Selymes brokkolikrémleves dióval és kéksajttal: az ünnepi asztalon is megállja a helyét

brokkolicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világ legegyszerűbb brokkolilevese, egyenesen a mestertől, a világhírű séftől, Gordon Ramsay-től.

Egyszer régen, egy késő délutáni bekuckózós napon Gordon Ramsay tevékenykedését néztem a tévében. Emlékszem, milyen álmos voltam akkor, de ő elűzte a fáradtságomat. Annyira lelkesen magyarázta, milyen egyszerű levest fog készíteni. Ramsay fogott egy brokkolit, rózsáira szedte, majd jó puhára főzte. Az elkészült rózsák turmixgépbe kerültek a zöldség főzővizének egy részével, majd só és bors hozzáadásával megtörtént a pürésítés. 

A történet ennyivel azonban nem ért véget, Ramsay némi játékosságot csempészett a levesbe. Egy kis dió és ízekben gazdag kéksajt került a tányér aljára, erre öntötte rá a brokkolikrémlevest.

A látottak után alig vártam, hogy elkészítsem ezt a különleges fogást. A sóval óvatosan bántam, hisz a sajt, amit én a leves aljára kockáztam, elég karakteres ízű. Szeretem a meglepetéseket, ezért a diót és a sajtot teljesen elrejtettem benne, úgy tálaltam, hogy csak a zöld krémleves látszódjon, így kanalazásnál olyan, mintha az ember ajándékot bontana, a tányér alján különleges, roppanós élmény vár ránk. Megúszós, de különleges fogás, amit bátran tehetünk az ünnepi asztalra is.

Karácsonyi brokkolikrémleves

30636741 e15ee35e2ddc92a97301e5687b9446f1 wm

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 darab brokkoli
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 maréknyi apróra vágott dió
  • 6 dekagramm kéksajt
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit vajpuhára főzzük. Szűrjük le, de a főzővizét ne öntsük ki, kelleni fog később.

A megfőtt brokkolikat turmixgépbe pakoljuk, majd a főzővízből annyit mérünk a turmixgépbe, amennyi a zöldségek felét ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és indítjuk a gépet, a végeredmény selymes, lágy zöld krémleves lesz.

A tányérunk aljára darabolt diót és kis kockákra vágott sajtot teszünk, majd ezekre öntjük rá a brokkolikrémlevest.

Tálalásnál a leves tetejére főtt brokkolirózsát és petrezselymet tehetünk, de az igazi meglepetés a leves alatt lapul.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük