Hogyan készül és milyen a jó rozé? Még fagyit is készíthetünk belőle

rozé2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha nem is ez a legfelhőtlenebb nyár, azért némi vigaszt nyújthat néhány pohár rózsaszín csoda. A rozék, rozéfröccsök szezonja megkezdődött és velünk is marad egészen addig, amíg süt a nap.

Ismételjük át először is, hogy hogyan készül a rozé. A kék szőlő héjában található színanyagra van szükségünk ahhoz, hogy azokat a változatos és szép pink színeket megkapjuk, amiktől már ránézésre kedvünk támad belekortyolni a borba. 

Hogyan készül a rozé?

Több módszer is létezik, de a legáltalánosabb az úgynevezett rövidített vörösboros erjesztés. A leszüretelt fürtöket először átválogatják, kiszedik az éretlen vagy fertőzött szemeket és a véletlenül belekerült levéldarabokat. Ezután következik a zúzás folyamata, amikor felszakítják a szőlő héját, hogy kicsorogjon a leve. A bogyókat és a levet együtt tartják, ez lehet pár óra, de akár pár nap is, és rendszeres időközönként felkeverik, amíg kioldódik a színanyag és megfesti a levet. Ezután szétválasztják, és csak a mustot erjesztik tovább.

Ha a felhasznált szőlőfajtának vastagabb a héja és a maceráció ideje hosszabb, akkor sötétebb színt kapunk, ha fordítva történik, akkor világosabbat. A rozé végső aromáit nem befolyásolja, a tannintartalma és a testessége viszont nagyobb lehet, ha több időt adnak neki a héjon. Bármelyik kékszőlő-fajta alkalmas arra, hogy rozé legyen belőle, a pinot noirtól a syrah-ig, noha vannak azért preferált fajták.

Milyen a jó rozé?

A rozék elsődleges aromái a piros bogyós gyümölcsök: málna, cseresznye, ribizli, meggy, de találhatunk benne citrusféléket, virágokat vagy éppen fanyar rebarbarát, gránátalmát. Ezeken túl mit várunk tőle? Frissességet, élénk savakat és sok üdeséget. A rozé egy játékos műfaj, kísérletezhetünk a különféle fröccstípusokkal, de boralapú koktélokhoz is kitűnő, amikor gyümölcsökkel, szörpökkel, szirupokkal, jégkockával dobjuk fel az italunkat.

Mihez kínáljuk?

Ennek megfelelően az ételpárosítás se legyen túl bonyolult, cserébe viszont rengeteg mindenhez illik. Lehet szó valamilyen street foodról vagy strandkajáról (gyros, taco, pizza, lángos), egy könnyű kecskesajtos salátáról, csirkenyársról, mikor grillezünk a kertben, egy gyorsan elkészíthető szendvicsről vacsorára vagy sült halról, rákról. Egy több maradékcukor-tartalommal bíró palack még gyümölcsös desszertekhez is mehet, sőt, rozéból akár fagyit is készíthetünk.

Nagygombos Mosoly Rosé 2019

Barta Anna borász nagy rajongója a rozéknak. Mátrai szőlőbirtokán a talaj és a klimatikus viszonyok kifejezetten alkalmasak arra, hogy egy ízgazdag rozéalapanyag fejlődjön, mely megőrzi élénk, üdítő savait. A Mosoly elnevezésű tétele tisztán kékfrankosból áll, aminek illatában visszafogottan piros bogyós gyümölcsöket érzünk, ízében pedig meggyet és fanyar ribizlit. A friss, vegetális és gránátalmás karakter kellemes üdeséget ad a bornak. Ha egyszer megkóstoljuk, biztos pont lesz az életünkben ezen a nyáron.

Nagygombos fotó Furmint-Photo

Heimann Csók! Rózsi Mama 2018

A megszokottól kicsit eltér a szekszárdi borászat egyik rozéjának stílusa. Heimannék ezt a tételt 5 hónapig 500 literes fahordóban, finomseprőn tartva érlelték, majd szűrés és derítés nélkül palackozták, amit láthatunk is, hiszen a finomseprő egy kis része benne maradt a palackokban. Ez a technika krémes, kerek textúrát ad a bornak, miközben a gyümölcsös jegyek sem vesznek el, csupán kapnak egy mélyebb tónust. A seprőtől kissé opálos borral nagy sikerünk lesz, bárkinek is mutatjuk meg.

Heimann fotó drkuktart

Ruppert Rosé Cuvée 2019

A Villányi borvidéken dolgozó család 27 hektárt művel. A főként kék szőlőre koncentráló borászatnál a területi sajátosságokat megmutató, ugyanakkor közérthető, jól iható borokat készítenek. Az érezhetően érett alapanyag ennek a rozénak az esetében gazdag piros bogyós gyümölcsösségben nyilvánul meg, amit izgalmas fűszeres karakter támogat. A közepes test és a magasabb alkohol elbírja, ha hideg szódát fröccsentünk bele, de magában is szép élményt ad. Szezonális zöldségek és fehér húsok grillezése közben hasznos társunk lesz.

Fotók: Getty Images/ Nagygombos - Furmint Photo/ Heimann - Drkuktart

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon