Melyik palackzárási módszer az igazi? Parafa-, üvegdugó vagy csavarzár

parafadugó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A palackzárásnak nem csak az a lényege, hogy az üvegben tartja a bort, mindenkinek más a preferenciája ezzel kapcsolatban.

Van, aki a klasszikus megoldást helyezi előtérbe; van, aki szeretné minél egyszerűbben kinyitni a palackot; van, aki teljes mértékben távol szeretné tartani az oxigént a bortól; és van, aki egy trendi csomagolás egyik elemét látja benne. Bármelyiket is részesítik előnyben, ma már van miből válogatni borásznak és borkedvelőnek egyaránt.

A klasszikus – parafa dugó

Ez a legtradicionálisabb zárási mód. Abban is megegyezhetünk, hogy mind szeretjük hallani azt a jellegzetes pukkanást, ahogy a dugó kikerül a palackból. Sőt, sokan pont ezért a rajongói. A klasszikus parafa egyik hátránya viszont, hogy tartalmazhat egy triklór-anizol (röviden TCA) nevű vegyületet, amely azt a bizonyos „dugósságot” okozza, azaz a dohos, ázottkarton-illatot és -ízt, amely egyszerűen csak tönkreteszi a bort. A rizikó kiküszöbölése végett vannak már TCA ellen kezelt parafák, valamint találkozni különböző műanyagokkal, préselt és korongdugókkal, de a szilikonok is egyre népszerűbbek. A tradicionális pezsgőket is parafával zárják általában, annyi különbséggel, hogy itt egy kosár rögzíti még a palack nyakához, nehogy a nyomás miatt kirepüljön belőle.

parafadugó

A trendi – csavarzár

10-15 évvel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy csak az olcsó, rosszabb minőségű borok kerülhetnek csavarzáras üvegekbe. Aztán jöttek az új-zélandiak, és a legfrissebb, legkirobbanóbb sauvignon blanc-jaikat pakolták bele és árasztották el velük a világot. Új-Zéland trendivé tette a csavarzárat, az Újvilág többi része és Európa is követte őket, a tanulmányok pedig nem mutattak semmi olyat, ami komoly minőségromlásra utalt volna. Mostanra a fiatal, friss borok szimbóluma lett a csavarzáras palack – olyannyira, hogy már-már furán nézünk egy olyan rozéra, ami nem így van lezárva. Egyszerű kinyitni bárhol és bármikor és persze egyszerűbb visszazárni is. A csavarzárnak megvan a helye a borok világában, sőt, egyelőre nő is a szerepe, úgyhogy semmiképpen se idegenkedj tőle.

csavarzár

Az újak – üvegdugó, koronazár

Az innováció ezen a téren sem áll meg. A parafát helyettesítő üvegdugó hasonló elven működik, rajongói szerint viszont sokkal tökéletesebben zárja el az oxigéntől a bort. Van olyan borász, aki azt mondja, hogy ez az optimális megoldás, van, aki pedig kipróbálta, de inkább visszaállt a parafára. Ízlések és pofonok. Abban megegyezhetünk, hogy elegáns, nem kell hozzá dugóhúzó, és ha eltennénk a bort későbbre, akkor egyszerűen visszapattinthatjuk rá. A koronazár – vagy közismert nevén söröskupak – még kevésbé terjedt el. A legtöbb példát a natúr borok körében találjuk rá, ezzel zárják szinte az összes pét-natot, cidert, sőt, a csendes borokat is, ha éppen úgy van kedvük. Akárcsak a csavarzár, ez sem befolyásolja a minőségét, és egy egyszerű sörnyitóval megoldható a bontás.

boros

Juhász Eufória pezsgő

Az Egri borvidék egyik meghatározó nagy borászata a Juhász Testvérek Pincészete. A 60 hektáros birtok dűlői Eger, Egerszalók, Demjén, Andornaktálya és Maklár határaiban találhatók. Sok szőlőfajtával dolgoznak, így szinte minden stílusban találunk tőlük bort, a pezsgőtől a komoly vörösig. Az Eufória extra dry egy tankpezsgő, annak minden édes tónusú gyümölcsösségével és könnyedségével. A fehér virágok, a barack és a citromfüves aromák apró buborékokkal keverednek az üde kortyban.

juhász.png

Nagygombos Mosoly Rosé 2020

Barta Anna a műemlék Nagygombos Kúria körül elterülő szőlőterületeken dolgozik a Mátrai borvidéken. A fiatal borász a könnyed, jól iható borokra fókuszál, amelyek fel tudják dobni a hétköznapokat is. Mivel a terület adottságai kedveznek a rozé készítésének és Anna maga is nagy rajongója ennek a műfajnak, egy évjáratból több rozét is palackoz. A kékfrankosalapú Mosolyban piros bogyós gyümölcsöket, meggyet és fanyar ribizlit, friss vegetális és gránátalmás jegyeket érezni. A csavarzárat praktikusan és könnyen felbonthatod bárhol és bármikor.

nagygombos fotó Dancsecs Ferenc.png

Fotó: Dancsecs Ferenc

Chateau Rúban Kékfrankos 2017

A Felvidék legnapsütöttebb borvidékén, közel a Dunához található a Chateau Rúban pincészet. A XVIII. századi, parkerdővel körülvett kastély és a modern borászat jól kiegészítik egymást, ahol a fókusz a tradicionalitáson van. Világfajtákkal és olyan helyi nemesített szőlőfajtákkal is foglalkoznak, mint a Mília, a Noria és a Svoj sen. A parafa dugóval lezárt kékfrankos, azaz a frankovka modrá érett aromákkal és kerek tanninokkal bíró bor, amelyben meggy, szilva, dohány és a hordós érlelés jegyei érezhetőek.

ruban.png

Cover és első három kép: Getty Images

Ezt is szeretjük