Így kapod a legjobb húst a hentesnél – 6 szempont, amire figyeljünk vásárlás előtt

hús cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hús vásárlása bizalmi ügy, mindenkinek van egy megszokott üzlete, hentese, akihez ragaszkodik, aki mindig a legszebb darabokat szállítja és biztosan megmondja, ha az adott árut nem érdemes megvenni.

Mindenkinek megvan a saját hentese, akihez mindig minden körülmények között ragaszkodik. Ő az, akiben teljesen megbízhat, aki a legszebb húsokat ajánlja neki, sőt, még főzési tanácsokkal is ellátja. Ha igazán jó minőségű fogásokat szeretnénk az asztalra tenni, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen húst választunk. 

Néhány hónapja én is rátaláltam arra a hentesüzletre, ahonnan teljes bizalommal viszem haza a húst. Először azért esett rá a választásom, mert a koronavírus és a bezártság idején ez volt a legközelebbi üzlet, ahol, ha reggel telefonon megrendeltem az alapanyagot, néhány óra múlva mehettem is érte, vagy akár házhoz is szállították. Az áru pedig kifogástalan és mindig friss volt. 

Nagyikvai Ronald, az üzlet vezetője szerint a hentes "bizalmi ügy", hiszen a vásárló olyan helyre jár vissza, ahol mindig jó minőségű és friss húst kap.

Amellett, hogy fontos, hogy legyen egy szakemberünk, akinek adunk a véleményére, mi is figyeljünk oda néhány dologra, hogy biztosan a megfelelő minőségű hús kerüljön az asztalunkra. Marhahús vásárlásánál különösen ügyeljünk, mit veszünk, szagoljuk, tapogassuk az árut és ne restelljünk kérdezni. 

Milyen a jó hús?

A marhahús élénkvörös színű, a csirke is élénk, nem "sápadt". Ha a csirke túl sárga, attól még a szárnyas egyáltalán nem biztos, hogy úgynevezett kapirgálós, lehet, hogy csak a takarmányba tettek olyan színezéket, amitől a bőre is átvette ezt a színt. A fakó hús azt is jelentheti, hogy az áru korábban fagyasztva volt és csak az eladás előtt engedték fel.

marhahús belső

Mire kell figyelni?

A jó hentes mindig ugyanazokkal a beszállítókkal dolgozik, nem az ár számít, hanem az állandó minőség. A vásárlók általában ugyanazokat a kérdéseket teszik fel hús vásárlása előtt. Tudni akarják, hogy honnan származik, mikor érkezett az adott áru. A tulajdonos elmondta azt is, hogy a megfelelő hőmérsékleten, vagyis 0-5 fok között tárolt húsnak 2-3 napig biztosan nem lesz baja. Arra kell figyelni, hogyha a húsnak meg van száradva a széle, az bizony már több ideje áll a hűtőben. 

Ne legyen alatta nedvesség

A hús a tárolás során veszít a nedvességéből, de ha túl sokáig áll, akkor ez a nedvesség összegyűlik alatta. Ezt a húst már inkább ne vásároljuk meg. 

Nem jó a túl nagy mennyiség

A tulajdonos azt is elárulta, hogyha egy üzletben túl nagy mennyiségű húst árulnak, akkor az nem feltétlenül jelent jó minőséget is, hiszen nem tudhatjuk, hogy az áru mióta áll a polcokon, vagy lehet, hogy olcsóbban jutottak silányabb minőségű húsokhoz. 

A hús textúrája

Általánosságban elmondható, hogy a jó minőségű hús tapintása kívülről tömör, a textúrája pedig sűrű.

A hús színe

Ha marhahúst veszünk, a színe sok mindent elárul róla, ráadásul ez az, amit rögtön észreveszünk, ahogy a kezünkbe fogjuk. A jó minőségű marhahús szép piros, nem lehet se barna, se zöld, se szürke színárnyalatú. Ha ilyen húst látunk, ne vegyük meg. 

Az állat tartása

A jó minőségű húst adó tehén szabadon legel, friss fűvel táplálkozik és nem kap antibiotikumos kezelést.

A hús ára

A különböző részeket más-más ideig tart elkészíteni. Azt is érdemes tudni, hogy minél olcsóbb húst veszünk, annál tovább tart majd az elkészítése. A túl öreg hús kicsit sárgásabb színű és rágósabb, míg a fiatalabb hús fehéresebb és sokkal puhább és ízletesebb. Az ár tekintetében tökéletesen igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve, mert az olcsóbb húsokat gyakran vízzel töltik fel, ami a készítés során azonnal kifő. Így inkább érdemesebb drágább húsokat választani. 

Akármennyire is biztosak vagyunk a döntésünkben, érdemes a hentesünket is megkérdezni, milyen húst válasszunk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük