Kóstold meg a világot! Top 5 külföldi gasztrofesztivál, ahová könnyedén eljuthatunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az Emirates összegyűjtötte a legérdekesebb ételfesztiválokat, ahová a magyar utazók is könnyen eljuthatnak Budapestről, naponta legalább egy vagy akár több járat is indul ezekbe az országokba. Hong Kong street foodja, Ausztrália népszerű fúziós vacsorája, Dubaj sztárséfektől hemzsegő éttermei, Szingapúr konyhájának színes forgataga és Phuket élénk felvonulásokkal tarkított vegetáriánus parádéja az ételkedvelők kedvenc úti céljai közé tartoznak.

Gombócfesztivál – Hong Kong

Kínában nincs nemzeti ünnep nagyszabású lakomák nélkül, ami igazán nem meglepő egy olyan országban, ahol azt: “Hogy vagy?” úgy kérdezik meg, hogy: “Ettél ma már rizst?”. Létezik olyan nemzeti ünnep is, amely egy konkrét étel, mégpedig a zongzi köré szerveződik. Ez a kínai holdnaptár ötödik havának ötödik napján tartott Gombócfesztivál. A fesztivál ideje alatt Hong Kongot ellepik a zongzi-árusok, így a város minden pontján kapható ez a speciális, ragadós rizsből készült kis batyu, amit bambusz-, lótusz- vagy banánlevélbe tekernek és gyümölccsel, hússal vagy magvakkal töltenek meg.

A legenda szerint, amikor a kínai császár elüldözte az egyik hűséges miniszterét, a férfi bánatában követ kötött magára és a folyóba ugrott. Az emberek egész Hong Kongban hallottak a szomorú esetről, és zongzikat dobáltak a vízbe, hogy megvédjék a minisztert a ragadozó halaktól. A szomorú esetről a hong kongiak sárkányhajó-felvonulással szoktak megemlékezni.

gasztrop3

Ízleld meg Ausztráliát! – Adelaide és környéke                                                                  

Megosztjuk az asztalunkat és megosztjuk a meséinket.” – ez a mottója Adelaide legjelentősebb ételfesztiváljának. Itt tényleg minden az ausztrál ételekről és borokról szól, hogy az is megismerkedhessen a kontinens gasztrokultúrájával, akinek nincs lehetősége bejárni ezt a hatalmas országot. A tíz napon át tartó fesztivál csúcspontja az adelaide-i Glasshouse étteremben rendezett vacsora, ahol a világ legjobb séfjei közösen tervezik meg a csak ezen az egy estén felszolgált menüt, és saját kezűleg készítik el az egyes fogásokat. A szerencsés vendégek akár el is beszélgethetnek velük egy-egy pohár bor mellett.

gasztrop

A nagy ételfesztivál – Szingapúr

Túlzásnak hangzik, pedig a legkevésbé sem az, hogy a Szingapúri Nagy Ételfesztiválon minden megtalálható, ami a konyhaművészettel kapcsolatos. Thai, maláj és vietnámi fogások, tradicionális és modern ételek egy asztalon, levesek, főételek és desszertek, az olcsó street foodtól a fine diningig. Autentikus fogások az utcai árusoknál vagy a legjobb szingapúri éttermek séfjeinek főztje? Itt minden megtalálható, ráadásul a papírtányérról elfogyasztott fogások éppúgy a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek, mint a nagy műgonddal feltálalt ételek, így a színvonal miatt senkinek sem kell aggódnia. 

gasztrop5

Dubaji Gasztrofesztivál

Ez a fesztivál olyan, mint minden Dubajban: grandiózus, lenyűgöző, innovatív és minden téren a legmagasabb minőséget kínálja. A háromhetes fesztivál alatt a város 21 étterme kínál speciális, háromfogásos menüt, így adva meg minél több embernek a lehetőséget, hogy kipróbálhassák, milyen is az igazi csúcsgasztronómia. Pop-up éttermek a tengerparton, élőzene a még teljesebb élményért és food truckok azoknak, akik a Közel-Kelet konyhájára kíváncsiak. A világ legjobb éttermeinek séfjeitől lehet tanulni, de a Dubaj környéki falvakban a környék autentikus fogásaival is meg lehet ismerkedni. 

gasztrop2

Vegetáriánus fesztivál – Phuket

Más néven a Kilenc Istencsászár fesztiválja. A legenda szerint a 19. században egy kínai színházi társulat érkezett Phuketre, melynek tagjait néhány hónap elteltével egy rejtélyes betegség döntött ágynak. A színészek úgy hitték, hogy ez az Istencsászárok bosszúja, amiért megfeledkeztek róluk, ezért azonnal szigorú böjtbe kezdtek. Néhány nap elteltével, ha lassan is, de javulni kezdett az állapotuk.

Erre emlékeznek a helyiek a 9. holdhónap 9. napján, így Phuket lakosainak ez a nap még mindig elsősorban egy nagyon fontos vallási ünnep. A gasztroturisták számára azonban ekkor kezdődik a világ egyik legjelentősebb vegetáriánus fesztiválja. Minden csupa szín, a lédús gyümölcsökből és ízletes zöldségekből készült fogások pedig végtelen mennyiségben sorakoznak az utcai árusoknál. 

Ezt is szeretjük