A sárgadinnye kiváló A-vitamin-forrás, és hidratál is: nyáron kihagyhatatlan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A mézédes, illatos gyümölcs aranyat ér a nagy hőségben. A sárgadinnye hűsítő, és magas víztartalma miatt a folyadékpótlásban is segít.
A bibliai időkben is ismert gyümölcs a tökfélék családjába tartozik. A sárgadinnye a meleget szereti, ezért termesztése csak olyan tájegységen ajánlott, ahol hosszú a nyár. Az éghajlat a dinnye cukortartalmára is hatással van.
Tökéletes folyadékpótló
A rendkívül ízletes, frissítő gyümölcs vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag. Édes íze miatt a nyári hőségben jólesik a fogyasztása, a sárgadinnye víztartalma magas, így pótolható vele az elvesztett folyadékmennyiség.
Diétába is beilleszthető
A benne található növényi rostok az emésztésnek is jót tesznek, megakadályozzák a székrekedést. Magas víz- és rosttartalma miatt fogyókúrába is beilleszthető.
Magas a káliumtartalma
A sárgadinnye káliumban is bővelkedik, egyetlen csészényi finomság a napi ajánlott káliumbevitel 14 százalékát tartalmazza, így hozzájárul a sejtek megfelelő energiaellátásához és az egészséges izomműködéshez.
Hozzájárul a szem egészségéhez
A gyümölcsben alfa-karotin és béta-karotin egyaránt található, és olyan vegyületekben is gazdag, mint a lutein és a zeaxanthin. Ezek mind a szem egészségéért felelnek, az ilyen tápanyagban gazdag ételek rendszeres fogyasztásával kisebb a kockázata az időskori szembetegségeknek.
Gyulladáscsökkentő, immunerősítő
A sárgadinnye A- és C- vitaminban bővelkedik, melyek védik a szervezetet a szabad gyökök sejtkárosító hatásaitól. A gyümölcs rengeteg béta-karotint tartalmaz, mely a jellegzetes színéért felel, illetve az immunredszer megerősítésében is szerepet játszik, mivel antioxidáns. A karotintartalma miatt a sárgadinnyét lázas és gyulladásos betegségek alatt is érdemes falatozni.
Cukorbetegek óvatosan fogyasszák
Fontos, hogy bármilyen egészséges és finom is, magas szénhidráttartalma (100 g-ban 9 g CH) és magas glikémiás indexe miatt a cukorbetegek egyszerre csak keveset fogyaszthatnak a gyümölcsből.
Fotók: Getty Images