Fűszerezz ecettel: húspácként, üdítőként, sőt desszertekben is használhatod

ecetes
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sajnos Magyarországon az ecetsavat és az ecetet többnyire egy kalap alá veszik, pedig érdemes tisztában lenni vele, mikor mit is fogyaszt az ember.

Az európai országok többségében megkülönböztetik a természetes eceteket az ipari ecetektől. A háziasszonyok az előbbit főzéshez, salátákhoz, ételek savanyításához és ízesítéséhez használják, míg az utóbbit leginkább tisztításra, fertőtlenítésre. 

A legnagyobb borecetgyártók és egyben ecetfelhasználók a spanyolok, évente 115 millió litert állítanak elő. Ezt követik az olaszok 98 millió literrel, majd a görögök 28 millió literrel a 3. helyen állnak. Legnagyobb megdöbbenésünkre még Romániában is 10 millió liter borecetet gyártanak évente, ugyanez a szám Magyarországon a nullához közelít. 

Ebből következik, hogy míg a szomszédos országok lakossága is előnyben részesíti a természetes eceteket, addig hazánkban sokan automatikusan teszik a kosarukba jobb esetben a szeszecetet, rosszabb esetben a szintetikus kőolajszármazékot. 

ecetes6

Ecetfajták

Az ecetek az alapanyagtól és gyártástól függően 3 nagy csoportra oszthatók:

 1. ipari ecetsav, ami kőolajipari származék,
 2. ipari szeszecet („ételecet”), ami ipari szeszből fermentált,
 3. gyümölcsecetek, amelyek gyümölcsök fermentálásával készülnek, tartalmazva az alapanyag gyümölcsök beltartalmát. Idetartoznak az almaecetek, borecetek, balzsamecetek és egyéb ecetkülönlegességek, melyek az erjedést követően jó esetben kapnak egy több hónapos, vagy akár többéves érlelést is.
ecetes5

Az ipari ecetsavat szintetikus úton állítják elő, melynek alapja a metanol. Ezt 4-80%-osra hígítják vízzel, tisztításra és fertőtlenítésre használják. Ezzel szemben a szeszecet, amit mi ételecetként ismerünk, mezőgazdasági eredetű nyersanyagból, biológiai erjesztéssel előállított termék, amelynek fő összetevője az ecetsav. Hígítani a piaci igényeknek megfelelően 5-10%-ra szokták, a tisztítás és fertőtlenítés mellett konzerválásra, tartósításra használják.

Teljesen más kategória a gyümölcs- és borecet, amely szőlőborból vagy gyümölcsökből, biológiai erjesztéssel készült termék, mely az ecetsav mellett élettanilag hasznos beltartalommal is rendelkezik. Hígítani vízzel, a jogszabály szerinti savtartalomra szokás, ez 5-6%. Ezekkel az ecetekkel fűszereznek és ízesítenek.

ecetes3

Mi mindenre használható a gyümölcsecet?

A kellő gondossággal készült természetes ecetek egy új világot nyithatnak meg a konyhában. Számtalan felhasználási lehetőségük van, izgalmas és komplex ízvilágukkal egyik étel sem marad unalmas. Használhatod őket:

 • öntetként, salátára vagy gyümölcsre locsolva,
 • húspácként,
 • leves, főzelék savanyítására,
 • vízzel, szódával hígítva üdítőként,
 • savanyúságokhoz, lekvárokhoz,
 • desszertekhez, krémekbe, csokiszószba, süti tésztájába keverve,
 • fűszerként. 

Nemrég részt vettünk a Borganika főzőstúdiójában tartott workshopon, amelyen megmutatták az ecetek színes világát, és kipróbálhattuk a Formanek Vineg’Art eceteket, hogyan viselkednek egy spanyol menüsorban. 

ecetes4

A Formanek Vineg’Art eceteket több mint 10 éve gyártják Tokaj-Hegyalján. Céljuk, hogy minél több konyhában cseréljék le a zöld flakonos ipari ecetet természetes ecetekre, és hogy az ecet újra fűszer legyen Magyarországon is. Márciusban rendezték meg Spanyolországban a Vinavin elnevezésű, világszínvonalú ecetversenyt, melyen a Formanek Vineg’Art ecetek is megmérettették magukat, a francia, német, spanyol, olasz vagy akár argentin ecetek között. A magyar ecetek vakteszten bizonyítottak a spanyol zsűri előtt, olyannyira, hogy 4 termék is díjazott lett.

A workshopon az eceteket Képiró Anita és Formanek Ferenc mutatta be, a Formanek Vineg’Art tulajdonosai, akik meséltek az ecetekről, azok felhasználásáról és kóstolási módszertanáról is. Ha érdekel egy ilyen workshop, te magad is kipróbálhatod a különféle eceteket, ide kattintva találod meg az információkat a következő eseményről.

ecetes2

A gyümölcsecet egészségügyi hatásai

Nem csak az íze miatt érdemes az étrendbe iktatni a gyümölcsecetet, jótékonyan hat a szervezetre is. 

 • Teltségérzetnél, puffadásnál enyhülést hoz, ha egy pohár vízbe 2-3 evőkanállal keversz belőle.
 • Enyhébb refluxnál, gyomorégésnél is segítség lehet, 1-2 kiskanál helyreállítja a szervezet sav-bázis háztartását.
 • Szabályozza a vércukorszintet, ha napi 1-2 evőkanállal fogyasztasz belőle vízzel hígítva.
 • Fertőtlenít, ha szájspray-ként, öblögetőként használod.
 • Fogyókúra esetén is jól jöhet, ha az étkezések előtt egy pohár vizet 2 evőkanál almacettel összekeversz és megiszod. 1 hónapon keresztül alkalmazd ezt a kúrát.

Cover és utolsó három fotó: Bíró-Tímár Dorottya/FatFox Creative Kft., első két kép: Getty Images

Címkék:
Ezt is szeretjük