Érdekel, hogy készül a pezsgő? A hétvégén a Balaton mellett megnézheted és kóstolhatsz is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyi pezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgőüzem is helyet kapott.
A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre, kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco-készítésben és a metodo martinotti-eljárás elsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget.
Első körben 2 pezsgő készült, egy furmint- és egy szürkebarát-alapú, melyek premierje június 20-21-én lesz! A Laposa Birtokon brunch-csal, közös pezsgőbontással, üzemlátogatásokkal, a frissTeraszon pezsgő pop party-val, a Hableányban külön erre a hétvégére megalkotott menüvel készülnek.
Ezen a hétvégén és a következő hónapban országszerte számos kiemelt étteremben lehet majd poharazva kóstolni a Laposa Pezsgőket, ezeknek listája a cikk végén található. Ezekben az éttermekben 1 hónapig, június 20-július 20-ig poharazva kóstolhatók a Laposa pezsgők.
Laposa Pezsgő Brut – Furmintalapú pezsgő
„A Furmint egy igazi felfedezés. A nagyon kellemes cédrus- és ananászillat után érkezik egy kis sósság, ami a savakkal kiegészülve elegánssá és határozottá teszi a pezsgőt. Mindig kell még egy pohárral!” – Luca Antiga.
Laposa Pezsgő Extra Dry – Szürkebarát-alapú pezsgő
„A Szürkebarát lágy és elegáns. Az illatok fehér virágokra emlékeztetnek, a zamat pedig tagadhatatlanul badacsonyi. Mindkét pezsgő buborékjai nagyon kellemesek és finomak, de a pohárban is csodásan mutatnak.” – Luca Antiga.
A pezsgőkészítés
Laposa Zsófi a pezsgő készítéséről:
„A tartályos erjesztésű pezsgőkészítés igazi mérnöki kihívás és nem egyszerű feladat. Számomra az alkotás és a precizitás találkozása. Régen voltam ennyire izgatott a pincében, mint az idei évben – persze ennek az új borászati üzem is az egyik oka. Nálunk az egész család rajong a pezsgőkért. Bencével közösen kóstoltunk, utaztunk és döntöttünk a Charmat technológia mellett. A tervezési folyamattól kezdve egészen a végeredményig ő is végigkövette a pezsgő életútját és mindenben támogatott.
A pezsgőkészítés számomra olyan feladatot jelentett, amely motivált, hogy új dolgokat ismerjek meg és fejlődjek. Minden percét élveztem és szívtam magamba a tudást. 6 pincészetnél voltam gyakornok Prosecco régióban és többször magánúton is jártam arra, hiszen csodálatos vidék. Szaktanácsadónkkal, Lucaval nagyon jó együtt dolgozni. Hálás vagyok neki, hogy megvitathatom vele a szakmai kérdéseket, hiszen a prosecco-készítés központjában él és dolgozik. Ebben a két tételben benne van a szívem-lelkem. Fogadjátok szeretettel!”
A közös munka
A Laposa Birtok tanácsadója, Luca Antiga a közös munkáról:
„Egy közös ismerősön keresztül jutottam el Badacsonyba, de akkor már sokat hallottam erről az izgalmas borászatról, ami az olasz szakemberek szerint is kiváló fehérborokat készít. Egy csodálatos borászati központ fogadott. Fantasztikus volt látni a szőlőültetvényeket a vulkánok oldalában és megérteni a birtok felépítését. Elkezdtünk gondolkodni, kóstolni és végül a Szürkebarát, illetve a Furmint fajta mellett döntöttünk. Nem volt egyszerű választás, de hallgatni kell a megérzéseinkre is. A bor szerelem!
Egy olyan szenvedélyes kollégával pedig, mint Zsófi, nagyon élvezetes a közös munka. Karakteres pezsgők születtek, telt ízvilágúak és elegánsak szép savszerkezettel. Nagyon összetettek, igazi felfedezés mindkét tétel. Nem akartuk a proseccót lemásolni, a cél az volt, hogy a közös szakmai munka során különleges magyar pezsgők szülessenek, olyanok, amik beleillenek a Laposa Birtok stílusába.”
Premierhétvége
Az érdeklődőket ezek a programok várják a Laposa Gasztrobirtokon június 20-21-én:
- Laposa Birtok terasz: az első pezsgő felbontása! (limitált résztvevőszám) - Június 20. szombat 10:00: Pezsgős Brunch és premier Laposa Zsófival és Bencével a birtok teraszán.
- Hableány, Június 20-21., 3 fogásos degusztáció (ebéd/vacsora) a pezsgőhöz komponálva: 3 fogás + két pohár pezsgő és egy pohár Zeus a desszerthez
- Június 20. 17:00 és 19:00 üzemlátogatás: Hogyan készül a Laposa pezsgő? Idegenvezetés és kóstoló Laposa Zsófival. A 17 órai üzemlátogatásunk betelt, a 19 óraira vannak még szabad helyek!
- FrissTerasz, június 20. - Délutáni matiné és PezsgőPopParty a FrissTeraszon (16:00-22:00).
A Laposa Pezsgő országos premier résztvevői:
Budapesten:
- DiVino
- Mazel Tov
- Jardinette
- Alessio Café and Restaurant
- Pannonia Gasztrohajó
- Búsuló Juhász
- Két Szerecsen Bisztró és Kávéház
- InterContinental Budapest
- Haris Park
- Kóstolom Borbár
Vidéken:
- Laposa Gasztrobirtok: Laposa Birtok terasz, Hableány, frissTerasz, Szőlőhegy Bisztró
- SVÉTasztal
- Erhardt Étterem (Sopron)
- Lamaréda Étterem (Győr)
- Gusto13 (Veszprém)
- Rosinante Fogadó és Étterem (Szigetmonostor)
- PalKonyha Panzió, Speiz (Palkonya)
- 67 Sigma Étterem (Székesfehérvár)
- Zip's Brewhouse (Miskolc)
- Macok Bisztró és Borbár (Eger)
- Platán (Tata)
- Jankovich (Rácalmás)
- Kistücsök (Balatonszemes)
- Mala Garden (Siófok)
- Mi A Kő (Köveskál)
- Aura Hotel (Balatonfüred)
- BL YachtClub (Balatonlelle)
- Tölgyes Kúria (Rizapuszta / Badacsony)
- Pláne Badacsony borterasz (Badacsonytomaj)
- Vánkos (Badacsonyörs)
- Kikötő Étterem (Szigliget)
- Halászkert (Balatonfüred)
- Konyha-Kert Bisztró és Bár (Balatonszepezd)
- Villa Delikát (Balatonfüred)
Fotók: Laposa Birtok Facebook-oldal/Cover: Getty Images