A legfinomabb, házi fűszerolajok készítése: mire kell odafigyelni, hogy sokáig elálljon?

fűszerolaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz éttermekben az asztalokra készített fűszeres olajokkal még tovább ízesíthetjük az ételeinket. Az ezekben az üvegekben lévő olajok nemcsak szépek, hanem nagyon finomak is, az olaj azonnal átveszi a fűszerek aromáját.

A fűszerolajokkal nemcsak tökéletesen tudjuk ízesíteni a tésztákat, húsokat vagy a salátákat, hanem nagyon szépen mutatnak az asztalon is. Én egy időben mindegyikből locsoltam az ételeimre, ami persze nem volt jó ötlet, mert egyrészt túl olajosak lettek, másrészt meg a sok íz annyira összekeveredett, hogy nem is tudtam megkülönböztetni őket egymástól. Az egyik kedvencem a chilipaprikás olaj, ami annyira átveszi a csípős ízt, hogy elég belőle egy-két csepp és máris elönt a forróság tőle. 

Fűszerolajokat készen is lehet vásárolni, de annyira egyszerű elkészíteni, hogy érdemes otthon kísérletezni vele. Egyrészt gazdaságosabb, olcsóbb, másrészt, mint minden más házi készítésű étel esetében, itt is a saját magunk által választott alapanyagok kerülnek csak bele.

Házi fűszerolajak

Az olajokhoz szinte mindegyik fűszer kiváló alapanyag, használhatunk bazsalikomot, oregánót, petrezselymet, babérlevelet, chilipaprikát, majorannát vagy mentát is. Mindenképpen érdemes valamilyen koncepció mellett összekeverni a fűszereket, és háromnál többet felesleges használni. Karakteres fűszer esetén akár egyfajta is elég lehet. Kakukkfűből, oregánóból, bazsalikomból mediterrán változat lesz, rozmaringból és zsályából frissítő ízeket kapunk, a rózsabors és chili párosa pedig pikáns lesz. A kész olajok pedig lakásdísznek is tökéletesek, és ha vendégeket hívunk, nagyon menő ezekkel tálalni a vacsorát. A fűszerolaj készítésekor ne legyünk türelmetlenek, igaz, hogy maga a művelet nem tart sokáig, de legalább két hét, amíg használható lesz az olajunk. 

fűszerolaj kicsi

Elkészítés

Az első lépés, a fűszerek beszerzését követően, hogy vegyünk az olajoknak különleges, mutatós üvegeket. Vehetünk olyat, amiből önteni kell, de olyat is, amiből spriccelni tudjuk. Az is jó, ha először egy sima befőttesüvegben készítjük és csak a végleges állapotában öntjük át a saját üvegébe. Bármivel is dolgozunk előtte forraljuk ki, hogy ne maradjanak benne szennyeződések, így nem romolhat meg a végeredmény. Bár egy olajban eltett valamiről nem gondolná az ember, de a fűszereken lehetnek penészspórák, ahogy az üveg is lehet szennyezett. 

Mivel nem sütéshez fogjuk használni, fontos, hogy extra szűz olívaolajjal dolgozzunk. Ha friss fűszereket használunk, először jól mossuk, majd szárítsuk meg, és tegyük őket az üvegek aljára. Ha szárítottat, akkor érdemes bontatlan csomagolásút használni. Az olajat langyosítsuk meg, öntsük rá a fűszerekre. Ha egész ágakat használunk, például rozmaringból, figyeljünk rá, hogy, teljesen ellepje. Zárjuk le, és minden nap rázzunk rajta egyet, hogy az ízek egyenletesen összekeveredjenek. 2-4 hét után az olajat szűrjük le, és a fűszereket dobjuk ki belőle. 

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük