Így válassz édes, érett görögdinnyét: többféle módszer is létezik rá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az a jó, ha kongó hangot ad a dinnye? Ha hibátlan a külseje? Összeszedtük, mire kell figyelni a tökéletes gyümölcs kiválasztásánál.
Kánikulában mi sem esik jobban az édes, lédús görögdinnyénél, amely kiváló szomjoltó is egyben, hiszen több mint a 90%-a víz. Sajnos azonban minden évben bele lehet futni éretlen, vízízű, inkább savanykás dinnyékbe, amelyek nem felüdülést, csak bosszúságot okoznak.
Ha piacon vagy útszéli árustól veszed a dinnyét, általában meglékelik, hogy meg tudd kóstolni, azonban a szuper- és hipermarketekben nincs erre lehetőség. Mégis mire kell figyelni, ha pénzkidobás nélkül szeretnéd megúszni a dinnyevásárlást?
A kocsány
Bár nem mindig hagyják rajta a dinnyén, így nem minden esetben tudsz hagyatkozni rá, a dinnye kocsánya árulkodó jel. Ha elszáradt, barna a színe, akkor biztosan érett, míg a zöld, frissnek ható, keményebb szár éretlen dinnyét takarhat, valószínűleg előbb szedték le, mint kellett volna.
Sárgás, fehéres foltok
Ha a görögdinnyén sárgás foltokat látsz, azok szintén az érettségre utalhatnak. Nincs gond az ilyen foltokkal, sőt, ezek csak azt jelzik, hogy azon a területen érintkezett a dinnye a talajjal. Ha ez a folt nem teljesen fehér, hanem inkább sárgás, sötétebb színű, valószínűleg édes a dinnye.
Kopogtatás
Bár ez az egyik legnépszerűbb technika, a kongó hang nem feltétlenül az érett dinnyére utal, csak azt jelzi, hogy magas a gyümölcs víztartalma. Ennek inkább akkor van jelentősége, mikor a túlérett dinnyéket szűrnéd ki, ugyanis ha nem kong, tompa hangot ad, kásás a belseje.
Ütögetés
Nem csak a hangja miatt érdemes ütögetni a dinnyét: ha rezeg a kezünkben, akkor biztosan érett - erről itt írtunk korábban.
Szín
A legtöbb helyen félbevágott dinnyét is kaphatsz, sőt, szeletet is, ha nem szeretnél egy egész, 8-10 kilós gyümölcsöt venni. Ekkor szerencsés helyzetben vagy, hiszen a színéből is lehet következtetni az érettségére: az a jó, ha szép vörös. A színéről egyébként egy antioxidáns, a likopin gondoskodik. A félbevágott dinnyének az állagán is látni fogod, hogy mennyire kásás. Ha csíkos görögdinnyét vásárolsz, érdemes megnézni a sávok színét, annál érettebb a gyümölcs, minél inkább elüt egymástól a két árnyalat.
Repedés
Ha a boltok polcain repedt dinnyét látsz, ne vedd meg, valószínűleg már romlásnak indult. Ha a dinnyéket tűző napon tartják, ráadásul egymás hegyén-hátán, szintén kerüld el őket, az alul találhatók megnyomódhattak, megsérülhettek.
Ha pedig sikerült kiválasztani a legédesebb görögdinnyét, ezeket a recepteket készítsd el belőle.
Fotó: Getty Images