![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Könnyed, gyümölcsös rozék augusztusra - Így talán könnyebb elviselni a kánikulát
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ugyan ebben a hőségben az első számú tanács, hogy alkohol helyett vizet igyunk, azért mégsem lehet három hónapot finom borok nélkül tölteni. A nyári napokra és estékre pedig pont jó választás a rozé.
Minden rozéról szóló cikk megemlíti, hogy mennyire trendi ital, és ez – a felmérések szerint – még így is marad jó ideig. Egyszerűen szeretünk rozét inni.
Rozéfajták
A rozé műfaján belül is többféle stílust találunk, nem egyenitalról van szó, még ha úgy is tűnik néha, hiszen az egyik palack pont ugyanolyan, mint a másik.
Rögtön itt vannak a buborékos rozék, az egyszerűbb gyöngyözőktől a legnagyobb francia champagne-házak kínálatáig. Aki a könnyedebbet keresi, az a kékfrankos, zweigelt, pinot noir, kadarka szőlőfajták közül válogasson, alacsony alkoholtartalommal és egy egyszerűen nyitható csavarzárral. Aki a kicsit erőteljesebb ízeket kedveli, az cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah vonalon próbálkozzon. Egyes pincészetek rövidebb hordós érlelésnek is alávetik a bort, és olyan különlegesebb tételeket is érdemes megkóstolni, mint az egyre divatosabb pét-nat vagy a hosszabban héjon tartott siller.
Fröccsnek és kísérőnek is jó
A rozé természetesen fröccsnek is tökéletes – a lényeg, hogy az alapbor jó minőségű legyen, a hideg szódából pedig ízlés szerint spriccelhetünk a pohárba. Pár jégkocka, és máris könnyebben viseljük a nyarat.
Az ételpárosítások terén is könnyű a dolgunk, hiszen a könnyedebb ételek közül szinte mindenhez illik. Ha nem akarunk főzni, akkor a friss saláták, egyszerű szendvicsek, gyümölcsök mellé kínáljuk; ha rávesszük magunkat, hogy a konyhába merészkedjünk, akkor tésztaételek, csirke, sült sajt, lazac kísérheti, egy siller pedig még a nagy nyári klasszikus, a lecsó mellé is passzol.
![roze](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29084/290847/29084785_871888abfb4ebe73c708bfaf361ba352_wm.jpg)
Bujdosó Kék Gyöngyözőbor 2018
A dél-balatoni borvidék buborékosai egyre népszerűbbek, szinte minden itteni pincészetnél találunk már. Bujdosó Ferenc az elsők között készített itthon gyöngyözőbort; akik még emlékeznek a Seccóra, azok most Kék néven tölthetik a poharukba. Epres, cseresznyés illatú és aromájú, könnyed, igazi nyári finomság, a buborékoknak köszönhetően finom, krémes textúrával. Jégbe hűtve segít elviselni a forróságot.
Káli Kövek Frizzante Rosé 2018
A Káli-medencéből származó házasítás pinot noir, kékfrankos és cabernet franc szőlőfajtákból készült. A szén-dioxid buborékjai szinte kirobbannak a palackból, mikor lekapjuk a csavarzárat, a piros bogyós gyümölcsökkel és a citrusokkal együtt üdítő élmény. Ihatjuk magában, de akár egy elegáns vacsora elején is kínálhatjuk, mondjuk egy caprese vagy egy ráksaláta mellé.
Nagygombos Kékfrankos Rozé 2018
Barta Anna borász annyira szereti a rozét, hogy többfélét is készít belőle. A kékfrankos ideális alapanyag, a mátrai területeken pedig szépen beérik, egyben a lendületes savak is megmaradnak. A piros bogyós gyümölcsök és a zöldfűszerek aromái ideális, üde rozét adnak, amelyből bátran készíthetjük a kedvenc fröccsünket is. A címkén lángos mellé ajánlják, azzal mindenképpen próbáljuk ki.
![roze2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29092/290926/29092695_6c3a9c2154f182891c989d9bcaf342ab_wm.jpg)
Heimann Mammaróza Rozé Cuvée 2018
Képzeljük el, ahogy Heimannék teraszán kortyoljuk ezt a rozét, a szemünk a szekszárdi dombokon pihen, kezünk ügyében ott a harmatos üvegű szóda, körülöttünk zajlik a pincészet élete és biztosan akad valami harapnivaló is. Ha otthon szeretnénk átélni ezt az élményt, akkor vegyünk egy palackkal és élvezzük a gyümölcsös, grépfrútos, gazdag ízeket, amiket négy szőlőfajta házasításának köszönhetünk.
Ruppert A Beszélő Virágok Kertje (siller) 2018
A hosszabban héjon áztatott kék szőlőből készült bor a siller. Sötétebb szín, mélyebb íz jellemzi, hívhatjuk akár nyári vörösbornak is. A Villányi borvidékről szüretelt, kékfrankosból készült bor intenzív fűszeressége és élénk savai mellett fanyar piros gyümölcsökkel van tele. A négynapos héjon áztatás csodás színt és szép mélységet adott a bornak. És elárulunk egy titkot is: a sillerfröccs az új rozéfröccs.
Fotók: Furmint Photo, DrKuktart