Így főzd tökéletesre a jázminrizst: szuper tippeket és receptet mutatunk

Jazminrizs-fozese-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jázminrizs egy hosszú szemű fajta, amit ennek megfelelően kell előkészíteni és megfőzni. Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket a tökéletes körethez.

Az édes illatú jázminról elnevezett hosszú szemű rizsfajta Thaiföldről származik, és különleges, virágos illatjegyekkel rendelkezik. 

Leggyakrabban ázsiai ételekkel, szószós currykkel társítják, mint amilyen ez a krémes japán curry vagy ez az intenzívebb fűszerezésű csicseriborsós változat. Nyers állapotában nem igazán különbözik a klasszikus hosszú szemű fajtától vagy a basmati rizstől (ez látható az alábbi képen is), azonban főzés után a basmatinál kissé ragacsosabb állagú, a hosszú szeműnél pedig sokkal ízesebb lesz, és a színe is szebb, sárgásabb árnyalatú.

Az illatos jázminrizs főzésének több fontos lépése is van, a legfontosabb azonban a megfelelő rizs-víz arány. Ahhoz azonban, hogy tökéletes legyen a végeredmény, az előkészítés és a főzés mikéntje is lényeges. Nézzük a legfontosabb lépéseket!

Jazminrizs-fozese-1

Fentről lefele haladva: jázmin, basmati és egyszerű hosszú szemű rizs

Hogyan készítsd elő a rizst?

A legtöbb receptben azt olvashatod, hogy a rizst főzés előtt meg kell mosni. Ez azonban egy felesleges lépés, hiszen a rizsszemek akkor is ragacsosak maradnak és kissé összetapadnak, ha átöblíted őket.

Mire lesz szükséged a jázminrizs főzéséhez?

A csomagolások leggyakrabban 1 rész rizst és 1½  rész vizet javasolnak. Azonban azt tapasztaltam, hogy ezzel az aránnyal a rizs eléggé al dente marad, én pedig annál puhábban szeretem, így kicsivel több, kb. 1¾ részt adok hozzá. Ez természetesen egyéni preferencia kérdése is, és ha azt szeretnéd, hogy igazán a kedvedre való legyen az elkészült rizs, érdemes kísérletezésbe fogni.

Jazminrizs-fozese-2

A jázminrizs főzése

  1. Forrald fel a vizet egy edényben.
  2. Ha már fő, keverd hozzá a rizst és mennyiségtől függően sót.
  3. Állítsd a hőfokot alacsony fokozatra, fedd le az edényt, és főzd 15 percig, amíg a rizs teljesen felszívja a folyadékot.
  4. Vedd le a tűzről, és hagyd a fedő alatt további 10-15 percig. Ez segít abban, hogy a nem tökéletes rizsszemek a gőz hatására egészen puhává váljanak.
  5. Kóstold meg: ezen a ponton tökéletes kell legyen az állaga, de ha még mindig találsz roppanós szemeket, önts 2-3 evőkanálnyi vizet az edénybe, tedd vissza a fedőt, és párold tovább.
  6. Egy villával lazítsd fel a szemeket, így kevésbé tapadnak össze.
Jazminrizs-fozese

Ha pedig ezek után is úgy érzed, hogy a rizsfőzés nem neked való, adj egy utolsó esélyt a basmati rizsnek is: ahogy már írtam, formára nagyon hasonlít a jázminrizsre, azonban alacsonyabb a keményítőtartalma, emiatt kevésbé tapadnak össze a szemek, és könnyebben megpuhulnak főzés során. Ráadásul ez a fajta számos szénhidrátdiétában ízletes kiskapunak számít, ha egyébként nem fogyaszthatsz sima rizst.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük