Az 5 legjobb tésztázó Budapesten, amit vétek lenne kihagyni - Olaszos és magyaros is van köztük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tésztaételeknél kevés egyszerűbben elkészíthető fogás létezik, ennek ellenére sokszor jólesik, ha más főzi meg és állítja össze, neked pedig csak élvezni kell az ízeket.
A tészta egyáltalán nem unalmas étel, rendkívül sokszínű, sőt, elkészítheted egészségesebb, alakbarátabb formában is, teljes kiőrlésű lisztből. Ha nagyon rohanós a napod, akkor dobj össze egy olyan fogást, amelynél a tészta kifőzése és a szósz elkészítése szinte ugyanannyi időbe telik. A tésztaszószokból választhatsz tejszínes, paradicsomos, de akár sima olívaolajos alapút is.
Ha úgy érzed, nincs erőd vagy kedved még egy tésztát sem összedobni, vagy csak magad miatt nem akarsz bevásárolni és mosogatni, esetleg gyorsan szeretnél hétköznap valami meleget, de nem megterhelőt enni, akkor van egy jó hírünk. Léteznek kifejezetten tésztaételeket áruló éttermek, ahol szinte bármilyen szósszal meg tudod rendelni a pastádat. Nem csak olaszos van köztük, a magyaros konyha kedvelőinek is kínálunk alternatívát.
Peter's pasta
Az olasz tésztákat magyaros ízlésre formáló Peter's Pasta első étterme 2017-ben nyitott Szigetszentmiklóson. A tulajdonos már gyerekkorában tudta, hogy szakács szeretne lenni, majd miután végigjárta a ranglétrát, 4 évvel ezelőtt megnyitotta street food éttermét, ahol nagyon sokféle olasz tésztából választhatsz, paradicsomos, olívaolajas és tejszínes alapú is lehet. A 22-féle tésztában az olasz koncepció és a magyarosabb ízvilág tökéletesen megfér egymás mellett. Ami még vonzó, hogy az adagok tényleg nagyon nagyok, akár két főnek is elegendőek.
2 Spaghi Pasta Bar
A 2 Spaghi 2012-ben, a legelső tésztabárként nyitott a Gozsdu Udvarban. Az éttermet olaszok vezetik, csak autentikus alapanyagokat használnak. A tésztabár nevét is egy olasz kifejezés ihlette, a “farsi due spaghi”, ami egy családi vagy baráti körben elfogyasztott, gyors és könnyű ételt jelent. A tészták helyben, frissen készülnek, amelyekhez nem használnak se színezékeket, se mesterséges aromákat, sem tartósítószereket. Ügyelnek a szezonalitásra, a zöldségeket, húsokat gondosan válogatják, a szósz is olasz paradicsomból készül.
Lashka Tésztaműhely
A budaiak sem maradhatnak tésztázó nélkül, a saját készítésű tésztákért Óbudára kell ellátogatniuk, a Lashka Tésztaműhelybe. Az étterem 2019. telén, pont a koronavírus járvány kitörése előtt nyitott. A helyben készült tésztákat meg is vásárolhatod, de el is készítik neked. A név egy gombafajta, valamint a tészta gyűjtőneve Erdélyben. Itthon Nógrád megyében nevezik így a lisztből, főtt krumpliból és zsírból álló tésztát. Divatos szóval élve fúziós konyhát visznek, hisz tradicionális olasz és magyar ételek, sőt, ázsiai különlegességek is szerepelnek az étlapon.
Nudli tésztakantin
Amikor tésztáról beszélünk, egyáltalán nem csak az olasz vonalat kell megemlíteni, hisz a magyar fogások között is nagy számban szerepel a tészta, legyen az édes vagy sós, a lényeg, hogy kézzel készítsék. A magyar konyha egyik kedvencét, a nudlit, amely az étterem névadója is egyben, számos formában kóstolhatod meg itt, legyen az köret egy igazán laktató tépett kacsás-káposztás főétel mellett vagy a gyerekkori kedvenc édesség, a mákos nudli. De kóstolhatsz olyan hagyományos fogásokat is a Nudli Tésztakantinban, mint a krumplis tészta, a túrós csusza vagy a hortobágyi palacsinta, amelyet a cikk borítófotójának is választottam. Ami még inkább mellette szól, az a gyerekeim véleménye, illetve a gyorsaság, amivel elpusztították az ételeket. Balogh Dániel, az étterem séfje folyamatosan újításokon gondolkozik, így a kínálatban lesz thai ízvilágú nudlis fogás is, valamint a téli napokra jó sűrű gulyáslevessel is készülnek.
Penne Budapest
Budapest legújabb tésztázója idén nyáron nyílt a Népszínház utcában. A Penne Budapest-et egy operatőr és egy zenész üzemelteti, a tésztázó elvitelre és házhozszállításra specializálódott, helyben fogyasztásra nincs lehetőség. Az étterem olasz és magyar alapanyagokkal dolgozik, a ragukat nem helyben készítik, de a tésztákat természetesen frissen főzik ki. A vendégek penne és spagetti közül választhatnak, amelyre húsos, tenger gyümölcseivel megrakott, valamint pestós szószokat kérhetnek.
Fotó: cover: Szász Eszter / Sóbors, belső: Facebook, Getty Images, Szász Eszter / Sóbors