Tudjuk, hol eszel jót idén nyáron - Elindult a Street Food Konvoj
Street Food Konvoj

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Idén tavasszal újra elindult az országjáró Street Food Konvoj, hogy minél több vidéki városba elvigye a minőségi utcai gyorsételeket. A csapat áprilistól szeptemberig 14 városba látogat majd el, Soprontól Pécsen át Nyíregyházáig szinte minden megyét érintve. A street food-ok mellett a programot idén 8 helyen utcaművészek is színesítik, akiknek pénzdíjas versenyt hirdettek a főszervezők.

Április 27-én Egerben, az Egri Csillag Fesztiválon kezdik street food missziójukat a magyar food truck-ok. Az országjáró Street Food Konvoj két éve indult útjára, hogy az ország minél több városában megmutassa, milyen a minőségi utcai gyorsétkeztetés. A kezdeményezésre egyre több önkormányzat lett nyitott, ennek köszönhető, hogy a csapat idén szinte minden nyári hétvégéjét más városban tölti.

tgz1523

Érdekességek a street food világából

Tudtad-e, hogy a street food fogalmát 1986-ban, a FAO jakartai konferenciáján alkották meg, vagyis innentől kezdve van neve egyáltalán a gyereknek. Olyan ételeket takar az elnevezés, amit készen, vagy előkészítve, és helyben fogyaszthatóvá téve árulnak, és az utcán is kényelmesen meg lehet enni.

A food truck egyáltalán nem kortárs találmány. A világirodalom egyik legismertebb food truckosa kétségkívül Bertold Brecht Kurázsi mamája; a mű a harmincéves háború idején, a 17. században játszódik.

A street foodtól egyáltalán nem idegen a környezetvédelem, például a legjobbak a helyi termelőktől szerzik be az alapanyagaikat. A magyar Street Food Egyesület pedig, más szervezetekkel együtt azon dolgozik, hogy sikerüljön száműzni az eldobható műanyagokat a vendéglátásból. Nem lehetetlen!

Minden vidéki városban azt tapasztaltuk, hogy az embereknek óriás igénye van a különleges street food-okra. Aminek pedig külön örülünk, hogy befolyásoljuk és megihletjük a helyi gyorséttermeket is, akik meglátják a piaci lehetőséget  a minőségi ételekben – mondta el Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke.

tgz0482

Májusban Budapesten, Szekszárdon, Siófokon és Nyíregyházán lehet velük találkozni, júniusban pedig Zalaegerszegre, Kiskunhalasra, Sopronba, Győrbe és Tiszafüredre látogatnak. Júliusban Szombathelyen, Veszprémben és Pécsett állomásoznak, augusztusban pedig Debrecenbe érkezik a Food Truck Show. A csapat Tatabányán zárja a nyarat, de előtte a fővárosban még egyszer összegyűlnek a kocsik a Kincsem Parkban.

fts allomasok infografika 2018 1
Ezt is szeretjük