10 olcsó recept hónap végére: kiadósak és finomak

Hó végi olcsó receptek cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Finom ebéd- és desszertötletet is mutatunk, filléres receptek a hónap végére, ezek az ételek nem terhelik meg a pénztárcát.

Kevés pénzből főzni, sütni nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat. A spórolás mesterei a nagymamák, akiket nem könnyű utánozni, viszont a tanácsaikat mindig érdemes megfogadni. Igaz, ma már nem minden általuk ismert recept számít filléresnek.

A hónap végi olcsó ételek közé szokás sorolni a krumplis fogásokat, ilyen a krumplis tészta, paprikás krumpli vagy a krumplileves. A spórolós napokon kevés hús kerül a bevásárlókosárba, helyette virslire, belsőségre vagy csirkeszárnyra esik a családi menüért felelős választása. Ezekből az alapanyagokból is lehet finomat alkotni: a virsli kerülhet paprikás krumpliba, a máj hagymával sütve fenomenális, a csirkeszárnyból pedig pörkölt is készülhet, vagy egyszerűen sütőben is pirulhat.

Így ünnep előtt nem árt a spórolás, mutatunk néhány szuper receptet, amit bátran kipróbálhatsz! Ízletes levesek, rántott finomságok és még desszert is felkerült a listára.

Tárkonyos lencsefőzelék

A tárkonyos lencsefőzelék egyszerű, mégis zseniális étel, amit pörkölttel, sült virslivel és fasírttal is kínálhatsz. A lencsefőzelék hagyományos kedvenc, a klasszikus recept szerint fokhagymás rántással és babérlevéllel ízesítve kerül az asztalra. A tárkonyos verzió különlegesebb, ha pedig még exkluzívabban kínálnád, akkor keverj hozzá tejszínt vagy tejfölt.

Hó végi olcsó receptek ct2

Egyszerű tojásleves

A tojásleves igazi lélekmelengető fogás, azok, akik szeretik, örömmel készítik. A tojásleves szerény étek, mégis sokféle recept szerint kipróbálható. Érdemes a leves fűszerezésével kísérletezni. A legízletesebb változat alaplével felöntve készül, a csípős ízek kedvelői pedig chilipaprikával is feldobhatják. Ha még különlegesebb ízélmény a cél, akkor ázsiai aromákkal készüljön a leves.

Hó végi olcsó receptek ct1

Mustárral dúsított lapcsánka

A lapcsánka filléres finomság, mely tájegységenként más néven ismert. A krumplis harapnivaló akkor az igazi, ha jó fokhagymás és borsos. A massza elviseli még a pikáns ízeket, kevés mustár is mehet hozzá. Az aranybarna finomság mindenféle plusz nélkül is finom, de mehet még rá tejföl és reszelt sajt, vagy joghurttal is kínálhatod.

Hó végi olcsó receptek ct3

Rántott csirkemáj

A csirkemáj vasban gazdag belsőség, melyből izgalmas ételek készíthetők, érdemes felfedezni. Rántva is finom: a májat ajánlott egy éjszakára fokhagymás tejbe áztatni, így kellemesebb az íze és puhább a textúrája. A panírozásnál érdemes pankomorzsát használni, így sokkal ropogósabbra sül a bunda. Az elkészült rántott máj hagymás krumplival vagy krumplipürével kínálható, valamilyen savanyúság mellé.

Hó végi olcsó receptek ct4

Görcsleves

A görcsleves régi étel, amit főleg a szegényebb időkben készítettek az emberek. Kötött-tészta-leves néven is ismert, mely többféle változatban készülhet. Bármilyen recept szerint is főzöd, a tészta mindig ugyanaz benne: hagymás zsír kerül rá, ettől kapja meg különleges ízét.

45453840 d108757776c635567e1c02f92569832a wm

Currys csirkeszárnyak

A sült csirkeszárny egyszerűen sóval, borssal és fokhagymával ízesítve is tökéletes, de érdemes kicsit merészebb ízekkel pirosra sütni. A szárny joghurtos, fűszeres pácban pihen egy éjszakát, ettől lesz ízletes. A curryportól igazán fűszeres lesz: ez boltban is beszerezhető, vagy otthon is ki lehet keverni az intenzív ízeket. Az elkészült szárny mellé kínálj rizibizit vagy tört krumplit!

37032569 fdd4945d7bc6e4b3a2595677ab33d69c wm

Hagymás bab

A hagymás bab egyszerű, de nagyon finom étel, ami még kiadós is. Az egytálétel vörös- és fehérbabból is készülhet: a fogásba érdemes szalonnát vagy kolbászt is keverni, ezektől a pluszoktól csak ízletesebb és laktatóbb. A fűszerezéssel érdemes merésznek lenni, aki szereti, pikáns ízesítőkkel dobja fel az ételt.

31917057 3afd47b47f6bba8825675d6ed85027e2 wm

Gombával töltött zsemle

A gombával töltött zsemle olyan, mint egy méretes melegszendvics, a finomság maradék pékáruból is készülhet. A töltelékben gomba az úr, amelyből egy izgalmas kakukkfüves, tejszínes ragu készül. Ezt kell a zsemlébe tölteni, majd aranybarnára sütni. Ízletes és laktató harapnivaló, amit a gyerekek is élvezettel fogyasztanak.

45344518 04f3952e8c41582f8f450e21be5f21b5 wm

Tarkedli – cseh fánk

Spórolós napokon is jár a desszert. A tarkedli filléres édes élvezet, mely a palacsinta és a fánk szerelemgyereke lehetne. A fánk tésztája kevert, eredetileg speciális sütőben készül, de sima serpenyőben is ki lehet sütni a masszát. A palacsintaszerű tészta egyszerű alapanyagokból áll, de fel lehet turbózni citrom vagy narancs héjával, így picit izgalmasabb az íze.

51833707 772e6fc2d1b90ca3e099e205dcd47ff0 wm

Kefires fánkgolyó

A puha, kefires, sütőporos fánk pofonegyszerűen készül és nagyon finom, szinte magától átfordul az olajban. Ellenállhatatlan finomság, a tésztája pihe-puha, könnyed. Szórd meg sima vagy fahéjas porcukorral. A fánkgolyók mellé lekvárt és mogyorókrémet is kínálhatsz!

Fotók forrása: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon