A legjobb karácsonyi menüsorok a levestől a desszertig: egyszerű, hagyományos és különleges változat

karácsonyi menü
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Karácsony előtt az ajándékozás dilemmájánál is nagyobb tanácstalanság szokta övezni azt a kérdést, hogy mi legyen az ünnepi menü.

A karácsonyi menüt összeállítani nem egyszerű feladat. Vannak, akik már jóval az ünnepek előtt elkezdenek tervezgetni, nem bízzák a véletlenre, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Összeállítják a menüsort, a vendéglistát, és karácsony előtt néhány nappal már ki sem lehet őket robbantani a konyhából.

A tökéletes ellentéte pedig az, aki még Szenteste előtt néhány nappal sem tudja eldönteni, mit főzzön, és igen, próbál minél egyszerűbb ételsort összeállítani. Persze ezek szélsőségek, de az lenne a legjobb, ha nem bolondulnánk meg a készülődésben, mégis finom és izgalmas ételeket tehetnénk az ünnepi asztalra. 

Az első menüsor különlegesebb ételeket, a második egyszerűbben vagy gyorsabban elkészíthető fogásokat tartalmaz. Készültünk egy igazi hagyományos ételsorral is, azoknak, akik ilyenkor is inkább a kipróbált, megszokott ízeket szeretik. Bármelyiket is készítjük, biztos, hogy sikerünk lesz. 

Különleges

Az ünnepi menüt érdemes egy könnyed salátával indítani, erre tökéletesen alkalmas ez az almás-diós gorgonzolás saláta. Nem bonyolult elkészíteni, viszont izgalmas ízek keverednek benne. Kicsit csillapítjuk vele az éhségünket, és utána nem esünk neki a többi fogásnak. 

diós gorgonzolás saláta

Ki mondta, hogy a karácsonyi asztalon kizárólag halászlé lehet? Ha kicsit elrugaszkodunk a hagyományoktól, akkor készítsünk krémlevest, ami egyrészt tökéletesen beilleszthető a karácsonyi menüsorba, másrészt egészségesebbé is teszi azt. Főzzünk brokkolikrémlevest, amelyet kéksajttal és dióval tegyünk ünnepibbé. 

brokkolikrémleves

A főétel ebben a menüsorban a kacsacomb lesz, amelynek a tökéletes elkészítése időigényes és kell hozzá a türelem. Nagyon kell figyelni, hogy nehogy kiszáradjon és rágós legyen. Ez egy fehérboros, birsalmás változat, amelynek az ízei szépen belesülnek a szárnyasba, mi pedig learatjuk a babérokat. 

kacsacomb

Ezt a menüsort egy finom édesség fogja lezárni, a babka. Az eredetileg kakaós csavart kalácsba most mák kerül az ünnepre való tekintettel. Érdemes kétszeres adagot készíteni, mert biztosan el fog fogyni. 

babka

Elfáradtunk? Akkor lássuk azt a menüt, amivel gyorsabban végzünk, egyszerűbb fogásokat tartalmaz, de ettől még ugyanúgy tökéletes a karácsonyi asztalra, és a végén garantálom, hogy a vendégek vagy a családtagok sem fognak reklamálni. 

Az egyszerűbb menüsor

Az egyik legnépszerűbb étel, a húsleves, a karácsonyi asztalon is jól mutat. Ez egy tartalmas változat, marhahúsból és rengeteg zöldséggel készül. És különben is, ki mondta, hogy karácsonykor csak halászlevet lehet enni?  

karácsonyi húsleves

A vérbeli rántotthús-rajongók az ünnepi asztalt sem tudják elképzelni kedvenc húsételük nélkül. Karácsonykor ez az étel is különleges köntöst, vagyis bundát kap, méghozzá diósat.

kari rántott hús

A desszert itt sem maradhat ki, az egyik gyors megoldás a kuglóf, amely nagyon jól fog mutatni az asztalon, mégis egyszerű elkészíteni. Minden jóság van benne, kávé, rengeteg csoki, ráadásul a karácsonykor szinte kötelező mézeskalács íz sem hiányzik belőle. 

karácsonyi kuglóf

Aki pedig még ennyit sem szeretne bíbelődni, készítsen pohárdesszertet, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolni. Előnye, hogy nemcsak egyszerűbb az elkészítése, hanem könnyedebb is, így nem terheli meg az amúgy is teli gyomrunkat. A gesztenyét pedig biztos, hogy mindenki szeretni fogja. 

pohárdesszert karácsony

Hagyományos

A leves nem lehet más, mint egy jó halászlé, most bajai módon. Ebben a változatban - a szegedivel és a balatonival ellentétben - nem passzírozzák le a halat, hanem csak belefőzik a lébe, és persze az elmaradhatatlan gyufaszáltésztával kínálják. 

bajai halászlé

Folytatva a hagyományos menüsort a második fogás is készüljön halból, méghozzá rántott változatban, ami nem bonyolult, viszont biztosan mindenki szeretni fogja. Ezzel a recepttel a panírja is igazán ropogós lesz, valamint a finom pác gondoskodik róla, hogy a hal húsa is igazán omlós és ízletes legyen. 

rántott hal

Köztudott, hogy akármennyit is eszünk, az édességnek biztos marad elegendő hely a gyomrunkban. Ha a klasszikus vonalon haladunk, akkor készítsünk zserbót. Ez egy igazi, békebeli, nagymama-féle változat, ami ugyan időigényes, de az biztos, hogy nem kell kínálgatni vele senkit.

zserbóka

Fotó: Cover/Getty Images, Shutterstock, Ács Bori/SóBors, Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük