
Így süsd tökéletesre a hurkát és a kolbászt: hasznos tippeket mutatunk

Cikkek


Pár perces, krémes tiramisugolyó: 4 hozzávalóból készül

Fermentált gyömbéres cékla: vitaminbomba savanyúság influenzaszezonra
Ropogós

Kandírozott citromhéj házilag: sütikben és csokiba mártva is eheted

Krémes, majonézes brokkolisaláta: pirított bacon dobja fel

Cékla-Wellington ropogós tésztában: mutatós fogás hús nélkül

Kávés kókuszgolyó pillanatok alatt: rögtön dupla adaggal készítsd

Retró menü a tányéron: a csíki aprópecsenye szaftos és ízletes
A hurka és a kolbász sütése hasonlóan történik. A régi bevált módszerek mellett érdemes az új lehetőségeket is kipróbálni, például forró levegős gépben is pirulhatnak.
A hurka és a kolbász kedvelt finomságok, igazi retró kedvencek, amit jólesik a hentesnél, frissen sütve, vagy vidéken, a nagyszülők konyhájában falatozni.
Hurkát és kolbászt sütni nem nehéz. Ha bizonytalan vagy a témában, akkor fordulj bizalommal a nagymamához, a henteshez, akinél vásárolsz, vagy hozzánk.
Mindenki másra esküszik, mindenkinek más válik be. Sokan egyszerűen tepsire helyezik őket, aztán betolják a sütőbe, és megvárják, míg szép színt kapnak a csemegék. Igen ám, nem nagy dolog megsütni a finomságokat, de el lehet rontani. Túl lehet őket sütni, szétrepedhetnek, és a sütő belsejében is nyomot hagyhat a kifröccsenő zsiradék.

Serpenyőben vagy sütőben?
Muszáj ismételni magunkat: mindenki másra esküszik, de szerintünk a hurkát sokkal jobb sütőben elkészíteni. Régi mamaféle praktika, hogy a hurkákat sütés előtt érdemes 10-15 percre hideg vízbe áztatni. Hogy miért? Több nyomós okunk is van rá. Az egyik, hogy a hurka általában bélből készül, amely az áztatásnak köszönhetően megpuhul, így nem fog szétrepedni sülés közben.
Ha pedig esetleg túl sós vagy fűszeres a hurka, akkor távozik belőle a felesleg, az íze sokkal lágyabb lesz. Illetve az áztatásnak köszönhetően megőrzi a szaftosságát, nem fog kiszáradni.

A kolbász sütése során is sokan attól félnek, hogy szétreped. Hogy ez ne történjen meg, érdemes tűvel megszurkálni, így a gőz könnyen távozik. Hogy biztos ne történjen repedés, érdemes 1 dl vizet is a sülő finomságok alá önteni, ráadásul ez azért is jó ötlet, mert így nem ragadnak a tepsire.
A fagyasztott hurka és kolbász esetében érdemes őket félig kiengedni szobahőmérsékleten, csak utána told őket a sütőbe.

A kifröccsenő zsír ellen jó megoldás, ha alufóliával letakarod a tepsit. A fóliát a sütési idő utolsó 10 percében ajánlott eltávolítani.
A kolbászt serpenyőben is meg lehet sütni. Régi tipp szerint érdemes zsírral megkenni, és fedő alatt, közepes lángon pirosra sütni. A fordításról ne feledkezz meg!
Próbáld ki forró levegős sütőben!
Az air fryer őrület még mindig tart, amin nem kell csodálkozni, hisz a masinában szinte bármit el lehet készíteni. Bizony, még a hurkát és a kolbászt is. Mindkét finomságot sütés előtt érdemes megszurkálni, majd 180 fokon, 20-30 perc alatt megsütni. A hurka kevesebb sütési időt igényel.
Mindkét finomságot fordítsd meg a sütési idő felénél, aztán tálald friss kenyérrel és savanyúsággal a hazai konyha kedvenceit.
Fotók forrása: Getty Images