Klasszikus magyar fogások modern köntösben: megkóstoltuk a Párisi Passage Étterem tavaszi menüsorát

cover-fogas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vadonatúj étlappal és valódi hazai ízekkel várja vendégeit a Párisi Passage Étterem. Minőségi magyar alapanyagokkal, letisztult tálalással és gondosan összeválogatott menüsorral készül a tavaszi időszakra.

Az új étlapot nagy odafigyeléssel állította össze a több mint harmincéves szakmai tudással rendelkező Lutz Lajos executive chef és csapata. A szezon tematikája elsősorban az ikonikus magyar fogásokra épül, többek között ropogós kacsacomb, bélszín Budapest módra, almás rétes és az igazi diós palacsinta is elérhető az étterem kínálatában. 

„Büszkék vagyunk arra, hogy a lehető legtöbb alapanyagot hazai termelőktől szerezzük be: a balatoni sajt és túró, a mangalica és a tanyasi csirke, valamint minden itthon elérhető zöldség magyar tájakról érkezik. Fontos, hogy a pékáru is a mi konyhánkban készül, ugyanolyan figyelemmel sütjük a házi brióst, mint például a pogácsát” – mondta el Lutz Lajos.

parisi-passage

„A mi víziónk egy olyan étterem, ahová bármikor szívesen jön el egy hazai ízekre vágyó vendég, aki nyitott a hagyományos, magyar ételek modern változataira. Figyelünk arra, hogy minden igényt kiszolgáljunk, így a klasszikus borjú bécsi és az általunk készített házi csalamádé mellett, továbbra is elérhetőek a nemzetközi és vegán fogások is. Szeretnénk mindenkinek megmutatni, hogy milyen az igazi magyar vendégszeretet, akár egy közös családi ebédre vagy egy romantikus vacsorára térnek be hozzánk” – tette hozzá Hnatyszyn-Gyenei Bernadett, a Párisi Udvar Marketing & Kommunikációs Igazgatója.

Magyar klasszikusok modern külsővel

Egy exkluzív sajtóvacsorán az elsők között kóstolhattuk meg a különleges fogások egyikét. Az előételek közül a Foie Gras (marinált lila hagyma, fokhagymakompót, házi készítésű kovászolt kenyér) helyett a hortobágyi palacsintát (csirkepörkölt, tejföl, újhagyma) kértem, mivel utóbbit éttermekben ritkán választom. Sem a töltelékben, sem a szószban nincs semmi nehézkes, mégis tartalmas, vacsorára főételnek is beillik, pláne, ha szeretnénk desszertet is enni – én pedig egy ilyen helyen ki nem hagynám. 

hortobagyi-palacsinta

Ezek után a Bélszín Budapest módra (libamáj, lecsó, csiperkegomba, zöldborsó, fűszeres burgonya) és a Kárpáti fogasfilé közül főételként az utóbbira esett a választásom. A sáfránnyal ízesített, habbal lazított rizsfelfújt hagyta érvényesülni a fogast, amit a folyami rák és kucsmagomba ízvilága bolondított meg. 

karpati-fogas

A desszertek közül a könnyedebbre vágytam, így az igazi diós palacsintába (csokoládémártás, narancschips) csak belekóstoltam. Ha valaki testesebb édességre vágyik, ne hagyja ki, a többször visszafőzött narancslébe beleforgatott töltelék mennyei. Nálam a Rákóczi-túrós vitte a prímet ribizlivel, aszalt sárgabarackkal, égetett habbal és mézvirágos roppanós elemmel. A sárgabarack ízesítésének titkára hosszas gondolkodás után sem tudtam rájönni, végül Lutz Lajoshoz kellett fordulnom: meglepetésemre nincs benne csavar, cukorral és citromlével főzték, de persze az alapanyag napcsókolta, érett sárgabarack volt, amihez nagy mennyiségben manapság nem egyszerű hozzájutni.    

desszert-rakoczi-turos

Századfordulós atmoszféra

A Párisi Passage-ban nemcsak az ételek elfogyasztása élmény, hanem a rájuk való várakozás is: elég körbenéznünk vagy felemelni a tekintetünket, hogy a boltívekben, a falborításban vagy a berendezésben gyönyörködjünk. A Passage-ba bárki besétálhat az utcáról akár csak nézelődni is, az étterem mellett a bár és az üvegkupola alatt található Párisi Café is szemet gyönyörködtető – utóbbiban teadélutánokat is tartanak –, olyan, mintha egy, a múlt századba tett időutazás részesei lennénk. 

Belső fotók: Orbán Violetta

Cover: Párisi Passage Étterem

Ezt is szeretjük