Van otthon pizzavágód és hámozókésed? Ezek legyenek mindenképp a konyhádban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Bár mindenki másmilyen konyhai eszközökhöz ragaszkodik, vannak olyan tárgyak, amelyeket mindenképpen érdemes beszerezned.
A konyha a lakásnak az a helyisége, ahol szinte a legtöbbet tartózkodunk - hiszen itt készül a reggeli, az ebéd és a vacsora. Mindenkinek megvannak a kedvenc eszközei, amelyek nélkül nem tudná elképzelni a konyhai munkát, de van néhány olyan dolog, ami szinte kötelező a sütés-főzéshez.
Ezeket az eszközöket olasz séfek ajánlásai alapján gyűjtötte össze a thekitchn.com nevű portál. Amikor már megvannak a legszükségesebb dolgok, akkor ügyelj arra is, hogy a feleslegeseket viszont ne halmozd fel, erről is álljon itt egy lista .
Egy jó kés
A konyhában kétségkívül a legfontosabb eszköz a jó kés. A séfek szerint kétfajta késre van szükség: egy jó éles szakácskésre és egy recés késre. Egy jó hámozókés sem árt, ezzel kisebb dolgokat, koktélparadicsomot vagy csokoládét is apróra darabolhatsz. A hámozókés egy sima pengével ellátott apró kés, amellyel hámozhatsz és akár még farigcsálhatsz is, ha szeretnél, bonyolultabb formákat is.
Pizzavágó
Az Egyesült Államokban található egyik olasz pizzéria tulajdonosa szerint minden háztartásba kell egy pizzalapát, egy pizzasütőkő és egy pizzavágó. Ezekkel nemcsak finomabb pizzák készülnek, hanem jelentősen megkönnyítik a sütést is. A kő egyenletes hőeloszlást tesz lehetővé, a lapáttal pedig sokkal könnyebb a sütőbe tenni a tésztát. A pizzavágóval könnyen vághatsz majd szép és egyforma szeleteket.
Reszelő
Nem a nagy reszelőre gondolok, hanem a kicsikére, amellyel citromhéjat, parmezánt vagy szerecsendiót reszelhetsz. Ha pedig tortát sütsz, ezzel az eszközzel csodás csokiforgácsokat készíthetsz rá díszítésnek. De fokhagymához vagy gyömbérhez is kiváló, így nincs szükség nyomóra, ínyenceknek pedig szarvasgombához is szuper választás.
Csipesz
Aki főz, biztosan forró tárgyakkal is érintkezik. Ezért egy rozsdamentes fogó, avagy csipesz is elengedhetetlen konyhai kellék. Kiveheted vele a sütőből a forró tepsit, megfordíthatod vele az ételt a grillen, de a segítségével ráteheted a frissen megfőtt tésztát is a tányérra - mindezt egyetlen eszközzel.
Szűrő vagy szita
Bár ez az olasz séf listájában nem szerepelt, a szűrő szintén nélkülözhetetlen a konyhában. Ha tésztát kell leszűrni, mindenképpen, de ha gyümölcsöt vagy zöldséget mosol, akkor is szükséged lesz erre az eszközre. A szűrő előnye, hogy nem áll meg benne a víz, így jobban meg lehet mosni az alapanyagokat. A sütemények készítésénél pedig szitára lesz szükséged, mert az igazán levegős piskótához és a többi süteményhez érdemes a lisztet először átszitálni.
Fotó: Getty Images