Mi a különbség a joghurt és a kefir között? Mindkettő egészséges, de máshogy

kefírke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindkettő tejből készül, mindkettő savanykás, még a színük is szinte ugyanolyan, mégis teljesen más hatással vannak a szervezetünkre - Miben különbözik a kefir és a joghurt?

A kefir és a joghurt abban hasonlítanak, hogy mindkét termék tehén (vagy egyéb tejadó állat) tejének erjesztéséből, vagyis fermentálásából készül. Pedig a két tejtermék között mind ízvilágban, mint tápértékben jelentős különbségek vannak. Vajon a joghurt vagy a kefir tesz jobbat a szervezetünkkel? 

Joghurt

A joghurt a tehéntej kétféle baktériumának erjesztéséből készül. Ennek során a laktóz tejsavvá alakul át, így a joghurt azok számára is fogyasztható, akik laktózintoleranciában szenvednek.

Kalciumban, fehérjékben és vitaminokban gazdag termék, amely rendszeres alkalmazásának számos előnye van: erősíti az immunrendszert, szabályozza a vér koleszterinszintjét és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a bél nyálkahártyájára. Ezek a baktériumok csak átjutnak a bélrendszeren, de nem maradnak meg rajta.

joghurtka

Kefir

A kefir tejsavakban és probiotikumokban gazdag ital, amely a friss tehéntej erjesztéséből származik, de növényi tejjel vagy vízzel is elkészíthető. A Kaukázusból származó erjesztett italról az a monda járja, hogy az első kefirgombát maga Mohamed próféta ajándékozta a környék lakóinak.

A kefirnek nagyon alacsony a laktóztartalma, így a laktózintoleranciában szenvedők is fogyaszthatják. Frissebb ízű, táplálóbb és folyékonyabb, mint a joghurt. A kefirrel vitaminokat, ásványi sókat és fehérjéket juttatunk a testünkbe, amelyek egyensúlyba hozzák a baktériumflórát, valamint javítják a bélműködést és erősítik az immunrendszert.

kefirbelső

Mi a különbség?

Míg a joghurt csak kétféle baktériumot, a kefir több mint tízet tartalmaz, köztük a Lactobacillus acidophilust, egy "jó" baktériumot, amely erősíti a bél nyálkahártyáját és megóvja a káros baktériumok támadásaitól.

Az ízüket csukott szemmel is meg tudjuk különböztetni. A joghurt krémes, gyengédebb aromájú, a kefir enyhén szénsavas, pezsgős ízű, enyhe, 1-2 százalékos alkoholtartalommal. Ez az alkoholtartalom az erjedési folyamat során képződik. A kefir folyékonyabb, mint a joghurt. 

A kefir sokkal jobban emészthető, mint a joghurt. Olyan probiotikumok találhatóak benne, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelő bélműködéshez, valamint az immunrendszert is erősítik. Ezek a probiotikumok a joghurtból hiányoznak. 

Aki nem boltban szeretné megvásárolni, házilag is készíthet joghurtot és kefirt is. 

Melyiket válasszuk?

A kefirben jelenlévő baktériumok és élesztők probiotikumok, vagyis jótékony hatással vannak a testünkre, ráadásul életben maradnak a bélben, megvédve a bélflórát. Az a két baktérium, amely a tejet joghurttá alakítja, nem probiotikum, nem marad meg a bélben. Ha az immunrendszerünk erősítése a cél, akkor a kefir a jobb megoldás.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük