Laktózmentes desszertek kompromisszumok nélkül: sütés nélkülit is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akár laktózérzékenység miatt kerülöd a desszerteket, akár a diétád állt eddig az útba, mostantól nem kell visszafognod magad: ezekkel a laktózmentes finomságokkal nem kell kompromisszumot kötnöd.
A desszert- és süteménykészítés tejtermékek nélkül sem bonyolult, ha tudod, milyen alternatívákat használj az állati eredetű hozzávalók helyett.
Most csupa olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyek semmilyen tejterméket nem tartalmaznak, így nemcsak laktózérzékenyként élvezheted a finomságokat, hanem akkor is, ha a tejfehérjével van problémád (vagy ha éppen vegán vagy, mert tojás sem szükséges az elkészítésükhöz).
Áfonyás muffin
Ez az álompuha áfonyás muffin olajjal készül, és tej helyett zabital kerül bele, így teljesen mentes az állati összetevőktől. Amiből viszont jó sok van benne, az a friss gyümölcs, az egészet pedig egy barna cukorral karamellizált diószórás teszi ellenállhatatlanná.
Mogyoróvajas energiaszelet
Ez az energiaszelet nemcsak hosszan tartó energiával tölt fel, hanem fehérjével is, hiszen sok mogyoróvajjal készül. Az elkészítése nagyon egyszerű, hiszen sütést sem igényel, és mivel nagyon tartalmas, hűtőben tárolva több napig is élvezheted.
Sós karamelles sajttorta
Ez a hamis sajttorta csak amiatt „hamis”, hogy növényi krémsajttal készül: ez azonban sem az ízét, sem az állagát nem befolyásolja. A tetejére szintén tejmentes házi karamellszósz kerül, amelyet még elkészíteni is egyszerűbb, mint a klasszikus, cukoralapú karamellt.
Sütőtökös morzsasüti
Ez a sütőtökös desszert új szintre emeli a morzsasüti fogalmát. A fűszeres morzsarétegre egy növényi krémsajtból és pürésített kesudióból készült keverék és egy sütőtökös massza kerül, az egész pedig aranybarnára pirul a sütőben.
Mogyorókrémes csokitorta
Ezt a mutatós csokitortát álompuha és intenzíven kakaós piskótalapok és egy gazdag és selymes mogyoróvajas krém alkotja – természetesen tejtermékek nélkül. Az elkészítése csak elsőre bonyolult, hiszen a lapok kevert tésztából készülnek, így akár kezdőként is nekiállhatsz.
Almás pite
Jó hír a piterajongóknak, hogy a porhanyós, vajas alap növényi vajalternatívával is tökéletesre készíthető. Ebbe az almás változatba gazdag fahéjas töltelék kerül, amelyet alulról és felülről is vékony, omlós tésztaréteg vesz körbe.
Brownie-golyók
A tejmentes desszertek sorát ez a pár perces, sütést sem igénylő brownie-golyó zárja, amely olyan teljes értékű hozzávalókból készül, mint a zabpehely, az aszalt datolya vagy éppen a mandulavaj. Egyszerűsége ellenére nagyon tartalmas, sok rostot tartalmaz, és finomított cukor sem kerül bele, így nemcsak desszertként, hanem tízóraira is fogyaszthatod.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors