Újabb két magyar étterem lett Michelin csillagos! Közzétették az éttermek listáját

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Két új Michelin-csillagos magyar étteremmel bővült a lista, a Bábel és a Stand is kapott elismerést - jelentették be szerdán a Bécsben megrendezett eseményen, ahol kihirdették a Michelin-kalauz a Main Cities of Europe című kiadványának csillagos éttermeit, illetve azokat a helyeket, amiket idén biztosan érdemes lesz meglátogatni.  Magyarországon nincs önálló Michelin-kalauz, így a nagyobb európai városok ebben a kiadványban szerepelnek.

Eddig négy Michelin csillagos étterem volt Magyarországon, az Onyx tavaly megkapta a második csillagát is. A következő éttermek Michelin-csillagosak Magyarországon 2019-ben, ahogy Jókúti András közvetítéséből kiderült

Csillagot kapott a Babel és a Stand, az Onyx megőrizte a két csillagot, a Costes,a Borkonyha és a Costes Dowtown pedig az egy csillagot.

Bib Gourmand minősítést kapott a Petrus, a Fricska és a Stand 25.

Mi a Michelin csillag?

A Michelin Guide csillagos besorolása az egyik legmagasabb elismerés, amit egy étterem kaphat. A Vörös könyv története több mint száz évre nyúlik vissza, mikor az autógumikkal foglalkozó Michelin-testvérek 1900-ban először kiadták az autósoknak fontos információkat tartalmazó kiskönyvet. 1936-ra már kialakult a háromcsillagos osztályozás, ennél feljebb nincs az éttermek világában. Az első csillagot mindig a kiegyensúlyozott színvonalért és az ízekért kapja az étterem, a másodiknál viszont már nagyobb hangsúlyt kap a szerviz. A három csillag pedig azt jelenti, hogy az adott helyen olyan kulináris élmény várja az embert, ami hosszabb utazást is megér.

michelin teritek

A névtelen kritikusok véleményezése alapján kap az étterem egy vagy több csillagot, illetve a Bib Gourmand minősítést. Az utóbbi azt jelenti, hogy a hely ár-érték arányban nagyon jó, mérsékelt árak mellett nagyon jó konyhát visz. A mezei étteremlátogatónak talán ez a legnagyobb segítség. 

A csillagok óriási elvárást alakítanak ki az éttermekkel szemben, Sebastien Bras francia chef például vissza szerette volna adni a csillagokat, de a Michelin Gudie nem foglalkozott ezzel. Sok szakács mondja, hogy a nyomás szinte elviselhetetlen, hibázni ugyanis nem szabad.

Ezt is szeretjük