Kapszulás kávék - Ne csak kávézzunk, hasznosítsuk is újra őket!

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kapszulás kávé népszerűsége a mai napig töretlen. Elég csak abba belegondolni, hogy mennyire egyszerűvé tették a napi rutint ezek a készülékek. Az ember felkel, belehelyez egy kapszulát a kávéfőzőbe, megnyom egy gombot, és pár perc múlva ihatja is a barna nedűt. Nem kell vizet forralnia, kávét darálnia, és plusz edényt piszkolnia. 

De mi történik a használt kapszulákkal? Belegondoltunk már abba, hogyha csak egy háztartást veszünk alapul, hány kapszula termelődik egy hónapban? Az alumíniumból készült kis kávétartók extrém módon terhelik a környezetet, és ez egyre nagyobb aggodalomra ad okot a kávéfőzők népszerűségének növekedése miatt.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a kávé ára ezekbe a kapszulákba adagolva sokkal többe kerül, mintha kilós kiszerelésben vennénk meg. Ha az utántölthető változatot vásároljuk meg, akkor anyagilag jobban járunk, de a mosogatást és a zaccot úgysem ússzuk meg.

Csak egy példát említve: az egyre nagyobb környezetterhelésre hivatkozva Hamburgban az önkormányzat két éve kitiltotta a közintézményekből a kapszulás kávékat.

Mit tehetünk? Hasznosítsunk újra és legyünk kreatívak!

Korábban a használt kapszulák a szemetesben landoltak, ahol összekeveredtek a többi háztartási hulladékkal, és soha le nem bomló szemétté váltak. Az egyik legismertebb kapszulás kávéfőzőket gyártó cég ennek megakadályozására pár éve zárható zacskókat dobott piacra - természetesen lebomló anyagból -, amelyet ingyen ad a kávékapszulák mellé, és amelyben a használt darabokat veszi vissza. A cég az ígérete szerint a kávézaccot komposztálja, a műanyagot és az alumíniumot újrahasznosítja. 

hasznalt kavekapszulak

Ha mégis ezt a kávézási módot választjuk, akkor a legfontosabb, hogy a használt kapszulákat mindenképpen szelektíven dobjuk ki, de még jobb, ha legalább egy részüket újrahasznosítjuk. Szerencsére egyre többen fedezik fel, hogy mennyi mindent lehet ezekből a színes kapszulákból készíteni, és kreatívkodásuk végeredményét a nagyközönséggel is megosztják.

A legtöbben ékszereket, gyűrűket, nyakláncokat és fülbevalókat alkotnak belőle, de kisebb méretű növényeknek kaspó is lehet, vagy lámpa, hűtőmágnes, akár térelválasztó függöny is készülhet a kis kapszulákból. 

 Gondoltad volna, hogy ez a szép gyűrű is kávékapszulából készült?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Discarded (@discarded.projects) által megosztott bejegyzés,

 Ezt a fülbevalót is kapszula ihlette.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Discarded (@discarded.projects) által megosztott bejegyzés,

 Kaktuszokat is ültethetünk bele.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Isa Juzkow | Inspiralisa (@byinspiralisa) által megosztott bejegyzés,

 Még ruha is készül belőle.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Andrea De Navarrete (@adnjewelry) által megosztott bejegyzés,

Gyönyörű szőnyegek. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marce Bonini (@marcelagbonini) által megosztott bejegyzés,

 Fotó: Getty Images /Instagram

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon