Mi készüljön rebarbarából? Elmondjuk azt is, mire figyelj a vásárlásnál

rcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kissé fanyar zamatú rebarbara szezonja rövid, érdemes kihasználni, ha pedig lehetőséged engedi, hibernáld bátran, a fagyasztóban több hónapig is tárolhatod.

A rebarbarával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogy zöldség vagy gyümölcs? Növénytani szempontból zöldség, ennek ellenére mégis sokan gyümölcsként tekintenek rá.

A rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozik, régen csak gyógynövényként használták áldásos tulajdonságai miatt, napjainkban azonban sütés és főzés során is kedvelt alapanyag. A különleges zöldség kalóriatartalma alacsony, növényi rostban bővelkedik, vitamintartalma is figyelemre méltó, A-, B- és C-vitaminban dúskál, és ásványi anyagokban sem szenved hiányt. A rebarbara egyik legismertebb jótékony hatása, hogy vizelethajtó, vesetisztító, azonban vigyázni kell, mert nagy mennyiségben hashajtó is lehet.

rct1

A rebarbara véralvadásgátló is egyben, mivel K-vitamint tartalmaz, antioxidáns tartalma miatt az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.

Nagy levelei és piros levélnyelei miatt dísznövényként is funkcionál.

Melyik része fogyasztható?

A rebarbara bokorban nő hatalmas levelekkel, melyeknek zöldes vagy pirosas, rózsaszínes szára fogyasztható. A levele és a gyökere nem ehető, mivel oxálsavat tartalmaznak, amely nagy mennyiségben fogyasztva mérgező.

rct2

Az élénk színűeket keresd

Rebarbara vásárlásánál hagyatkozz az érzékszerveidre. Először nézd meg alaposan, mindig az élénk színű növényeket keresd. A tapintás is segít a választásban, a kemény szárúakat vedd meg. Régi praktika szerint a szárát kicsit meg kell kaparni, ha sercegő hangot ad és nedves, akkor mindenképp érdemes megvásárolni.

rct4

Le is fagyaszthatod

A rebarbara jól tűri a mélyhűtőben való tárolást. Mivel a szezonja rövid, kora tavasztól júniusig tart, ezért érdemes hibernálva eltenni, így hosszú ideig tudod élvezni a zöldség adta lehetőségeket. A fagyasztáshoz a növényt helyezd zacskóba vagy dobozba, 6-8 hónapig tárolhatod így.

rct5

Salátának is tökéletes, és sütemény is készülhet belőle

A rebarbarából a leggyakrabban desszertek készülnek, pedig nagyon változatosan felhasználható. Süsd meg formára vágva sütőben, posírozd, más gyümölcsökkel keverve pitetölteléknek is kiváló, de turmixok is készülhetnek belőle. Tavasszal indul igazán a salátaszezon, dobj össze a rebarbarából egyszerű, ropogós salátát, vagy készíts belőle kompótot, amellyel a reggeli zabkását teheted izgalmasabbá. A rebarbarából szószt is főzhetsz, öntsd fel naranccsal, egy kevés cukorral vedd el a savanykás zamatát, kínáld sültek mellé.

rct3

Párosítsd bátran!

A rebarbarát próbáld ki eperrel, banánnal, almával vagy körtével házasítva. Savanykás zamata miatt ízesítsd vaníliával, gyömbérrel, csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, naranccsal, babérlevéllel és még bazsalikommal is kipróbálhatod.

Kedvenc rebarbarás receptjeink:

Rebarbarás morzsasütemény

Epres-rebarbarás kompót

Rebarbarás-epres pite

Mascarponés, rebarbarás pite

Rebarbarás muffin

Tejszínes, rebarbarás leves

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük