![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi köze van a teának a vajhoz? Ezért hívják teavajnak a népszerű kencét
![teavaj](https://kep.index.hu/1/0/3436/34360/343600/34360067_2630959_643371e263a6529d711dbc6613755cdd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Van köze a kettőnek egymáshoz, vagy csak egy félrefordításról van szó? Utánajártunk a kifejezés eredetének.
Kiskoromban nem nagyon foglalkoztatott ez a kérdés, elkönyveltem magamban, hogy biztosan sokan tea mellé eszik a vajas kenyeret vagy kekszet. Bár ez is lehetne egy magyarázat, ennél azért picit összetettebb a dolog.
Mi a teavaj?
Teavajnak a legalább 80%-os zsírtartalmú vajat nevezik, a 68-70%-osak a szendvicsvajak, a 40%-osakat pedig csak vajkrémnek lehet hívni. A teavajnak magas minőségi követelményeknek kell megfelelnie.
A legendák
Félrefordítás
Több legenda is terjed a névmagyarázatról, de az egyik legismertebb történet szerint a teavaj valójában egy német szó, a Teebutter félrefordítása. Eszerint a Tee nem teát jelent, hanem a Teschen és az Erzherzögliche szavak rövidítése (Tescheni Hercegség), és azt jelzi, hogy a Monarchiában, Frigyes tescheni főherceg sziléziai tejüzemeiben készült a legjobb minőségű vaj, így a Teebutter a kiváló vajak márkajelzése. Egy sikertelen fordítás következményeként azonban tea lett belőle, innen az elnevezés.
Tibeti vajas tea
Egy másik legenda szerint az elnevezés ázsiai eredetű - ugyanis a távol-keleti országokban hagyományosan vajat kínálnak a tea mellé. A tibeti vajas tea, a Po cha, a víz és a teafű mellett tejet, vajat és sót tartalmaz, úgy tartják, minél zsírosabb a hozzáadott vaj, annál finomabb és ízletesebb lesz a végeredmény. Bár ez is lehet egy magyarázat, nem sok esély van rá, hogy Magyarországon annyira ismerték volna a tibeti kultúrát, hogy arról nevezzék el a vajat.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3436/34360/343600/34360077_485d229fe96e25dfecf5410353627d4c_wm.jpg)
A valóság
A teavaj valós története az alapanyaghoz kötődik. A vaj hosszú évezredekig köpüléssel készült, amely során a tejzsír részecskéi kicsapódnak, amiről leszűrik az írót, és így keletkezik egy szilárd, zsíros anyag, a vaj. Ezt, hogy minél tovább elálljon, sokszor sóval tartósították. Az 1800-as évek közepétől már nemcsak tejből, hanem tejszínből is készültek vajak, így az addig is jóléti szimbólumnak számító vajból prémiumtermék lett.
De hogyan kapcsolódik ehhez a tea? Az Angliából ismert ötórai tea intézményéhez köthető a történet, ugyanis a délutáni tea mellé azt az édes tejszínt fogyasztották, ami később a vajak alapanyaga lett - de szendvicsekre is ezt kenték, illetve teasüteményeket is ebből készítettek. A teavaj kifejezés a városiasodás következményeként született meg, a polgárosodó Osztrák-Magyar Monarchiában terjedt el. Tehát a német Teebutter szóban a Tee tényleg teát jelent, nem félrefordítás következménye, viszont tényleg kötődik a minőséghez is a teavaj-kifejezés.
Fotók: Getty Images