Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Almás, szilvás és sütőtökös desszertcsodák, melyek minden édesszájú ízlését elnyerik. Az őszi szezon kedvencei egy helyen, sütésre fel!
Minden évszaknak megvannak a maga kedvencei. Az őszi idény legnagyobb sztárjai az alma, körte, szilva, sütőtök, és még bőven lehetne sorolni a finomságokat. Ezen gyümölcsökből rengetegféle izgalmas süti készülhet.
Ősszel különböző piték, kalácsok és kevert sütemények kerülnek az asztalra, melyekben különleges, melengető hatású fűszereknek is jut hely. Ilyen a fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy a kardamom. Ha még nem tudod, mivel kedveskedj a szeretteidnek és persze magadnak, akkor most adunk egy csokornyi sütiötletet, amiket érdemes kipróbálni.
Szabolcsi almás pite
Az őszi szezon egyik nagy kedvence az almás pite, mely a legtöbb családban régi bevált recept szerint készül. Az ilyen régi, megöröklött receptek igazi kincsek, de néha nem árt valami újat is kipróbálni. Az almás pitéből rengetegféle variáció tesztelhető: az egyik legfinomabb hazai változat a szabolcsi almás pite, mely jonatán almából készül. Ezt frissen reszelve is a tésztára halmozhatod, de ha a hagyományokat követnéd, párolt formában használd.
Tojásmentes szilvás galette
A galette a francia konyha remekműve. Omlós tésztájú pite, melynek megalkotásához nincs szükség formára. A finomság édes és sós töltelékkel is kipróbálható, de az őszi idényben szilvával kötelező megsütni. Hogy igazán különleges legyen, a szilvát rummal és fahéjjal forgasd egybe. A töltelék alá mehet darált dió, mandula vagy zsemlemorzsa, mert így az omlós tésztát megóvod attól, hogy a töltelék eláztassa, és persze ízben is pluszt ad a desszerthez.
Bundás alma fahéjas porcukorral
A bundás alma nagyon finom desszert, ami pofonegyszerűen készül. A szépen felvágott almakarikák palacsintabundában mártóznak meg, majd bő olajban sülnek készre. A bundába joghurt és vanília is kerül, és érdemes őszi fűszerekkel is feldobni a masszát. Tálalásnál fahéjas porcukorral kínáld!
Mekis almás pite
A mekis almás pite, ahogy a neve is sugallja, a híres gyorsétterem kedvelt desszertjének házi változata. A finomság egyszerűen készül, az alapja leveles tészta, a töltelék pedig almás. A gyümölcs mellé melengető hatású fűszerek kerülnek, finom illatos süti, amit kezdők is könnyedén összedobhatnak.
Habos-sütőtökös sütemény
A sütőtök az ősz legnagyobb sztárja. A kellemes színű zöldség rengeteg módon felhasználható, még desszertekben is alkalmazható. A sütőtök kerülhet sütemények tésztájába, vagy krémeket is alkothatsz belőle. Az őszi kevert sütemény tésztájába sütőtökpüré és különleges fűszerek kerülnek. Már így is csodás a finomság, de kerül még hozzá mascarponés krém is, így pedig egyszerűen maga a csoda ez a desszert.
Mascarponés-sütőtökös piskótatekercs
A csodaszép piskótatekercs tésztája sütőtökkel gazdagítva készül, ennek köszönhetően ízben és látványban is különleges. Mivel ez egy piskótatekercs, krém is kerül bele, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ugyanis a tésztára mascarpone és habtejszín fenséges keveréke kerül. Impozáns desszert, mely hétvégi családi ebédre vagy valamilyen jeles alkalomra is remek választás.
Puha fordított szilvás sütemény
A szemet gyönyörködtető sütemény ne tévesszen meg, a látszat ellenére nagyon egyszerűen készül. A tarte tatin néven ismert desszert sokféle gyümölccsel kipróbálható. Szilvával összedobva nagyon finom és mutatós. Kínáld magában vagy koronázd meg tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal.
Édesburgonyafánk
A csodafinom fánk tésztája főtt édesburgonyából készül, ettől lesz nagyon puha és édeskés. Mivel kelt tésztás, igényli az időt, de minden percet megér! A tésztába kerülhetnek őszi fűszerek, fahéj, gyömbér vagy szerecsendió, így még izgalmasabb. A kisült fánkokat még melegen forgasd fahéjas porcukorba!
Kakaós, körtés sütemény
A körte lédús, finom, sokféleképpen felhasználható. Bátran keverheted sütitésztákba vagy izgalmas töltelék is összehozható a gyümölcsből. Az egyik legkedveltebb kakaós kevertbe körte is kerül, fahéjjal. Mutatós és nagyon finom, biztos lehetsz benne, ha egyszer kipróbáltad, máskor is megsütöd ezt a szuper receptet.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Kapitány Beáta / Sóbors