Így nem barnulnak meg az almaszeletek – Nem csak a citromlé működik

alma cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképzelhető, hogy téged is bosszant, ha a felszeletelt vagy felkockázott alma megbarnul: ugyan ez a minőségét nem befolyásolja, az esztétikai élményt annál inkább.

Amikor egy recepthez felsorakoztatod a hozzávalókat, akkor érdemes előkészítened őket, felvágva, felkockázva, meghámozva tedd őket az asztalra, hogy az összeállításnál már ne kelljen kapkodni. 

Sajnos az almát csak egy-két trükkel lehet előkészíteni, hacsak nem almás pitébe kell, különben nem lesz szép és gusztusos, ha megbarnul. Ebben a frissítő salátában sem fog jól mutatni a zöldségek mellett. Az alma szinte az első percben elkezd barnulni, miután felvágtad, így ha nem azonnal eszed meg vagy használod fel, akkor bizony számolnod kell azzal, hogy nem lesz esztétikus a látvány. Léteznek különféle módszerek, hogyan lehet tovább megőrizni az alma eredeti színét, a legnépszerűbb a citromos vízben áztatás. 

Az alma, ahogy felszeleteled, a vele érintkező levegő miatt oxidálódik, és megbarnul. Az oxidáció megállításának egyetlen módja, ha védőréteget képezel a felvágott gyümölcs és a levegő között. A savas folyadékokat – általában citromlé formájában – gyakran használják a reakció lelassítására, de nem csak ez a módszer létezik.

almahámozás álló

A Kitchn az ismertebb és kevésbé ismertebb módszereket tesztelte, és szerintünk érdekes megállapításra jutott. A tesztekhez ugyanolyan fajtájú almát választott, és mindegyiket 1,5 centiméter vastag szeletekre vágta. A felszeletelt gyümölcsök egyik részét kint hagyta egy tányéron, szobahőmérsékleten, a másik felét egy zárható tasakba tette úgy, hogy a lehető legjobban kiszorította belőle a levegőt. A kontrollcsoport a kezeletlen alma volt. A többi almát 5 percig áztatta az adott folyadékban, majd csapvízzel leöblítette, tányérra tette, és megfigyelte, hogy az adott módon kezelt gyümölcs mennyi idő alatt barnul meg. 

Kezelés nélkül

Nem meglepő, hogy mindenfajta kezelés nélkül a tasakban és a tányéron elhelyezett almaszeletek 15 percen belül barnulni kezdtek. Ez a módszer csak akkor jó, ha azonnal megeszed vagy elkészíted a gyümölcsöt. 

Citromos víz

A citromos víz az egyik leggyakoribb és legismertebb megoldás, ha megkérdezel valakit, szinte biztos, hogy ezt fogja ajánlani. Nagyjából 2 deciliter vízhez egy evőkanál frissen facsart citromlevet szoktak adni. Ebben a tesztben az almaszeletek 5 percig áztak a citromos vízben, majd utána folyó vízzel öblítették le őket. A szeletek tovább maradtak fehérek így, mint a tányéron, de még így is kevesebb mint egy óra alatt változott meg a színük.

alma félbevágva álló

Citromsav

Ha szoktál befőzni, minden bizonnyal tartasz otthon citromsavat, de ha nem, akkor élelmiszerboltokban könnyedén hozzájuthatsz. Ez az almára szórva is megakadályozhatja a barnulást. A kísérletben 1 kávéskanálnyi ment a gyümölcsre, majd összeforgatták vele, és 5 perc után leöblítették. Bár a citromsav tényleg hatékony volt, hiszen 12 órán át megakadályozta, hogy az alma megbarnuljon, az íze viszont nagyon savanyú maradt az öblítés után is. 

Citromlé

Ez a módszer tömény citromlevet használ, vagyis egy fél citromot facsartak a szeletelt almára, majd jól összeforgatták. Ezután következett az 5 perces várakozási idő, majd az öblítés. A citromlé majdnem 7 órán át fehéren tartotta az almákat, és nem lettek annyira savanyúak sem, mint a citromsavval kezeltek. 

almaszeletek álló

Citromos szóda 

Ha van otthon citromos ízesítésű üdítőitalod, akkor nem árt, ha tudod, hogy ebbe az italba is beáztathatod az almákat. A szokásos metódus után meglepő eredmény született, hiszen a szabad levegőn tárolt szeletek is 3 órán át frissek maradtak, a zacskóba tett darabok pedig 6 órán át. 

Csapvíz

Ez a legegyszerűbb módszer, hiszen itt nincs szükség se áztatásra, se öblítésre. Egyszerűen szeleteld fel az almát, és tedd szobahőmérsékletű csapvízbe. Ha kivetted, fedeles edényben vagy zárt zacskóban tárold. Zacskóba téve az almaszeletek bő hat órát bírtak, mielőtt barnulni kezdtek, és megőrizték ropogósságukat és ízüket. Ha viszont nem feded le a tálat, amiben áztatod az almát, akkor hamar megbarnul, hiszen levegő éri. 

almaszeletek1 álló

Mézes víz

A méz természetes tartósítószer, savas pH-értékkel rendelkezik, így elméletileg ugyanúgy megakadályozhatja az almaszeletek barnulását, mint a citrusfélék. Ehhez a módszerhez egy csésze szobahőmérsékletű csapvízhez 1 evőkanál mézet kevertek, a szeleteket öt percig áztatták, majd folyó csapvíz alatt szűrőedényben leöblítették. Az almaszeletek 12 órán keresztül frissek maradtak tányéron és zacskóban is. Az alma még egy nap szobahőmérsékleten való tárolás után is remekül nézett ki. Ekkor hűtőbe tették, és egy éjszakát pihentették. A zacskós alma még mindig ropogós és ehető volt; a lemezes szeletek kissé összetöppedtek a hideg levegőtől. 

Sós víz

Ennél a módszernél feloldottak 0,5 teáskanál sót 1 csésze szobahőmérsékletű csapvízben, öt percig áztatták az almát az oldatban, majd szűrőedényben folyó víz alatt leöblítették. A mézzel kezelt almához hasonlóan ezek a szeletek sem barnultak meg 12 óra alatt sem, és egyáltalán nem volt sós ízük. A sóval kezelt almát egy éjszakán át a hűtőben tárolták, a zacskóban lévő szeletek így is tökéletesen ropogósak és épek maradtak. A tányéron tárolt almák csakúgy, mint a mézzel kezeltek, kicsit összetöppedtek. Ha a mézet túl drágának találod, akkor ez a módszer a legjobb választás.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük