8 isteni meggyes recept a nyárra – Hideg leves és édes sütemény is van köztük

meggyespite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A meggy viszonylag gyorsan romlik, így ha nagyobb adagot vásárolsz belőle, érdemes minél előbb feldolgozni, például mennyei süteményeket sütni belőle.

A meggynek viszonylag rövid a szezonja, ebben a kánikulában pedig még gyorsabban érik, így duplán érdemes kihasználni és annyit vásárolni belőle, amennyit csak lehet. Persze előfordul, hogy nem tudod mind megenni, és miután a meggy nagyon rövid ideig áll el, ne várj sokáig, azonnal süss belőle valamit, például ezt a mennyei kevert sütit, amellyel tényleg nincs sok munkád.

Ha befőzésre, lekvár- vagy szörpkészítésre adnád a fejed, akkor ezekre figyelj oda, hogy egész télen élvezhesd az eltett gyümölcsökből készült finomságokat. A meggy legtöbb fajtája kicsit savanykásabb, viszont emiatt sokkal hűsítőbb lehet, mint az édesebb gyümölcsök. Nagyon egészséges, bővelkedik antioxidánsokban, valamint  A-, B1-, B2-, B6-, B12- és C vitamin-tartalma is jelentős, de vasban, cinkben, káliumban, kalciumban és magnéziumban is gazdag. 

meggyes rétes álló

Meggyből rengeteg minden készülhet, a kedvenc receptjeinket szedtük egy csokorba.

Meggyes-mákos zabgolyó

Nyáron a legjobb választás, ha sütés nélküli édességet készítesz, hisz így desszertet is ehetsz, de közben nem sülsz meg a sütő vagy a tűzhely mellett. A meggyes-mákos zabgolyó is ilyen sütemény, csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, ráadásul ez egy rostdús változat, mert zabpehellyel készül. 

meggyes mákos zabgolyó

Lúdláb pohárdesszert

A klasszikus, habos csokoládékrémből, kakaós piskótából és meggybefőttből álló lúdláb torta ízét idézi fel ez a poharas desszert, amely akkor lehet a megmentőd, ha se időd, se kedved nincs megsütni a tortát. A meggy lehet friss, de ha befőttből készíted, akkor is tökéletes lesz a lúdláb pohárdesszert

lúdláb pohárdesszert

Meggyes muffin

A muffin azért tökéletes sütemény, mert bármivel, gyümölccsel, magvakkal vagy csokoládéval is kikeverheted az alaptésztát. Gyümölccsel dúsítva mindig szaftosabb lesz a tészta, érdemes valamilyet keverni bele. A meggy is tökéletes erre a célra, a meggyes muffint mindenképp készítsd el szezonban. 

meggyes muffin

Meggyes rétes

A házi rétes készítésének nagyon kevesen állnak neki, pedig csak pici kézügyesség és némi türelem kell hozzá, a végeredmény pedig összehasonlíthatatlan a bolti rétestésztából készült süteménnyel. Meggyszezonban mivel mással, mint ezzel a savanykás gyümölccsel töltsd meg a rétest, a meggyet keksszel keverd, hogy ne áztassa át a tésztát. A házi meggyes rétesre megéri több időt áldoznod. A meggy a mákkal is tökéletes páros, készíthetsz házi meggyes-mákos rétest is. 

meggyes rétes álló1 ok

Sült csirke meggymártással

Lehet, hogy kicsit kilóg a sorból, de sokan szeretik ezt az ételt, vagyis az édes gyümölcsszósz és a sós hús kombinációját. A sült csirke meggymártással igazi retró étel, sőt, a menzák egyik nagy mumusa, én mégis nosztalgiával gondolok rá - szerintem csirkemellel sokkal finomabb, mint marhahússal, ahogy az eredeti recept szerint készült. Ezt is érdemes meggyszezonban elkészíteni. 

sült csirke meggymártással

Meggyes trüffelgolyó

Csak a nevében trüffel, valójában kókuszreszelék, kókusztej és keksz alkotja ezt az isteni, sütés nélküli desszertet, amelyből természetesen a meggy sem hiányozhat. A golyók megformázása után kakaóporba kell forgatni őket, és máris fogyaszthatod. A meggyes trüffelgolyót is érdemes friss gyümölcsből készíteni. 

meggyes trüffelgolyó

Meggyes kevert piskóta

Ha mégis sütésre adod a fejed, akkor a kevert piskóta a legjobb és legegyszerűbb választás. A piskótának sokszor nem is kell több, csak egy kevés gyümölcs, és máris szaftos, zamatos lesz. A meggyes kevert piskótát gyorsan elkészítheted, akár süthetsz egyszerre két tepsivel is, úgyis elfogy. 

meggyes kevert piskóta

Fahéjas meggyleves

A végére hagytam az örök klasszikust, a meggylevest, amelyet most fahéjjal tehetsz izgalmasabbá. Ennél a receptnél nem érdemes újítani, kis lisztes, tejszínes, tejfölös habarással lesz tökéletes. A fahéjas meggyleves természetesen jól behűtve a legfinomabb, akár desszertnek is eheted. A másik klasszikus recept pedig vaníliapudinggal készül

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük