![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így főzd tökéletesre a jázminrizst: szuper tippeket és receptet mutatunk
![Jazminrizs-fozese-c](https://kep.index.hu/1/0/4722/47221/472213/47221350_3600358_53c0c48d4f79f1e294ec78993e8a6376_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A jázminrizs egy hosszú szemű fajta, amit ennek megfelelően kell előkészíteni és megfőzni. Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket a tökéletes körethez.
Az édes illatú jázminról elnevezett hosszú szemű rizsfajta Thaiföldről származik, és különleges, virágos illatjegyekkel rendelkezik.
Leggyakrabban ázsiai ételekkel, szószós currykkel társítják, mint amilyen ez a krémes japán curry vagy ez az intenzívebb fűszerezésű csicseriborsós változat. Nyers állapotában nem igazán különbözik a klasszikus hosszú szemű fajtától vagy a basmati rizstől (ez látható az alábbi képen is), azonban főzés után a basmatinál kissé ragacsosabb állagú, a hosszú szeműnél pedig sokkal ízesebb lesz, és a színe is szebb, sárgásabb árnyalatú.
Az illatos jázminrizs főzésének több fontos lépése is van, a legfontosabb azonban a megfelelő rizs-víz arány. Ahhoz azonban, hogy tökéletes legyen a végeredmény, az előkészítés és a főzés mikéntje is lényeges. Nézzük a legfontosabb lépéseket!
![Jazminrizs-fozese-1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47221/472213/47221392_a3055be638bbbde73804525e56a5310a_wm.jpg)
Fentről lefele haladva: jázmin, basmati és egyszerű hosszú szemű rizs
Hogyan készítsd elő a rizst?
A legtöbb receptben azt olvashatod, hogy a rizst főzés előtt meg kell mosni. Ez azonban egy felesleges lépés, hiszen a rizsszemek akkor is ragacsosak maradnak és kissé összetapadnak, ha átöblíted őket.
Mire lesz szükséged a jázminrizs főzéséhez?
A csomagolások leggyakrabban 1 rész rizst és 1½ rész vizet javasolnak. Azonban azt tapasztaltam, hogy ezzel az aránnyal a rizs eléggé al dente marad, én pedig annál puhábban szeretem, így kicsivel több, kb. 1¾ részt adok hozzá. Ez természetesen egyéni preferencia kérdése is, és ha azt szeretnéd, hogy igazán a kedvedre való legyen az elkészült rizs, érdemes kísérletezésbe fogni.
![Jazminrizs-fozese-2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47221/472215/47221516_2cba9b420240c1c0c9fa74ab640969aa_wm.jpg)
A jázminrizs főzése
- Forrald fel a vizet egy edényben.
- Ha már fő, keverd hozzá a rizst és mennyiségtől függően sót.
- Állítsd a hőfokot alacsony fokozatra, fedd le az edényt, és főzd 15 percig, amíg a rizs teljesen felszívja a folyadékot.
- Vedd le a tűzről, és hagyd a fedő alatt további 10-15 percig. Ez segít abban, hogy a nem tökéletes rizsszemek a gőz hatására egészen puhává váljanak.
- Kóstold meg: ezen a ponton tökéletes kell legyen az állaga, de ha még mindig találsz roppanós szemeket, önts 2-3 evőkanálnyi vizet az edénybe, tedd vissza a fedőt, és párold tovább.
- Egy villával lazítsd fel a szemeket, így kevésbé tapadnak össze.
![Jazminrizs-fozese](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47221/472213/47221398_2b8650432c1512d1164b7454900cc2ce_wm.jpg)
Ha pedig ezek után is úgy érzed, hogy a rizsfőzés nem neked való, adj egy utolsó esélyt a basmati rizsnek is: ahogy már írtam, formára nagyon hasonlít a jázminrizsre, azonban alacsonyabb a keményítőtartalma, emiatt kevésbé tapadnak össze a szemek, és könnyebben megpuhulnak főzés során. Ráadásul ez a fajta számos szénhidrátdiétában ízletes kiskapunak számít, ha egyébként nem fogyaszthatsz sima rizst.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors