Joghurttal az igazi: 7 szuper recept, amelyben a tejtermék a főszereplő

indiai-vajascsirke-joghurttal
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A joghurt közel 70 éve képezi szerves részét az életünknek, nem mellesleg ételeinknek is. Legyen szó salátáról, pácról vagy desszertről, fontos kiegészítője mindegyiknek. Ezúttal a 7 legfinomabb, joghurttal készülő receptünket válogattuk össze.

A joghurt egy igen kedvelt és egészséges étel, amely már az 1950-es évek óta része az étkezéseinknek. Friss tejből készül, és lényegében egy erjesztett, pasztőrözött termék, amelyben rengeteg, a szervezet számára hasznos baktérium is megtalálható.

Amellett pedig, hogy jót tesz a testnek, számos süteménynek és salátának is elengedhetetlen alkotóeleme, miként már a pácokért rajongók szívébe is visszavonhatatlanul belopta magát fanyar ízével és krémes, lágy állagával.

Kukoricasaláta joghurtos öntettel

A hideg saláták, főleg a kukoricasaláta, nagy kedvence a magyar konyhának. Könnyen elkészíthető, és szinte bármivel feldobhatod, amivel csak jólesik. Az egyik legnépszerűbb receptúra a majonézes saláta, a joghurt azonban egy teljesen új irányt nyit a saláták mezsgyéjén. Ehhez a salátaöntethez a testesebb görög joghurtra érdemes alapoznod, amelyhez feta sajtot, kaliforniai paprikát és lila hagymát is adj bátran.

kukoricasalata

Ropogós csirkefalatok

Ez a recept a joghurtos pácra alapoz: ha te is így készíted, tutira omlós csirkemellet tálalhatsz. Lehetsz kezdő vagy haladó rántotthús-sütő, ezt a receptet kisujjból kirázod. A joghurtos pácba fokhagyma, só és bors is kerül, amit még jalapeño paprikával is megspékelhetsz a még különlegesebb íz érdekében.

joghurtos-pacolt-csirkemell

Krémes hummusz

Mint azt már említettük, a joghurt rengeteg mindenhez passzol. Ilyen a hummusz is, amelyből kitűnő előételt tudsz készíteni. Csicseriborsó, kömény és tahini is kerül bele, ráadásul mindössze 10 perc elkészítened, majd kenheted is a kenyérre!

hummusz-joghurttal

Csirkecomb joghurtos pácban

Hogyha kevés munkával szeretnél olyan csirkecombokat sütni, ahol szinte leolvad a hús a csontról, akkor ezt a joghurtos pácot mindenképpen ki kell próbálnod! A joghurt mellé füstölt paprika, oregánó és chilipehely is kerül, és pár óra hűtőben való pihentetés után sütheted is, úgy sokkal finomabb lesz.

joghurtos-csirkecomb

Ír szódakenyér 

Ennek a kenyérnek a nagy előnye, hogy nem szükséges keleszteni. Az egész mechanizmus a sütőpor és a szódabikarbóna párosára épül, a végeredmény pedig egy kívül ropogós, belül puha kenyér lesz. Csak arra figyelj, hogy ne sokat pepecselj a lépésekkel, mert sok múlik az időn. Csupán 10 perc összekeverni az alapanyagokat, és további 3/4 óra múlva már szelheted is a friss kenyeret.

ir-szodakenyer

Habkönnyű áfonyás-joghurtos sütemény

A nyár édes értelme bizony a desszertekben ölt testet. Ebben a pihe-puha, piskótás süteményben ezúttal az áfonyáé a főszerep, de bármilyen más, szezonális bogyós gyümölccsel is megvariálhatod, a végeredmény úgyis finom. És hogy mitől lesz a textúrája olyan puha? Természetesen a joghurttól és a tojáshabtól. 

joghurtos-afonyas-sutemeny

Indiai vajas csirke 

Ha van még egy konyha, ami előszeretettel használja a joghurtot az ételeihez, akkor az az indiai konyha. A joghurt ugyanis meglágyítja az ételekhez adott különleges fűszereket, így bármilyen erős is legyen egy adott íz, a joghurt képes rá, hogy azt enyhítse. A vajas csirke egy klasszikus indiai étel, amely joghurtos páccal dolgozik, és olyan tradicionális fűszerek kerülnek bele, mint a garam masala, amelynek fő alkotóelemei a fahéj, a római kömény, a szerecsendió, a kurkuma és a koriander.

indiai-vajascsirke-joghurttal

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük