A világ két végéről fognak össze a magyar vendéglősök: anyaotthont támogatnak

összefogás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Új-Zélandi magyar étterem rendez jótékonysági vacsorákat a Gléda vendéglő javára, akik ezzel anyaotthont támogatnak.

Az óbudai Gléda Vendéglő tulajdonosai rengeteg sorstársukhoz hasonlóan bezárni kényszerültek az éttermüket és hónapok óta a túlélésért küzdenek. Régi barátjuk, az ANZIL Hungarian Restaurant & Deli-t üzemeltető László András felismerve a helyzetet pénzzel szerette volna őket támogatni – ám Deli János és Kerekes Sándor, a Gléda tulajdonosai úgy érzik: adományok helyett, a kollégáikkal együtt végre dolgozni szeretnének.

Anyaotthont támogatnak a pénzből

Pár órányi közös gondolkodás után megszületett a döntés: az Új-Zélandon, a Kapiti Coast-on üzemelő ANZIL étterem a hagyományosan legforgalmasabb napnak számító, szombati vacsoráinak bevételéből rendszeresen az óbudai GLÉDA vendéglőnek utal egy jelentős részt. Deli János és Kerekes Sándor pedig ebből a forrásból alapanyagot vásárolnak, és heti rendszerességgel 80-100 adag ételt készítenek és szállítanak az óbudai anyaotthon részére, így legalább pár napnyi munkát és plusz pénzt tudnak biztosítani a kollégáiknak.

Ahogy meghallottuk László András barátunk ajánlatát, azonnal tudtuk, hogy mi nem eltenni szeretnénk a pénzt, hanem meg akarunk dolgozni érte. Mivel óbudai családi vendéglőként határozzuk meg az éttermünket, egyértelmű volt, hogy egy helyi intézmény szeretnénk támogatni ezzel. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pedig egy napon belül segített megtalálni az erre leginkább rászoruló intézményt. Az anyaotthonban a kisgyermekeikkel, egyedül menekülni kényszerülő édesanyák kapnak szállást és segítséget egy átmeneti időre – élelmiszert viszont nem tudnak nekik biztosítani, így a főztünk a legjobb helyre kerül majd.” – meséli Deli János.

összefogás4

Az ANZIL étterem mellett évek óta európai és magyar delikát termékek forgalmazásával, saját, magyar recept szerint készülő kolbászok és szalámik értékesítésével is foglalkozunk és a catering cégünk is piacvezetőnek számít a környéken – ezért engedhetjük meg magunknak, hogy a legerősebb napunk bevételének 35%-ával a Glédát és rajtuk keresztül az anyaotthon támogassuk.” – mondja László András, aki 4 éve költözött Új-Zélandra. „Nálunk is volt teljes zárás, de sokkal rövidebb ideig tartott és egészen más szabályok szerint ment. A barátaimon keresztül látom, hogy mi történik a magyar vendéglátással és nem tudtam tétlenül nézni ezt a helyzetet.”

Az óbudai és új-zélandi közös jótékonysági akciót egyelőre két hónapra tervezik a tulajdonosok – a folytatás attól függ, hogy a vendégek körében mennyire lesznek népszerűek a jótékonysági vacsorák és az adománygyűjtő akció. Április közepére pedig remélik, hogy a Gléda már a saját bevételeiből is tud alapanyagot venni és fizetést adni a kollégáinak.

Vendéglők a világ két végén

Gléda

A Gléda Vendéglőt alig két éve, nyolc év közös tervezgetés után nyitotta meg Deli János vendéglős és Kerekes Sándor séf Óbudán, a Mikoviny utcában. Hitvallásuk szerint klasszikus, családi vendéglőt visznek Krúdy hazájában, a régi ízeket klasszikus konyhatechnológiával ötvözve. Elkötelezetten magyar alapanyagokat használnak és professzionalizmusra törekednek, hiszen az a céljuk, hogy a törzsvendégeiket éveken, évtizedeken keresztül megtartsák.

összefogás5

Deli János szerint „egy vendéglő többek között a klasszikus fogásokról kell, hogy szóljon. Régen egy-egy ételért mentünk egy-egy étterembe, de ezek lassan eltűntek. Ha ma megkívánsz valamit, akkor már nincs az étlapon, máshogy készítik, újragondolták – és nem találod meg azt az ízt, amiért odamentél. Nálunk már alakulnak a „Gléda Klasszikusok”: azok a fogások, amelyek soha nem kerülhetnek le az étlapról, mert a vendégeink ezekért járnak ide.”

Kerekes Sándor meghatározása szerint „ez a szó szoros értelmében is családi vendéglő: szinte minden kollégánk a családtagunk is egyben. A kezdetektől hosszú távra tervezünk: az üzlethelyiséget például 15 évre béreltük ki. Ez az összefogás lehetőséget ad arra, hogy járványügyi intézkedéseket betartva, még vendégek nélkül, de újra dolgozhassunk benne.”

ANZIL

László András a családjával 4 év alatt építette fel Új-Zéland egyik népszerű üdülőövezetében, Paraparaumuban az Isle of Meat Ltd. nevű cégüket, amelynek része az ANZIL Hungarian Restaurant & Deli. A cég tevékenysége szerteágazó: 70.000 lakosú Kapiti Coast-on övék a legnagyobb catering cég, a PartyPerfect. Emellett Olaszországból sajtokat importálnak, amelyeket a saját kis üzemükben készülő sonkákkal és szalámikkal együtt helyi piacokon és viszonteladóknak értékesítenek.

összefogás2

Magyarországról a napokban indult el a második szállítmány bor a somlói Tornai Pincészetből: ezeket már a szupermarketek polcaira is szeretnénk eljuttatni. Folyamatosan keressük az együttműködést más magyar borászatokkal és termelőkkel is: az üzletek létrehozásában nagy segítségünkre van Szabó Zoltán ausztrál, korábbi új-zélandi kereskedelmi attasé. Segítségével ezekkel a termékekkel később az ausztrál piacon is szeretnénk megjelenni.

Új-Zélandon teljesen másképp zajlott a járvány miatti lezárás: természetesen mi is megéreztük, de azonnali állami segítséget kaptunk és nagyon rövid időn belül át tudtunk állni mélyhűtött készételek kiszállítására. Ahogy követtem az otthoni vendéglátóiparban dolgozó barátaim helyzetét, tudtam, hogy mindenképpen segíteni szeretnék. Az egymásra épülő családi cégeknek köszönhetően megtehetjük, hogy az ANZIL-ban rendezett jótékonysági magyar vacsorák bevételének 35%-ával a Glédát és rajtuk keresztül az anyaotthont támogassuk – azon leszünk, hogy minél tovább tarthasson ez az együttműködés!”

Fotó: Raskó Zsolt

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon