![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Melyik palackzárási módszer az igazi? Parafa-, üvegdugó vagy csavarzár
![parafadugó2](https://kep.index.hu/1/0/3832/38329/383297/38329759_2924429_60a4d346d3d64c5505e4b5ee1c27a645_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A palackzárásnak nem csak az a lényege, hogy az üvegben tartja a bort, mindenkinek más a preferenciája ezzel kapcsolatban.
Van, aki a klasszikus megoldást helyezi előtérbe; van, aki szeretné minél egyszerűbben kinyitni a palackot; van, aki teljes mértékben távol szeretné tartani az oxigént a bortól; és van, aki egy trendi csomagolás egyik elemét látja benne. Bármelyiket is részesítik előnyben, ma már van miből válogatni borásznak és borkedvelőnek egyaránt.
A klasszikus – parafa dugó
Ez a legtradicionálisabb zárási mód. Abban is megegyezhetünk, hogy mind szeretjük hallani azt a jellegzetes pukkanást, ahogy a dugó kikerül a palackból. Sőt, sokan pont ezért a rajongói. A klasszikus parafa egyik hátránya viszont, hogy tartalmazhat egy triklór-anizol (röviden TCA) nevű vegyületet, amely azt a bizonyos „dugósságot” okozza, azaz a dohos, ázottkarton-illatot és -ízt, amely egyszerűen csak tönkreteszi a bort. A rizikó kiküszöbölése végett vannak már TCA ellen kezelt parafák, valamint találkozni különböző műanyagokkal, préselt és korongdugókkal, de a szilikonok is egyre népszerűbbek. A tradicionális pezsgőket is parafával zárják általában, annyi különbséggel, hogy itt egy kosár rögzíti még a palack nyakához, nehogy a nyomás miatt kirepüljön belőle.
![parafadugó](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3832/38329/383297/38329769_c725cf4769d0c6c7ea5e291c2d7d5621_wm.jpg)
A trendi – csavarzár
10-15 évvel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy csak az olcsó, rosszabb minőségű borok kerülhetnek csavarzáras üvegekbe. Aztán jöttek az új-zélandiak, és a legfrissebb, legkirobbanóbb sauvignon blanc-jaikat pakolták bele és árasztották el velük a világot. Új-Zéland trendivé tette a csavarzárat, az Újvilág többi része és Európa is követte őket, a tanulmányok pedig nem mutattak semmi olyat, ami komoly minőségromlásra utalt volna. Mostanra a fiatal, friss borok szimbóluma lett a csavarzáras palack – olyannyira, hogy már-már furán nézünk egy olyan rozéra, ami nem így van lezárva. Egyszerű kinyitni bárhol és bármikor és persze egyszerűbb visszazárni is. A csavarzárnak megvan a helye a borok világában, sőt, egyelőre nő is a szerepe, úgyhogy semmiképpen se idegenkedj tőle.
![csavarzár](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3832/38329/383297/38329777_b4649d9a0a15a67f9ebe48e6c8b206c0_wm.jpg)
Az újak – üvegdugó, koronazár
Az innováció ezen a téren sem áll meg. A parafát helyettesítő üvegdugó hasonló elven működik, rajongói szerint viszont sokkal tökéletesebben zárja el az oxigéntől a bort. Van olyan borász, aki azt mondja, hogy ez az optimális megoldás, van, aki pedig kipróbálta, de inkább visszaállt a parafára. Ízlések és pofonok. Abban megegyezhetünk, hogy elegáns, nem kell hozzá dugóhúzó, és ha eltennénk a bort későbbre, akkor egyszerűen visszapattinthatjuk rá. A koronazár – vagy közismert nevén söröskupak – még kevésbé terjedt el. A legtöbb példát a natúr borok körében találjuk rá, ezzel zárják szinte az összes pét-natot, cidert, sőt, a csendes borokat is, ha éppen úgy van kedvük. Akárcsak a csavarzár, ez sem befolyásolja a minőségét, és egy egyszerű sörnyitóval megoldható a bontás.
![boros](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3832/38329/383297/38329773_4a453bd57bff435699461bb958ec4ad6_wm.jpg)
Juhász Eufória pezsgő
Az Egri borvidék egyik meghatározó nagy borászata a Juhász Testvérek Pincészete. A 60 hektáros birtok dűlői Eger, Egerszalók, Demjén, Andornaktálya és Maklár határaiban találhatók. Sok szőlőfajtával dolgoznak, így szinte minden stílusban találunk tőlük bort, a pezsgőtől a komoly vörösig. Az Eufória extra dry egy tankpezsgő, annak minden édes tónusú gyümölcsösségével és könnyedségével. A fehér virágok, a barack és a citromfüves aromák apró buborékokkal keverednek az üde kortyban.
![juhász.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3832/38329/383296/38329667_f9c8edd75b1d4275fa811298b1f61149_wm.png)
Nagygombos Mosoly Rosé 2020
Barta Anna a műemlék Nagygombos Kúria körül elterülő szőlőterületeken dolgozik a Mátrai borvidéken. A fiatal borász a könnyed, jól iható borokra fókuszál, amelyek fel tudják dobni a hétköznapokat is. Mivel a terület adottságai kedveznek a rozé készítésének és Anna maga is nagy rajongója ennek a műfajnak, egy évjáratból több rozét is palackoz. A kékfrankosalapú Mosolyban piros bogyós gyümölcsöket, meggyet és fanyar ribizlit, friss vegetális és gránátalmás jegyeket érezni. A csavarzárat praktikusan és könnyen felbonthatod bárhol és bármikor.
![nagygombos fotó Dancsecs Ferenc.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3832/38329/383296/38329669_9b98e5ccf088651cd46c9afce3496634_wm.png)
Fotó: Dancsecs Ferenc
Chateau Rúban Kékfrankos 2017
A Felvidék legnapsütöttebb borvidékén, közel a Dunához található a Chateau Rúban pincészet. A XVIII. századi, parkerdővel körülvett kastély és a modern borászat jól kiegészítik egymást, ahol a fókusz a tradicionalitáson van. Világfajtákkal és olyan helyi nemesített szőlőfajtákkal is foglalkoznak, mint a Mília, a Noria és a Svoj sen. A parafa dugóval lezárt kékfrankos, azaz a frankovka modrá érett aromákkal és kerek tanninokkal bíró bor, amelyben meggy, szilva, dohány és a hordós érlelés jegyei érezhetőek.
![ruban.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3832/38329/383296/38329671_0c1e6669810650414c54683c9fe3ac99_wm.png)
Cover és első három kép: Getty Images