![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legjobb házi avokádókrém titkai: így lesz tökéletes íze és állaga
![Guacamole-keszitese-c](https://kep.index.hu/1/0/4751/47512/475123/47512363_3622243_a6d8c8788fcd9735cfce2e6340753a25_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az avokádókrém vagy guacamole roppant egyszerű étel, azonban annál könnyebb elrontani. Mutatjuk, hogyan készítsd, hogy garantált legyen a siker!
Avokádókrémből, mint az a legtöbb népszerű étel esetében lenni szokott, rengeteg recept létezik, azonban azok nem mindig felelnek meg az elvárásainknak.
A tökéletes guacamole sorsa ugyanis már az avokádó kiválasztásánál eldől: csak abban az esetben lesz lágy és krémes, ha érett és puha gyümölcsöt használsz hozzá. Ezt a legkönnyebben a következő módon tudod eldönteni: a mutatóujjaddal finoman nyomkodd meg a csúcsos végét, közvetlenül a szár mellett. Ha kemény és nem süpped bele az ujjad, akkor még éretlen. Ha azonban a tapintása arra hasonlít, mint mikor az orrod hegyét megérinted, akkor tökéletes.
Én azt tapasztaltam, hogy az avokádó érettségi szintje azonban nem elég: a fajtája is fontos. Ha teheted, akkor a barna és rücskösebb héjú fajtát válaszd, mert a zöld színű lédúsabb, így nem lehet eléggé krémesre pürésíteni.
![Guacamole-keszitese-2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4751/47512/475123/47512379_99c9e192fa1c33e32ab162445054fef0_wm.jpg)
A kevesebb több
Sok recept létezik, amelyek esetében a kevesebb hozzávalóval jobb eredményt érhetsz el. Ilyen az avokádókrém is. És valóban, a kedvenc guacamolémhoz mindössze 6 alapanyag szükséges, azokra azonban egytől egyig szükség van, úgy és abban a formában, ahogy a receptben szerepel (lásd alább).
A gucamole lényege az, hogy egyszerűen, kevés munkával juthass egy frissítő és tápláló krémhez, amelyet aztán mártogatósként vagy kenyérre kenve is fogyaszthatsz.
![Guacamole-keszitese](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4751/47512/475125/47512565_21db2dfd72f450eac94888d110c7e29f_wm.jpg)
Milyen alapanyagokat ne használj?
Tejföl
A tiltólistás hozzávalók között első helyen szerepel a tejföl vagy más tejtermék, amely a krémesítést szolgálná. Ez egy abszolút felesleges kiegészítő, amely nemcsak elnyomja a krém ízeit, de nehezebbé is teszi azt. Egy jól megválasztott avokádó önmagában is eléggé krémes, nem szükséges fokozni a hatását.
Vöröshagyma
A tejföl mellett a vöröshagyma a másik alapanyag, amely elronthatja a végeredményt. Csípőssége miatt ezt a fajtát ugyanis főzéshez érdemes használni, hiszen szükség van a hőkezelésre ahhoz, hogy kellemes legyen az íze. Az édeskésebb, kevésbé csípős és puhább húsú lila hagyma azonban tökéletesen kihozza a többi hozzávaló aromáját, és nyers formájában is élvezhető marad vele az étel. Ha bizonytalan vagy az egyes hagymafajták felhasználását illetően, akkor ebben a cikkben olvashatsz a témáról részletesebben.
![Guacamole-keszitese-1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4751/47512/475126/47512605_5a7b87f1dbbdf45e290ba8c52da9e2a3_wm.jpg)
Olívaolaj
Ez a hozzávaló szintén szerepel a legtöbb receptben, azonban egy tökéletesen érett és krémes avokádó mellett nincsen szükség extra olajra. A gyümölcs önmagában is kellő mennyiségű zsiradékot tartalmaz: ha mégis ragaszkodsz hozzá, locsolj 1-2 evőkanálnyit az elkészült krém tetejére.
Paradicsom és paprika
Kérdőjeles hozzávalók a paradicsom és a paprika: bár nagyon sok guacamolereceptben feltűnnek, nem feltétlenül szükségesek hozzá. A frissítő hatást valóban fokozzák, így ha dúsítani szeretnéd a krémet, akkor tehetsz belőlük, azonban csak mértékkel: a paradicsom könnyen eláztatja az amúgy sűrű és krémes kencét.
![Guacamole-keszitese-3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4751/47512/475126/47512621_e8510aeedff6dc8e323f945e83209835_wm.jpg)
És akkor mi kerüljön bele?
Az eddig leírtaknak nem lenne sok értelme a tökéletes recept nélkül. Én ezt az összeállítást használom évek óta, és eddig mindenki odáig volt az avokádókrémért, aki megkóstolta. Készítsd el te is!
Házi avokádókrém
![Hazi-avokadokrem-hozzavalok1](https://kep.index.hu/1/0/4457/44577/445771/44577170_f87b328e284348948928713cb3b7b7d5_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
Avokádókrém:
- 3 db közepes érett avokádó
- 1 db lila hagyma
- 0.5 darab lime leve
- 1 csokor friss koriander
- 1 csipet szárított chilipaprika
- só, bors ízlés szerint
Díszítés:
- néhány korianderlevél
Elkészítés:
Az avokádókat vágjuk félbe, a magjaikat szedjük ki, és a belsejüket kaparjuk egy tálba. Aprítógépet is használhatunk, de ha eléggé puhák az avokádók, akkor villával is könnyedén összenyomkodhatjuk őket. Így kellemesen darabos marad a végeredmény.
Adjuk hozzá az apró kockákra vágott lila hagymát, a felvagdalt koriandert, facsarjuk bele a lime levét, és ízesítsük a sóval, borssal és chilipaprikával. Keverjük össze, majd szórjuk meg a tetejét is egy kevés korianderrel.
Ehetjük reggelire pirítóssal, vagy mártogathatjuk nachosszal, esetleg darabolt zöldséggel.
Fotók: Getty Images