Mutatjuk az idei Ország Tortájának nyerteseit: a birsalmás, többrétegű Curiositas vitte el a fődíjat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Idén is sok ötletes, kreatív, különleges ízvilágú torta született, nem csak a birsalmás, a meggyes is hatalmas kedvenc lesz.
Idén is csodásabbnál csodásabb torták küzdöttek az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája címért. A döntőbe 5-5 torta jutott, közülük került ki ma délelőtt a győztes, de Magyarország Kenyerét is kihirdették.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén 14. alkalommal rendezte meg a Magyarország Tortája versenyt. Magyar ízeket, Magyarországgal kapcsolatba hozható alapanyagokat és recepteket várt el a zsűri, amelyek nem tartalmazhattak semmilyen adalékanyagot, csak természetes, hazai hozzávalókból készülhettek a torták és pékáruk.
Magyarország Tortája 2020
A versenyt idén a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrásza, Füredi Krisztián tortája nyerte meg, a Curiositas. Az elnevezés találó, ugyanis azt jelenti, kíváncsiság, különlegesség, ami teljes mértékben igaz az idei győztesre.
A Ország Tortájában a birsalma íze dominál, a méltatlanul feledésbe merült hazai gyümölcsöt izgalmasan és változatosan használták fel, a birs többféle formában született újjá a különböző rétegekben - birszselé, birskompót, birspálinka gazdagítja a süteményt. A torta textúrája is különleges, a krémes rétegek alatt mogyorós ostyalap roppan. A birsalma mellett a mandula dominál, mind a piskótában, mind egy réteg mousse-ban érezteti magát.
A második helyezet Marsa Éva Heléna tortája, a Fenséges Fügés Manna lett a Vanília és Gelatro Cukrászdából, a harmadik helyezet pedig Sztaracsek Ádám tortája, a Tétényi Áfonyás Mandula.
Magyarország Cukormentes Tortája 2020
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen hirdette meg, hozzáadott cukor nélkül készült alkotásokat bíráltak.
Az idei nyertes a Szentivánéji Álom lett, melyet a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata készített Dienes Andrea cukrászmester vezetésével. A győztes torta ízvilágát a fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém és a céklás-almás piskóta tesz teljessé. A sütemény tetejét cukormentes fehér csokoládé fedi, illetve liofilizált, azaz szárított meggy borítja. A Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 gramm szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz.
A cukormentes kategórián belül 2 különdíjat is kiosztottak, az egyik a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta díja, ezt a szegedi Virág Cukrászda berkenyét tartalmazó tortája, a Mogyorócska kapta, a leginnovatívabb recept díját pedig az Ami Süti érdemelte ki Ami Pisztácia nevű süteményével.
Mikortól érhetőek el a torták?
A két győztes tortát augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában árusítják, ezen a honlapon lehet megnézni, pontosan melyik helyeken.
Magyarország Kenyere
Idén az év kenyere a Balmaz Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyere lett, ez az igazi hagyományos, házias ízeket eleveníti fel, kovásszal készült, adalékanyag-mentes pékáru.
A leginnovatívabb kenyér különdíját pedig a Hel Pékség Rozmaringos-burgonyás cipója kapta. Ennek a cipónak 30%-a kovász, a burgonyától puha és laktató, a rozmaring pedig finoman érezteti magát a tésztában. A pékárunak magasabb a víztartalma az átlagosnál, így tovább őrzi meg puhaságát.
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors