
Mi köze van a teának a vajhoz? Ezért hívják teavajnak a népszerű kencét

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
Van köze a kettőnek egymáshoz, vagy csak egy félrefordításról van szó? Utánajártunk a kifejezés eredetének.
Kiskoromban nem nagyon foglalkoztatott ez a kérdés, elkönyveltem magamban, hogy biztosan sokan tea mellé eszik a vajas kenyeret vagy kekszet. Bár ez is lehetne egy magyarázat, ennél azért picit összetettebb a dolog.
Mi a teavaj?
Teavajnak a legalább 80%-os zsírtartalmú vajat nevezik, a 68-70%-osak a szendvicsvajak, a 40%-osakat pedig csak vajkrémnek lehet hívni. A teavajnak magas minőségi követelményeknek kell megfelelnie.
A legendák
Félrefordítás
Több legenda is terjed a névmagyarázatról, de az egyik legismertebb történet szerint a teavaj valójában egy német szó, a Teebutter félrefordítása. Eszerint a Tee nem teát jelent, hanem a Teschen és az Erzherzögliche szavak rövidítése (Tescheni Hercegség), és azt jelzi, hogy a Monarchiában, Frigyes tescheni főherceg sziléziai tejüzemeiben készült a legjobb minőségű vaj, így a Teebutter a kiváló vajak márkajelzése. Egy sikertelen fordítás következményeként azonban tea lett belőle, innen az elnevezés.
Tibeti vajas tea
Egy másik legenda szerint az elnevezés ázsiai eredetű - ugyanis a távol-keleti országokban hagyományosan vajat kínálnak a tea mellé. A tibeti vajas tea, a Po cha, a víz és a teafű mellett tejet, vajat és sót tartalmaz, úgy tartják, minél zsírosabb a hozzáadott vaj, annál finomabb és ízletesebb lesz a végeredmény. Bár ez is lehet egy magyarázat, nem sok esély van rá, hogy Magyarországon annyira ismerték volna a tibeti kultúrát, hogy arról nevezzék el a vajat.

A valóság
A teavaj valós története az alapanyaghoz kötődik. A vaj hosszú évezredekig köpüléssel készült, amely során a tejzsír részecskéi kicsapódnak, amiről leszűrik az írót, és így keletkezik egy szilárd, zsíros anyag, a vaj. Ezt, hogy minél tovább elálljon, sokszor sóval tartósították. Az 1800-as évek közepétől már nemcsak tejből, hanem tejszínből is készültek vajak, így az addig is jóléti szimbólumnak számító vajból prémiumtermék lett.
De hogyan kapcsolódik ehhez a tea? Az Angliából ismert ötórai tea intézményéhez köthető a történet, ugyanis a délutáni tea mellé azt az édes tejszínt fogyasztották, ami később a vajak alapanyaga lett - de szendvicsekre is ezt kenték, illetve teasüteményeket is ebből készítettek. A teavaj kifejezés a városiasodás következményeként született meg, a polgárosodó Osztrák-Magyar Monarchiában terjedt el. Tehát a német Teebutter szóban a Tee tényleg teát jelent, nem félrefordítás következménye, viszont tényleg kötődik a minőséghez is a teavaj-kifejezés.
Fotók: Getty Images