Bizarr ételek a nagyvilágból: kacsaembrió, mozgó polipcsápok, hangyalárva

Furcsa ételek a nagyvilágból cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kacsaembriót, cápahúst és még egérbort is kóstolhatnak a vállalkozó kedvű gasztrokalandorok.

A világ tele van finomabbnál finomabb falatokkal, és persze meglepő vagy épp ijesztő fogásokkal, melyek látványától kizárt, hogy megjön az ember étvágya.

Szinte minden nemzet fel tud mutatni valami olyat, amelytől a turisták egyenesen megrémülnek. Korábban mi is írtunk ilyen különleges étkekről, ilyen volt a fecskefészekleves vagy a Casu Marzu. Bőven akadnak még különleges fogások, melyeket nem biztos, hogy megkóstolnál, ám mindig akadnak felfedezők, akiket vonzanak az ilyen bizarr ételek. Íme néhány, amit mi biztos, hogy messziről elkerülünk!

Balut

A balut látványa egyenesen rémisztő! Ez egy tojás, melyben egy félig kifejlett kacsaembrió található. A bizarr fogás a Fülöp-szigeteken, Kambodzsában, Vietnámban és Dél-Kínában népszerű csemege. A helyiek főve vagy párolva, a tojásból kanalazva eszik, sok chilivel, fokhagymával és sóval. Az ázsiai országokban eme különlegesség teljesen megszokott, utcai büfékben és elegánsabb éttermekben is kóstolható az étvágygerjesztőnek nem nevezhető fogás.

Furcsa ételek a nagyvilágból ct7

Száznapos tojás

Újabb tojás az étlapon. A kínai ételkülönlegesség kacsa- vagy tyúktojásból készül, de olykor fürjtojásból is készítik. A név nem véletlen, a tojásokat három hónapig egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékben tárolják. Ez idő alatt a tojás belseje teljesen átalakul, a fehérje zselatinszerűvé válik, a sárgája pedig zöldes színűre keményedik.

Furcsa ételek a nagyvilágból ct6

Hákarl

Az izlandi tradicionális fogás valójában rohasztott cápahús, mely a rettentően büdös aromájáról híres. A nem mindennapi csemege kibelezett északi-tengeri cápából készül, melyet egy kavicsos homokba ásott gödörbe helyeznek, és így aszalják, utána több hónapig felakasztva szárítják.

Furcsa ételek a nagyvilágból ct5

Sannakji

A dél-koreai különlegesség megkóstolásához nemcsak erős gyomorra lesz szükség, hanem nagy adag bátorságra is, mivel akár az életével is fizethet a kulináris élvezetekre vágyó. A fogás polipból készül, az állatot élve szeletelik fel, majd azonnal tálalják. A felszolgált tányéron mozgó darabokat lehet megcsodálni. Az ijesztő fogást megkóstolni is veszélyes, mivel az egyfolytában mozgó csápok szívókorongjai rátapadhatnak az ember torkára.

Furcsa ételek a nagyvilágból ct4

Egérbor

Az egérbor egyszerre itóka és csemege. A Kínában és Koreában népszerű furcsaság pár napos egerekből készül. A pinduri állatokat még élve rizsborba dobják, majd egy évig erjesztik. Az italnak gyógyerőt tulajdonítanak, állítólag hatékony asztma és májbetegségek kezelésére. Az üveg tartalmát teljesen elfogyasztják, miután az ital utolsó cseppje is eltűnt, az egereket elrágcsálják.

Furcsa ételek a nagyvilágból ct3

Sült tengerimalac

A bizarr étkek étlapjáról az olyan cuki kis házi kedvencek sem hiányozhatnak, mint a tengerimalac. Bizony, ez nem valami túlélő horrorfilm, mikor élelem hiányában az ember megsüti szegény kis állatot. Nem, nem. Peruban a tengerimalac nem kis kedvenc, hanem finom étek. Sütve igazi ínyencségnek számít, amit a nyúl vagy a csirke ízéhez szoktak hasonlítani.

Furcsa ételek a nagyvilágból ct2

Escamoles

Maradjunk még Dél-Amerikában. Ha furcsa étkekről van szó, e földrészen bőven találni. A tequila és a taco szülőföldjén az úgynevezett mexikói kaviárt is felfedezheted. Eme különlegességet tacóval és guacamolemártással is meg lehet kóstolni. No de hogy mit is takar a mexikói kaviár? A Liometopum aniculatum nevű hangya lárvái kerülnek a tányérra.

Furcsa ételek a nagyvilágból ct1

Sült tarantula

Kambodzsában az egyik legnépszerűbb finomság a fokhagymás olajban sült tarantula. A magas fehérjetartalmú étket a helyiek imádják. Úgy tartják, a sült pók nem csak rendkívül ízletes, a szépségnek is jót tesz. A csemege az utcai árusok kínálatában kötelező, turistaként elképesztő látni, ahogy habzsolják.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon