8 isteni meggyes recept a nyárra – Hideg leves és édes sütemény is van köztük
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A meggy viszonylag gyorsan romlik, így ha nagyobb adagot vásárolsz belőle, érdemes minél előbb feldolgozni, például mennyei süteményeket sütni belőle.
A meggynek viszonylag rövid a szezonja, ebben a kánikulában pedig még gyorsabban érik, így duplán érdemes kihasználni és annyit vásárolni belőle, amennyit csak lehet. Persze előfordul, hogy nem tudod mind megenni, és miután a meggy nagyon rövid ideig áll el, ne várj sokáig, azonnal süss belőle valamit, például ezt a mennyei kevert sütit, amellyel tényleg nincs sok munkád.
Ha befőzésre, lekvár- vagy szörpkészítésre adnád a fejed, akkor ezekre figyelj oda, hogy egész télen élvezhesd az eltett gyümölcsökből készült finomságokat. A meggy legtöbb fajtája kicsit savanykásabb, viszont emiatt sokkal hűsítőbb lehet, mint az édesebb gyümölcsök. Nagyon egészséges, bővelkedik antioxidánsokban, valamint A-, B1-, B2-, B6-, B12- és C vitamin-tartalma is jelentős, de vasban, cinkben, káliumban, kalciumban és magnéziumban is gazdag.
Meggyből rengeteg minden készülhet, a kedvenc receptjeinket szedtük egy csokorba.
Meggyes-mákos zabgolyó
Nyáron a legjobb választás, ha sütés nélküli édességet készítesz, hisz így desszertet is ehetsz, de közben nem sülsz meg a sütő vagy a tűzhely mellett. A meggyes-mákos zabgolyó is ilyen sütemény, csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, ráadásul ez egy rostdús változat, mert zabpehellyel készül.
Lúdláb pohárdesszert
A klasszikus, habos csokoládékrémből, kakaós piskótából és meggybefőttből álló lúdláb torta ízét idézi fel ez a poharas desszert, amely akkor lehet a megmentőd, ha se időd, se kedved nincs megsütni a tortát. A meggy lehet friss, de ha befőttből készíted, akkor is tökéletes lesz a lúdláb pohárdesszert.
Meggyes muffin
A muffin azért tökéletes sütemény, mert bármivel, gyümölccsel, magvakkal vagy csokoládéval is kikeverheted az alaptésztát. Gyümölccsel dúsítva mindig szaftosabb lesz a tészta, érdemes valamilyet keverni bele. A meggy is tökéletes erre a célra, a meggyes muffint mindenképp készítsd el szezonban.
Meggyes rétes
A házi rétes készítésének nagyon kevesen állnak neki, pedig csak pici kézügyesség és némi türelem kell hozzá, a végeredmény pedig összehasonlíthatatlan a bolti rétestésztából készült süteménnyel. Meggyszezonban mivel mással, mint ezzel a savanykás gyümölccsel töltsd meg a rétest, a meggyet keksszel keverd, hogy ne áztassa át a tésztát. A házi meggyes rétesre megéri több időt áldoznod. A meggy a mákkal is tökéletes páros, készíthetsz házi meggyes-mákos rétest is.
Sült csirke meggymártással
Lehet, hogy kicsit kilóg a sorból, de sokan szeretik ezt az ételt, vagyis az édes gyümölcsszósz és a sós hús kombinációját. A sült csirke meggymártással igazi retró étel, sőt, a menzák egyik nagy mumusa, én mégis nosztalgiával gondolok rá - szerintem csirkemellel sokkal finomabb, mint marhahússal, ahogy az eredeti recept szerint készült. Ezt is érdemes meggyszezonban elkészíteni.
Meggyes trüffelgolyó
Csak a nevében trüffel, valójában kókuszreszelék, kókusztej és keksz alkotja ezt az isteni, sütés nélküli desszertet, amelyből természetesen a meggy sem hiányozhat. A golyók megformázása után kakaóporba kell forgatni őket, és máris fogyaszthatod. A meggyes trüffelgolyót is érdemes friss gyümölcsből készíteni.
Meggyes kevert piskóta
Ha mégis sütésre adod a fejed, akkor a kevert piskóta a legjobb és legegyszerűbb választás. A piskótának sokszor nem is kell több, csak egy kevés gyümölcs, és máris szaftos, zamatos lesz. A meggyes kevert piskótát gyorsan elkészítheted, akár süthetsz egyszerre két tepsivel is, úgyis elfogy.
Fahéjas meggyleves
A végére hagytam az örök klasszikust, a meggylevest, amelyet most fahéjjal tehetsz izgalmasabbá. Ennél a receptnél nem érdemes újítani, kis lisztes, tejszínes, tejfölös habarással lesz tökéletes. A fahéjas meggyleves természetesen jól behűtve a legfinomabb, akár desszertnek is eheted. A másik klasszikus recept pedig vaníliapudinggal készül.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors