A 10 legjobb gasztrokönyv karácsonyra: ajándéknak is tökéletesek
Cikkek
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Ferrero Rocher muffinformában: rögtön dupla adaggal süsd
Kiadós majonézes krumplisaláta: kötelező köret az ünnepi asztalra
Foszlós mákos babka bejgli helyett: ennél nem baj, ha látszik a töltelék
A 10 legjobb gasztrokönyv karácsonyra: ajándéknak is tökéletesek
Halászlé hal nélkül? Ünnepi klasszikus növényi alapon
Ha még nem tudod, mivel lepd meg idén karácsonykor a szeretteidet, segítünk egy kicsit! 10 zseniális gasztrokönyvet gyűjtöttünk össze a sütni-főzni szeretőknek, egytől egyig szuper ajándékok!
Manapság annyira színes és változatos a szakácskönyv-felhozatal, hogy garantáltan mindenki talál olyat, ami közel áll majd valamilyen okból a szívéhez. Alább 10 nem mindennapi gasztrokönyvet szedtünk egy csokorba: van, amelyik egy filmhez, más egy sorozathoz, megint más egy írónőhöz kapcsolódik, de ismert emberek receptgyűjteményeit sem hagyhattuk ki a válogatásból.
Byrton Taylor – A nem hivatalos Reszkessetek, betörők! szakácskönyv
Nincs karácsony Kevin nélkül! Ha nálad sem hiányozhat az ünnepi filmrepertoából a Reszkessetek, betörők!, akkor ezt a szakácskönyvet imádni fogod! A benne található összes finomságot a filmklasszikus ihlette, 75 recept elevenedik meg a Reszkessetek, betörők világából: Mitch reggeli káosz muffinjától kezdve a szuper sajtos óriáspizzán át a mocskos állat koktélig. A könyv borítója és lapjai karácsonyi köntöst kaptak, és a fotók is gyönyörűek benne, úgyhogy tényleg bárkinek tökéletes ajándék lehet ez az igazán ünnepi szakácskönyv!
Bernáth József – Süss!
Ebben a szakácskönyvben a 80-as, 90-es évek sütislágerei elevenednek meg, a 40 recept között olyan klasszikusokat találhatsz, mint a diós kosárka, a méteres kalács vagy a dobálós möggyes. Bernáth József ebben a könyvben is jól bevált, házias recepteket oszt meg az olvasókkal, egy részét a rokonságtól, egy részét kunhegyesi háziasszonyoktól gyűjtötte be, de az ország legkülönbözőbb pontjairól is találhatsz benne ötleteket. Az illusztrációk gyönyörűek, a leírások könnyen követhetők és érthetők, úgyhogy mind kezdő, mind gyakorlott szakácsoknak jó választás lehet!
Boromisza István – Csengetett, Mylord? A szakácskönyv
Ebben az igényes szakácskönyvben a több mint 30 éve népszerű Csengetett, Mylord? sorozat rajongói biztosan nem fognak csalódni, ugyanis a lapokon Mrs. Lipton fogásai elevenednek meg! A könyvben a 60 klasszikus brit recept mellett az V. György korabeli Anglia kulturális hagyományai is megjelennek, így nemcsak egy szakácskönyvet kap az olvasó, hanem egy izgalmas olvasmányt is. A könyv illusztrálása nagyon bájos, hol kis rajzok, hol gyönyörű fotók váltják egymást, és természetesen a jól ismert idézetek sem hiányozhatnak belőle.
Rácz-Gyuricza Dóra – 200°C fokon
„A titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet” alcímet viselő szakácskönyvben Rácz Jenő séf felesége, Rácz-Gyuricza Dóra oszt meg az olvasókkal 65 bevált, szuper receptet. A könyvben 6 nagy fejezet található, és mindegyik egy kis személyes történettel is kiegészül: Dóra és Jenő kedvenceitől kezdve a gyors recepteken át egészen az ünnepi fogásokig jutunk el, de diétás ötleteket is elleshetünk. Ez a gyönyörűen illusztrált, változatos receptekkel teli szakácskönyv bárkinek szuper ajándék lehet!
Viszkok Fruzsi – A desszertet én hozom
Idén sokak kedvenc online tartalomgyártója, Viszkok Fruzsi is szakácskönyvvel rukkolt elő, méghozzá nem is akármilyennel! A desszertet én hozom című szakácskönyvben 50 kedvenc édességreceptjét osztja meg az olvasókkal: van köztük sütés nélküli, családi kedvenc és maradékmentő finomság is. A könyv különlegességét a kis szövegdobozok adják: az olvasó minden recepthez jegyzetet írhat magának, illetve az utolsó pár megszerkesztett, de üresen hagyott lapokra a saját receptjeit is felvésheti.
Szederkényi Olga – Krimik és krémek
Az „Agatha Christie és Escoffier mester randevúja Gourmandiában” alcímet viselő gasztrokönyv a krimirajongókat is le fogja nyűgözni! Ez az irodalmi szakácskönyv egyszerre mutatja be a francia és angol kulinária művészetét, miközben egy kis gyilkosság sem hiányozhat belőle: a lapokon Agatha Christie élete és regényei, illetve Auguste Escoffier francia séf receptjei elevenednek meg. Aki színes ételfotókra számít, az csalódni fog, ez a könyv nem erről szól, az illusztráció mégis csodás: kis rajzok és fekete-fehér, korabeli fényképek, életképek kísérik végig a történeteket és a recepteket.
Rubin Eszter – Csodás desszertek glutén-, tej- és cukormentesen
Szerencsére minden évben jelenik meg olyan szakácskönyv, amely az ételallergiával küzdőkre és a cukorbetegekre is gondol, idén Rubin Eszter író, gasztronómus és cukrász kötetét ajánljuk! Nagy előnye a könyvnek, hogy nem a helyettesítésre helyezi a hangsúlyt, nem az érződik a recepteken, hogy bármiről le kellene mondani: a sütemények minőségi alapanyagokból készülnek, és teljes értékű, mennyei desszertek! A szakácskönyv bebizonyítja, hogy a mentes táplálkozás nem korlátozás és lemondás, hanem szabadság, garantáljuk, hogy nem lesz hiányérzeted!
Szatmári „Főzelékes” Ferenc – Főzelékbiblia
Ha főzelék, akkor mindenkinek Főzelékes Feri és a receptjei jutnak az eszébe: ez a kötet az évtizedes munkásságát foglalja össze. A Biblia elnevezés nem véletlen, ugyanis a szakácskönyv két nagy egységből áll: az „Ószövetségben” az olyan nagy klasszikusok kaptak helyet, mint a spenót- vagy tökfőzelék, míg az „Újszövetségben” olyan újragondolt receptek, mint az ajváros zöldbab- vagy a narancsos lencsefőzelék. És persze mit ér a főzelék feltét nélkül? Szerencsére ehhez is rengeteg jó ötletet kap az olvasó!
Madhouse - Mad Cook Book
A Mad Cook Book nem egy hétköznapi szakácskönyv, sokkal inkább a Madhouse, mint helyszín és közösségi tér, illetve a hozzá kapcsolódó ismert emberek, ügyek, törekvések közös története, sztorikon, idézeteken, képeken és persze recepteken keresztül. A Madhouse-ban számos művésznek és ismert embernek volt már saját, exkluzív menüje, többek között Ónodi Eszternek, Beton Hofinak vagy a Carson Comának is. A Mad Cook Bookban ezek közül kap 50 szuper receptet és történetet az olvasó, így ez a könyv tökéletes választás, ha karácsonyi ajándékról van szó!
Maxwell Colonna-Dashwood – Kávészótár
Hogy az italok, különösképpen a kávé szerelmeseiről se feledkezzünk meg karácsonykor, nem maradhatott ki a válogatásból a Kávészótár sem! Ebben a könyvben mindent megtalálsz a termesztéstől a pörkölésig, a főzéstől a kóstolásig, de megismerkedhetsz a kávézásban használt kifejezésekkel, technikákkal, a szükséges eszközökkel és a kávéfajtákkal is. Kávérajongóknak tökéletes választás, ha karácsonyi ajándékról van szó!
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors