Könnyű, levegős és kicsit sem olajos szalagos fánk: ezek a trükkjei

szalagos fank cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mitől más a fánk tésztája, mint a többi? Hogyan lesz szép szalag körülötte, és hogyan tud átsülni úgy, hogy közben nem lesz olajos?

Vannak dolgok, amiket az ember nem tud könyvből megtanulni, nem segítenek sem a tanácsok, sem a pontos leírások, nekem ilyen a szalagos fánk. Idén sütöttem talán a tizedik alkalommal életemben, és talán most lett először igazából tökéletes. Olyan, amilyennek a nagykönyvben meg van írva, amilyennek lennie kell. 

Márpedig levegős, lyukacsos, foszlós tésztájúnak kell lennie, amelyet kívülről szilárd, a belsővel ellentétes réteg borít. Amikor beleharapunk, a levegős-foszlós állag mellett van egy kellemes rágós, harapnivaló tulajdonsága is, legalábbis mi így szeretjük. A legfinomabb fánk nem olajos és nem túlságosan, éppen csak enyhén édes. Mindez nem lehetetlen, de azt sem mondanám, hogy elronthatatlan művelet. Mivel azonban én már elrontottam néhányszor, most mindenki tanulhat a hibáimból, hogy már elsőre elkerülhessék a legtipikusabb bakikat azok, akik először vágnának neki.

A tészta trükkjei: a dagasztás

A fánktészta abban különbözik minden más kelt tésztától, hogy több benne minden, voltaképp egy kelt tészta luxusverziója. Nagyon sok tojássárgája, élesztő és tej kerül bele, ettől lesz annyira könnyű és levegős. Éppen emiatt azonban fontos, hogy a tésztát nagyon alaposan kidolgozzuk, egészen addig, míg teljesen sima felületű, de tökéletesen lágy tésztát nem kapunk. Ez eltarthat akár 10-15 percig is, türelem, karizom vagy erős dagasztógép nem árt, ha akad hozzá.

A meleget szereti

Minden alapanyag legyen langyos vagy szobahőmérsékletű. Nem, a tojást nem kell betenni a mikróba, de jobb, ha dagasztás előtt már órákkal előbb szobahőmérsékleten áll. A vaj legyen olvadt, de langyos, a tej kézmeleg, sőt: van, aki a lisztet is meglangyosítja kicsit.

A kelesztés

Kényes tészta a fánké, ezért vigyáznunk kell, meg ne fázzon. Egyenletes melegben, huzatmentes helyen kell tartani, ugyanakkor a kalács tésztájával ellentétben nem baj, ha picit tovább kel: ha a kétszeresére dagadt, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, formáljunk belőle újra gombócot és kelesszük újra.

szalagos fank

A szaggatás

Van, aki nem is nyújtja ki vagy szaggatja a tésztát, egyszerűen csak gombócokat gyúr belőle, majd azokat kissé kilapogatja. Aki hagyományos szalagosfánk-formát tűzött ki célul, annak viszont érdemes kinyújtani a tésztát. Mivel a fánktészta eléggé lágy, lisztezett deszkán dolgozzunk, és a kiszaggatott fánkokat enyhén olajos tálcára sorakoztassuk, a tálcát pedig tegyük a lekapcsolt sütőbe. Fontos a második kelesztés, a szaggatás után is hagyjuk jól megduzzadni a fánkokat.

A sütés trükkjei: a széltől is óvjuk

A probléma a következő: hacsak nincs bitang erős szagelszívónk, kénytelenek leszünk ablakot nyitni. A hideg azonban nem tesz jót a kelt tésztának, ezért tartjuk a hideg sütőben a kiszaggatott fánkokat és vesszük elő onnan négyesével a sütéshez.

A lekvár helye

A kiszaggatott, megkelt fánkokba közvetlenül azelőtt, hogy az olajba hajítanánk őket, az ujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Az olajba aztán ezzel a mélyedéssel lefelé fogjuk a tésztákat betenni. Ebbe a gödörbe kerül majd a lekvár.

A hőmérséklet

A serpenyőbe, ami legyen mély és szép széles, körülbelül 4 centi magasságban öntünk olajat. Ezen a ponton nagyon jól jön egy ételhőmérő: az ideális hőmérséklet 170 fok. Ha nincs hőmérőnk, akkor állítsuk közepesre a lángot és az első fánk után teszteljünk.

A szalag

A fánk akkor lesz szalagos, tehát akkor tudunk szép csíkot varázsolni a körvonalára, ha előbb fedő alatt, majd egy fordítás után fedő nélkül sütjük. Ha sikerült eltalálni a 170 fokos hőmérsékletet, akkor a sütési idő oldalanként másfél perc. 

A befejezés

Amikor megsült, óvatosan, de alaposan lecsepegtetjük, és szalvétákra vagy rácsra szedjük a fánkokat. Egymás mellé helyezzük őket, nem egymásra. Mielőtt megszórnánk porcukorral, várunk, hogy kissé szikkadjanak és langyosra hűljenek. Néhány órán belül érdemes megenni őket, másnap nem lesznek ugyanolyan finomak.

De ez nem túl nehéz feladat.

Receptekért ide vagy ide lehet kattintani. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük