![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi készüljön rebarbarából? Elmondjuk azt is, mire figyelj a vásárlásnál
![rcover](https://kep.index.hu/1/0/4276/42762/427628/42762876_3264020_65d220057cb6fedff0c94f3592c27256_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kissé fanyar zamatú rebarbara szezonja rövid, érdemes kihasználni, ha pedig lehetőséged engedi, hibernáld bátran, a fagyasztóban több hónapig is tárolhatod.
A rebarbarával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogy zöldség vagy gyümölcs? Növénytani szempontból zöldség, ennek ellenére mégis sokan gyümölcsként tekintenek rá.
A rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozik, régen csak gyógynövényként használták áldásos tulajdonságai miatt, napjainkban azonban sütés és főzés során is kedvelt alapanyag. A különleges zöldség kalóriatartalma alacsony, növényi rostban bővelkedik, vitamintartalma is figyelemre méltó, A-, B- és C-vitaminban dúskál, és ásványi anyagokban sem szenved hiányt. A rebarbara egyik legismertebb jótékony hatása, hogy vizelethajtó, vesetisztító, azonban vigyázni kell, mert nagy mennyiségben hashajtó is lehet.
![rct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4276/42762/427629/42762924_b38e110bc64df80678b6b3be77a9557c_wm.jpg)
A rebarbara véralvadásgátló is egyben, mivel K-vitamint tartalmaz, antioxidáns tartalma miatt az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.
Nagy levelei és piros levélnyelei miatt dísznövényként is funkcionál.
Melyik része fogyasztható?
A rebarbara bokorban nő hatalmas levelekkel, melyeknek zöldes vagy pirosas, rózsaszínes szára fogyasztható. A levele és a gyökere nem ehető, mivel oxálsavat tartalmaznak, amely nagy mennyiségben fogyasztva mérgező.
![rct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4276/42762/427629/42762930_9ebf08670d4e8aec2a4883d0edbb587a_wm.jpg)
Az élénk színűeket keresd
Rebarbara vásárlásánál hagyatkozz az érzékszerveidre. Először nézd meg alaposan, mindig az élénk színű növényeket keresd. A tapintás is segít a választásban, a kemény szárúakat vedd meg. Régi praktika szerint a szárát kicsit meg kell kaparni, ha sercegő hangot ad és nedves, akkor mindenképp érdemes megvásárolni.
![rct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4276/42762/427629/42762932_e7d08aa97c621506c334e8d61e014256_wm.jpg)
Le is fagyaszthatod
A rebarbara jól tűri a mélyhűtőben való tárolást. Mivel a szezonja rövid, kora tavasztól júniusig tart, ezért érdemes hibernálva eltenni, így hosszú ideig tudod élvezni a zöldség adta lehetőségeket. A fagyasztáshoz a növényt helyezd zacskóba vagy dobozba, 6-8 hónapig tárolhatod így.
![rct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4276/42763/427631/42763170_c265d99a4a1793dbeaeb557f013f448b_wm.jpg)
Salátának is tökéletes, és sütemény is készülhet belőle
A rebarbarából a leggyakrabban desszertek készülnek, pedig nagyon változatosan felhasználható. Süsd meg formára vágva sütőben, posírozd, más gyümölcsökkel keverve pitetölteléknek is kiváló, de turmixok is készülhetnek belőle. Tavasszal indul igazán a salátaszezon, dobj össze a rebarbarából egyszerű, ropogós salátát, vagy készíts belőle kompótot, amellyel a reggeli zabkását teheted izgalmasabbá. A rebarbarából szószt is főzhetsz, öntsd fel naranccsal, egy kevés cukorral vedd el a savanykás zamatát, kínáld sültek mellé.
![rct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4276/42762/427629/42762934_c231e4249779e6ffc60158f4d928bca4_wm.jpg)
Párosítsd bátran!
A rebarbarát próbáld ki eperrel, banánnal, almával vagy körtével házasítva. Savanykás zamata miatt ízesítsd vaníliával, gyömbérrel, csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, naranccsal, babérlevéllel és még bazsalikommal is kipróbálhatod.
Kedvenc rebarbarás receptjeink:
Fotó: Getty Images