![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi a különbség a joghurt és a kefir között? Mindkettő egészséges, de máshogy
![kefírke cover](https://kep.index.hu/1/0/3277/32777/327775/32777506_2512502_d2319331678a6e06a7ec03080ea3b0ca_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mindkettő tejből készül, mindkettő savanykás, még a színük is szinte ugyanolyan, mégis teljesen más hatással vannak a szervezetünkre - Miben különbözik a kefir és a joghurt?
A kefir és a joghurt abban hasonlítanak, hogy mindkét termék tehén (vagy egyéb tejadó állat) tejének erjesztéséből, vagyis fermentálásából készül. Pedig a két tejtermék között mind ízvilágban, mint tápértékben jelentős különbségek vannak. Vajon a joghurt vagy a kefir tesz jobbat a szervezetünkkel?
Joghurt
A joghurt a tehéntej kétféle baktériumának erjesztéséből készül. Ennek során a laktóz tejsavvá alakul át, így a joghurt azok számára is fogyasztható, akik laktózintoleranciában szenvednek.
Kalciumban, fehérjékben és vitaminokban gazdag termék, amely rendszeres alkalmazásának számos előnye van: erősíti az immunrendszert, szabályozza a vér koleszterinszintjét és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a bél nyálkahártyájára. Ezek a baktériumok csak átjutnak a bélrendszeren, de nem maradnak meg rajta.
![joghurtka](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3277/32777/327778/32777896_03d784c5e479e55aac67e91283c94d24_wm.jpg)
Kefir
A kefir tejsavakban és probiotikumokban gazdag ital, amely a friss tehéntej erjesztéséből származik, de növényi tejjel vagy vízzel is elkészíthető. A Kaukázusból származó erjesztett italról az a monda járja, hogy az első kefirgombát maga Mohamed próféta ajándékozta a környék lakóinak.
A kefirnek nagyon alacsony a laktóztartalma, így a laktózintoleranciában szenvedők is fogyaszthatják. Frissebb ízű, táplálóbb és folyékonyabb, mint a joghurt. A kefirrel vitaminokat, ásványi sókat és fehérjéket juttatunk a testünkbe, amelyek egyensúlyba hozzák a baktériumflórát, valamint javítják a bélműködést és erősítik az immunrendszert.
![kefirbelső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3277/32777/327779/32777956_13be23e6fcc2509767f29fdc7cdd38af_wm.jpg)
Mi a különbség?
Míg a joghurt csak kétféle baktériumot, a kefir több mint tízet tartalmaz, köztük a Lactobacillus acidophilust, egy "jó" baktériumot, amely erősíti a bél nyálkahártyáját és megóvja a káros baktériumok támadásaitól.
Az ízüket csukott szemmel is meg tudjuk különböztetni. A joghurt krémes, gyengédebb aromájú, a kefir enyhén szénsavas, pezsgős ízű, enyhe, 1-2 százalékos alkoholtartalommal. Ez az alkoholtartalom az erjedési folyamat során képződik. A kefir folyékonyabb, mint a joghurt.
A kefir sokkal jobban emészthető, mint a joghurt. Olyan probiotikumok találhatóak benne, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelő bélműködéshez, valamint az immunrendszert is erősítik. Ezek a probiotikumok a joghurtból hiányoznak.
Aki nem boltban szeretné megvásárolni, házilag is készíthet joghurtot és kefirt is.
Melyiket válasszuk?
A kefirben jelenlévő baktériumok és élesztők probiotikumok, vagyis jótékony hatással vannak a testünkre, ráadásul életben maradnak a bélben, megvédve a bélflórát. Az a két baktérium, amely a tejet joghurttá alakítja, nem probiotikum, nem marad meg a bélben. Ha az immunrendszerünk erősítése a cél, akkor a kefir a jobb megoldás.
Fotó: Getty Images