A legjobb házi avokádókrém titkai: így lesz tökéletes íze és állaga

Guacamole-keszitese-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az avokádókrém vagy guacamole roppant egyszerű étel, azonban annál könnyebb elrontani. Mutatjuk, hogyan készítsd, hogy garantált legyen a siker!

Avokádókrémből, mint az a legtöbb népszerű étel esetében lenni szokott, rengeteg recept létezik, azonban azok nem mindig felelnek meg az elvárásainknak. 

A tökéletes guacamole sorsa ugyanis már az avokádó kiválasztásánál eldől: csak abban az esetben lesz lágy és krémes, ha érett és puha gyümölcsöt használsz hozzá. Ezt a legkönnyebben a következő módon tudod eldönteni: a mutatóujjaddal finoman nyomkodd meg a csúcsos végét, közvetlenül a szár mellett. Ha kemény és nem süpped bele az ujjad, akkor még éretlen. Ha azonban a tapintása arra hasonlít, mint mikor az orrod hegyét megérinted, akkor tökéletes.

Én azt tapasztaltam, hogy az avokádó érettségi szintje azonban nem elég: a fajtája is fontos. Ha teheted, akkor a barna és rücskösebb héjú fajtát válaszd, mert a zöld színű lédúsabb, így nem lehet eléggé krémesre pürésíteni.

Guacamole-keszitese-2

A kevesebb több

Sok recept létezik, amelyek esetében a kevesebb hozzávalóval jobb eredményt érhetsz el. Ilyen az avokádókrém is. És valóban, a kedvenc guacamolémhoz mindössze 6 alapanyag szükséges, azokra azonban egytől egyig szükség van, úgy és abban a formában, ahogy a receptben szerepel (lásd alább).

A gucamole lényege az, hogy egyszerűen, kevés munkával juthass egy frissítő és tápláló krémhez, amelyet aztán mártogatósként vagy kenyérre kenve is fogyaszthatsz.  

Guacamole-keszitese

Milyen alapanyagokat ne használj?

Tejföl

A tiltólistás hozzávalók között első helyen szerepel a tejföl vagy más tejtermék, amely a krémesítést szolgálná. Ez egy abszolút felesleges kiegészítő, amely nemcsak elnyomja a krém ízeit, de nehezebbé is teszi azt. Egy jól megválasztott avokádó önmagában is eléggé krémes, nem szükséges fokozni a hatását.

Vöröshagyma

A tejföl mellett a vöröshagyma a másik alapanyag, amely elronthatja a végeredményt. Csípőssége miatt ezt a fajtát ugyanis főzéshez érdemes használni, hiszen szükség van a hőkezelésre ahhoz, hogy kellemes legyen az íze. Az édeskésebb, kevésbé csípős és puhább húsú lila hagyma azonban tökéletesen kihozza a többi hozzávaló aromáját, és nyers formájában is élvezhető marad vele az étel. Ha bizonytalan vagy az egyes hagymafajták felhasználását illetően, akkor ebben a cikkben olvashatsz a témáról részletesebben.

Guacamole-keszitese-1

Olívaolaj

Ez a hozzávaló szintén szerepel a legtöbb receptben, azonban egy tökéletesen érett és krémes avokádó mellett nincsen szükség extra olajra. A gyümölcs önmagában is kellő mennyiségű zsiradékot tartalmaz: ha mégis ragaszkodsz hozzá, locsolj 1-2 evőkanálnyit az elkészült krém tetejére.

Paradicsom és paprika

Kérdőjeles hozzávalók a paradicsom és a paprika: bár nagyon sok guacamolereceptben feltűnnek, nem feltétlenül szükségesek hozzá. A frissítő hatást valóban fokozzák, így ha dúsítani szeretnéd a krémet, akkor tehetsz belőlük, azonban csak mértékkel: a paradicsom könnyen eláztatja az amúgy sűrű és krémes kencét.

Guacamole-keszitese-3

És akkor mi kerüljön bele?

Az eddig leírtaknak nem lenne sok értelme a tökéletes recept nélkül. Én ezt az összeállítást használom évek óta, és eddig mindenki odáig volt az avokádókrémért, aki megkóstolta. Készítsd el te is!

Házi avokádókrém

Hazi-avokadokrem-hozzavalok1

Hozzávalók 2 személyre

Avokádókrém:

  • 3 db közepes érett avokádó
  • 1 db lila hagyma
  • 0.5 darab lime leve
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 csipet szárított chilipaprika
  • só, bors ízlés szerint

Díszítés:

  • néhány korianderlevél
Recept idők

Elkészítés:

Az avokádókat vágjuk félbe, a magjaikat szedjük ki, és a belsejüket kaparjuk egy tálba. Aprítógépet is használhatunk, de ha eléggé puhák az avokádók, akkor villával is könnyedén összenyomkodhatjuk őket. Így kellemesen darabos marad a végeredmény.

Adjuk hozzá az apró kockákra vágott lila hagymát, a felvagdalt koriandert, facsarjuk bele a lime levét, és ízesítsük a sóval, borssal és chilipaprikával. Keverjük össze, majd szórjuk meg a tetejét is egy kevés korianderrel.

Ehetjük reggelire pirítóssal, vagy mártogathatjuk nachosszal, esetleg darabolt zöldséggel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük