10 olcsó recept hónap végére: kiadósak és finomak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Csokis-gesztenyés pohárkrém: selymes desszert percek alatt
10 olcsó recept hónap végére: kiadósak és finomak
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Finom ebéd- és desszertötletet is mutatunk, filléres receptek a hónap végére, ezek az ételek nem terhelik meg a pénztárcát.
Kevés pénzből főzni, sütni nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat. A spórolás mesterei a nagymamák, akiket nem könnyű utánozni, viszont a tanácsaikat mindig érdemes megfogadni. Igaz, ma már nem minden általuk ismert recept számít filléresnek.
A hónap végi olcsó ételek közé szokás sorolni a krumplis fogásokat, ilyen a krumplis tészta, paprikás krumpli vagy a krumplileves. A spórolós napokon kevés hús kerül a bevásárlókosárba, helyette virslire, belsőségre vagy csirkeszárnyra esik a családi menüért felelős választása. Ezekből az alapanyagokból is lehet finomat alkotni: a virsli kerülhet paprikás krumpliba, a máj hagymával sütve fenomenális, a csirkeszárnyból pedig pörkölt is készülhet, vagy egyszerűen sütőben is pirulhat.
Így ünnep előtt nem árt a spórolás, mutatunk néhány szuper receptet, amit bátran kipróbálhatsz! Ízletes levesek, rántott finomságok és még desszert is felkerült a listára.
Tárkonyos lencsefőzelék
A tárkonyos lencsefőzelék egyszerű, mégis zseniális étel, amit pörkölttel, sült virslivel és fasírttal is kínálhatsz. A lencsefőzelék hagyományos kedvenc, a klasszikus recept szerint fokhagymás rántással és babérlevéllel ízesítve kerül az asztalra. A tárkonyos verzió különlegesebb, ha pedig még exkluzívabban kínálnád, akkor keverj hozzá tejszínt vagy tejfölt.
Egyszerű tojásleves
A tojásleves igazi lélekmelengető fogás, azok, akik szeretik, örömmel készítik. A tojásleves szerény étek, mégis sokféle recept szerint kipróbálható. Érdemes a leves fűszerezésével kísérletezni. A legízletesebb változat alaplével felöntve készül, a csípős ízek kedvelői pedig chilipaprikával is feldobhatják. Ha még különlegesebb ízélmény a cél, akkor ázsiai aromákkal készüljön a leves.
Mustárral dúsított lapcsánka
A lapcsánka filléres finomság, mely tájegységenként más néven ismert. A krumplis harapnivaló akkor az igazi, ha jó fokhagymás és borsos. A massza elviseli még a pikáns ízeket, kevés mustár is mehet hozzá. Az aranybarna finomság mindenféle plusz nélkül is finom, de mehet még rá tejföl és reszelt sajt, vagy joghurttal is kínálhatod.
Rántott csirkemáj
A csirkemáj vasban gazdag belsőség, melyből izgalmas ételek készíthetők, érdemes felfedezni. Rántva is finom: a májat ajánlott egy éjszakára fokhagymás tejbe áztatni, így kellemesebb az íze és puhább a textúrája. A panírozásnál érdemes pankomorzsát használni, így sokkal ropogósabbra sül a bunda. Az elkészült rántott máj hagymás krumplival vagy krumplipürével kínálható, valamilyen savanyúság mellé.
Görcsleves
A görcsleves régi étel, amit főleg a szegényebb időkben készítettek az emberek. Kötött-tészta-leves néven is ismert, mely többféle változatban készülhet. Bármilyen recept szerint is főzöd, a tészta mindig ugyanaz benne: hagymás zsír kerül rá, ettől kapja meg különleges ízét.
Currys csirkeszárnyak
A sült csirkeszárny egyszerűen sóval, borssal és fokhagymával ízesítve is tökéletes, de érdemes kicsit merészebb ízekkel pirosra sütni. A szárny joghurtos, fűszeres pácban pihen egy éjszakát, ettől lesz ízletes. A curryportól igazán fűszeres lesz: ez boltban is beszerezhető, vagy otthon is ki lehet keverni az intenzív ízeket. Az elkészült szárny mellé kínálj rizibizit vagy tört krumplit!
Hagymás bab
A hagymás bab egyszerű, de nagyon finom étel, ami még kiadós is. Az egytálétel vörös- és fehérbabból is készülhet: a fogásba érdemes szalonnát vagy kolbászt is keverni, ezektől a pluszoktól csak ízletesebb és laktatóbb. A fűszerezéssel érdemes merésznek lenni, aki szereti, pikáns ízesítőkkel dobja fel az ételt.
Gombával töltött zsemle
A gombával töltött zsemle olyan, mint egy méretes melegszendvics, a finomság maradék pékáruból is készülhet. A töltelékben gomba az úr, amelyből egy izgalmas kakukkfüves, tejszínes ragu készül. Ezt kell a zsemlébe tölteni, majd aranybarnára sütni. Ízletes és laktató harapnivaló, amit a gyerekek is élvezettel fogyasztanak.
Tarkedli – cseh fánk
Spórolós napokon is jár a desszert. A tarkedli filléres édes élvezet, mely a palacsinta és a fánk szerelemgyereke lehetne. A fánk tésztája kevert, eredetileg speciális sütőben készül, de sima serpenyőben is ki lehet sütni a masszát. A palacsintaszerű tészta egyszerű alapanyagokból áll, de fel lehet turbózni citrom vagy narancs héjával, így picit izgalmasabb az íze.
Kefires fánkgolyó
A puha, kefires, sütőporos fánk pofonegyszerűen készül és nagyon finom, szinte magától átfordul az olajban. Ellenállhatatlan finomság, a tésztája pihe-puha, könnyed. Szórd meg sima vagy fahéjas porcukorral. A fánkgolyók mellé lekvárt és mogyorókrémet is kínálhatsz!
Fotók forrása: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors