellenére az egyik legfinomabb az összes közül. A fánk szerkezete kívülről ropogós, a belseje azonban puha, szétolvad a szájban, köszönhetően a kefirnek. A tészta nem igényel semmi pluszt, persze egy kis reszelt citrusféle jót tesz neki. A kisült golyókat még melegen forgasd vaníliás porcukorba.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors