10 szuper köret a karácsonyi asztalra: sültek mellé remek kísérők
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jól megszokott ünnepi, hagyományos köretek helyett próbálj ki valami újat, amivel garantáltan sikert aratsz a vendégeid körében.
Hamarosan karácsony, ez pedig egyet jelent a nagy családi lakomákkal. Ilyenkor a különböző mutatós sültek, rántott hús és fasírtvariációk is felkerülnek az asztalra, melléjük pedig valamilyen ínycsiklandó köret dukál.
Minden családban megvannak a hagyományok. Sokan nem szeretnének újítani, így ők továbbra is hagymás krumplit, krumplipürét, hercegnőburgonyát vagy párolt lila káposztát kínálnak a húsok mellé. Persze ezek is isteni finomak, de ha kipróbálnál valami újat, akkor bátran tedd meg, adunk is néhány ötletet, milyen ízletes köreteket kínálhatsz a családnak és a barátoknak.
Fokhagymás, baconnel körbetekert kelbimbó
A szemet gyönyörködtető köret egyszerűen és gyorsan összedobható, akár az utolsó pillanatokban is nekiállhatsz. Az elkészítésnél csupán két dologra figyelj, ne főzd túl és kerüld a só használatát, mivel a szalonnától is megkapja a zöldség a kellően sós ízt.
Szalonnás, mustáros krumplisaláta
A krumplisaláta az egyik legkedveltebb hideg saláta, mely rengeteg verzióban elkészíthető. Sok családban a hagyományos majonézes változat a favorit, ám ha kipróbálnál valami újat, akkor dijoni mustárral dúsított mártással és szalonnával forgasd egybe. A gazdag saláta önálló fogásként is megállja a helyét, de rántott hús mellé is kínálhatod.
Rozmaringgal sült krumpli
Ha köret, akkor bizony burgonya. A legnépszerűbb változatok a hagymás, sült vagy krumplipüré. Maradjunk a sült változatnál, de most ne bő olajban, hanem tepsiben piruljon. Hogy az íze igazán ünnepi legyen, rozmaringos fűszerezést kap a zöldség.
Tepsis édesburgonya
Az édesburgonya-hasábok tepsibe tolva pirulnak szép aranybarnára. Az olajjal meglocsolt zöldség majdnem olyan, mint a sült krumpli, csak picit édeskésebb. Különleges zamatát a fenyőmagnak köszönheti, ezzel a párosítással remekül illik az étkezőasztalra.
Parmezánnal sült brokkoli
A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, mely izgalmasan felhasználható. Az egyik legjobb elkészítési módja, ha a rózsákat sütőbe tolod, így kívülről kellemesen roppanós, belül pedig puha lesz. A zöldség zamatára sem lehet egy rossz szavad sem, a fokhagyma és a parmezán teszik igazán fenségessé.
Sütőben sült répa
A sütőben készült sárgarépa maga a csoda, kellemesen édes a zamata, mely jól bírja a fűszerezést, ezért párosíthatod zöldfűszerekkel, vagy kicsit pikánsabb, merészebb aromákkal, de az egyszerű fokhagyma is szuperül áll neki. Hogy a répa belseje krémesre süljön, fontos, hogy magas hőfokon süsd meg, így biztos, hogy mindenkit elvarázsol az asztalnál.
Zöldséges kuszkusz
Az arab országokban népszerű köret főleg szaftosabb ételek mellé kerül. Ha valamilyen rizses köretben gondolkodsz az ünnepi asztalra, akkor azt tanácsoljuk, helyette válaszd a kuszkuszt, mert sokkal különlegesebb. Az apró szemű finomságot bátran színesítsd változatos zöldségekkel, így készítve remekül passzol sültek mellé.
Rizs sütőben készítve
Ha pedig inkább a rizsnél maradnál, akkor a megszokott recept helyett próbáld ki sütőbe tolva, alaplével felöntve a köretet. Így biztos, hogy nem lesz ragacsos vagy száraz, az alaplének köszönhetően pedig ízekben gazdag lesz. A rizs ízét tovább fokozhatod, fokhagymás vajjal dúsítva is nagyszerű.
Őszi töltött tojás
A neve ne tévesszen meg, egész évben elkészíthető, de igazán az őszi és a téli szezonban aktuális. A töltött vagy a kaszinótojás kötelező szereplője az ünnepi menünek. A félbevágott tojás sokféle töltelékkel elkészíthető, érdemes bővíteni a repertoárt. Ha a család szereti a gombát, akkor feltétlen próbáld ki gombás töltelékkel, garantáltan nagy sikere lesz a finomságnak.
Sült szilva
Sült húsok mellé remekül illenek a gyümölcsös köretek, ilyen a sült alma, körte vagy a szilva. A kissé savanykásabb szilva jól viseli a pluszaromákat, egész merész ízpárosításokkal próbálhatod ki. Teszteld le mézzel, kakukkfűvel, vörösborral és fokhagymával, ha pedig még különlegesebben kínálnád, akkor sajt is mehet a félbevágott szilva közepébe. Az így készült gyümölcs remek választás sült kacsa vagy pulyka mellé.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors