A tökéletes házi tészta titkai – Mutatjuk, mi minden készülhet az alapreceptből

tgycover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az otthon készült tésztának nincsen párja, érdemes rá időt szánni és elkészíteni, hisz tésztát gyúrni mindenki tud, egyáltalán nem nehéz feladat.

A világ minden táján a tésztagyúrás feladata a nagymamákra hárul, akik a legnagyobb örömmel állnak neki a házi pasta készítésének. Az már biztos, hogy a mamaféle tökéletes házi tészta egyik titka a szeretet, hisz tényleg hatalmas mosollyal az arcukon, jókedvvel állnak neki a sokak által macerásnak vélt munkának. Pedig tésztát készíteni egyáltalán nem nehéz, sőt, ha rákap az ember, onnantól kezdve örök szerelem.

Az otthoni tésztagyúrás nem nehéz feladat, csak kissé időigényes, és igen, néha fárasztó tud lenni, de megéri a belefektetett energiát. Az alaptészta gyártásához 3 hozzávalóra lesz szükség: liszt, tojás és só, ebből lehet aztán levesbetétnek való tészta vagy lasagne, szélesmetélt, masnitészta és még jó sok fajta pasta.

Az alaptészta számtalan formában, színben és ízben készíthető, hiszen, ha plusz alapanyagok kerülnek a tésztába, a színén és ízén is érződni fog, de ennyivel nem érnek véget az ötletek. Töltött finomságok is készülhetnek belőle, mindig máshogy lehet tálalni a házi készítésű finomságot.

A titok az alapanyagokban rejlik

Sokan nem is gondolnák, mennyit számít, ha szép sárga tanyasi tojásból készül a tészta. Hogy mennyi tojást is érdemes használni? Mindenki másra esküszik, de minél több, annál könnyebb, jobb állagú lesz majd a pasta. Az aranyszabály egyébként, hogy 100 gramm liszthez 1 tojás kerüljön, vagyis 100 grammonként kell növelni a tojás mennyiségét, 200 gramm liszthez 2 darab tojás kerüljön és így tovább.

tgyct1

Az is lényeges, hogy milyen hőmérsékletű hozzávalókból készül a tészta, a legjobb a szobahőmérsékletű, mivel, ha hideg alapanyag kerül a gyúródeszkára vagy a tálba, sokkal nehezebb lesz vele dolgozni, ráadásul a végeredmény kemény, száraz massza lesz, amivel nem lesz jó a munka.

A lisztnél arra is érdemes figyelni, hogy 00-ással dolgozz, de bátran lehet vegyíteni, fele sima finomliszt, fele teljes kiőrlésű keverékből is készülhet. Átszitált liszttel sokkal könnyebben lehet rugalmas tésztát gyúrni, amit fóliába csomagolva, a hűtőben 1 órát érdemes pihentetni mielőtt eldőlne, milyen tészta is készül belőle.

Kell hozzá víz?

A legtöbb nagyi a szenthármast nem bővíti, csak liszt, tojás és só az alap. Néha azonban előfordul, hogy nehezen áll össze - mert lehet, hogy túl kevés tojás került bele -, ilyenkor egy kevés vizet nyugodtan hozzáadhatsz. A vizet érdemes evőkanál segítségével a tálba mérni, nehogy túl sok kerüljön bele.

tgyct3

Színezni és ízesíteni is lehet

A tésztába kerülhet friss vagy őrölt zöldfűszer, például rozmaring, zsálya, kakukkfű, bazsalikom, ezektől sokkal ízletesebb lesz, de még a tészta megjelenésén is látszódni fog a plusz résztvevő. Nedves alapanyag is hozzádolgozható a tésztához, főtt vagy sült sütőtök, spenót, cékla és még sajt is kerülhet bele.

Tálban vagy deszkán jobb gyúrni?

Mindenki másra esküszik, kezdő tésztagyúróknak a deszka javasolt. A deszka közepére 200-250 gramm liszt kerüljön, a liszt közepébe mélyedést kell formázni, a közepére 2-3 darab tojást ütni, amit villa segítségével fel kell verni. Apránként a lisztet is hozzá kell dolgozni, végül kézzel kell egybegyúrni az egészet rugalmas tésztává, ez 10-20 percig is eltarthat.

tgyct2

Formázás

Gyúrás után a tészta becsomagolva, 1 órára kerüljön a hűtőbe, csak utána jöhet a formázás. A tésztát enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra kell kinyújtani, egy régi jó tanács szerint akkor jó a kinyújtott tészta, hogyha befúj alá az ember, akkor megemelkedik. Formázás közben mindig legyen liszt a közelben, nehogy összeragadjanak a tészták.

Az elkészült tésztát érdemes nagyobb tepsire vagy tálcára helyezni, ügyelve, hogy ne érjenek egymáshoz a darabok. Szobahőmérsékleten, kiszárítva - a szárítás ideje 4-8 óra mérettől függően -, dobozban vagy zacskóban tárolva hónapokig eláll a házi készítésű csoda. A tészták tényleg bármilyen formában készülhetnek, de meg is lehet őket tölteni. Az alapból remek ravioli vagy tortellini készülhet.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük