Süss, főzz kefirrel: sütitésztába, salátába keverheted, de húst is forgathatsz bele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Régen a kefirt a próféta italaként emlegették, mivel a legenda szerint a kaukázusi emberek Mohamedtől kapták ajándékba a kefirmagokat, vagyis a kefirgombát, amelyből az ital készül.
Miután Mohamed próféta odaadta ajándékát, csak annyit kért a kaukázusi emberektől, hogy őrizzék meg az ital titkát, így megtartva varázslatos erejét. A kefirrel még Marco Polo is találkozott, igaz, feljegyzéseiben nem volt túl bőbeszédű, annyit jegyzett meg, ivott valami nagyon finomat.
A kefir titkát egészen sokáig őrizték, mígnem a 19. században felfedezték a savanyú frissítőben rejlő lehetőségeket. Az oroszok sajátos módszerhez folyamodtak, hogy megszerezzék a kefir előállításának titkát, csinos kémet küldtek a rejtély nyomába, ak ha nehezen is, de megszerezte a receptet, így a kefir mindenki számára elérhető lett.
Az egészséges ital hozzátartozik a hétköznapokhoz. Sokan indítják vele a napot, akár magában elkortyolják vagy valamilyen pékárut esznek mellé. A kefir azonban ennél sokkal több lehetőséget rejt magában, bátran lehet használni sütés és főzés során, gazdagíthat főzeléket, süteményt, készülhet belőle hús- vagy zöldségbunda, salátaöntet és még mártogatós is. Mutatjuk a kedvenc kefires receptjeinket, amelyeket kötelező kipróbálni!
Puha kifli
A kelt tésztás finomságok készítésétől sokan tartanak, pedig nincs rá okuk! A jól kidagasztott házi tésztának nincsen párja, a konyhában terjengő illat, na meg a végeredmény mindenkit elvarázsol. A kifli tésztája a kefirtől lesz elképesztően finom, a nassra szó szerint addig jár az ember, amíg van, úgyhogy az a legjobb, ha dupla adaggal sütsz belőle.
Kefires minipalacsinta
A savanykás kefir palacsintatésztába is kerülhet. Az amerikaiak reggeli pufi palacsintájában mindenképpen próbáld ki. A picit vastagabb tésztát nagyon puhává, könnyű állagúvá varázsolja, érdemes megsütni.
Prósza kefirrel
A prósza régi kedvenc, főleg a vidéken élő mamák specialitása. Az egyszerű finomság tésztája kukoricalisztből áll, amelyre lekvárt vagy tejfölt szoktak kanalazni, úgy sütik készre. Természetesen a tészta minden nélkül, tepsibe simítva is készülhet, a kefir épp elég pluszt ad a süteményhez. Ha kisült, mehet rá porcukor vagy édes krém.
Vaníliatorta
A torta a krémtől lesz mutatós, amit kézügyességtől függően kanalazhatsz a tésztára, de nagy segítség lehet a habzsák is. A látványa ellenére egyszerűen készül, csupán piskóta és vaníliás krém alkotja. A tortáknál mindig a krém a főszereplő, általában abba szeret bele az ember, de a vaníliatorta esetében a tésztát sem lehet figyelmen kívül hagyni, amely kefirrel készítve könnyű és nagyon puha lesz.
Kefires bundában sült csirkemell
A kefirt főként süteményekben használják, pedig sós fogásoknál is érdemes. Itt van rögtön egy frissensült. A csirkemell fűszeres bundát kap, amely nem ropogós, hanem egy stabil, lágy tészta. A hús nagyon omlós lesz tőle, ráadásul a pácban 1-2 napig is elállhat gond nélkül. Nagy előnye még, hogy órákkal a sütés után is ugyanolyan finom.
Okroshka
Az okroshka az oroszok hideg levese, amely tele van ízzel és vitaminnal. A nyári leves nagyon különlegesen készül, a lé fő alkotóeleme a kefir, amit mustárral, citromlével és fűszerekkel kell egybeturmixolni. A levesbetétek is nagyon izgalmasak, főtt tojás és krumpli, valamint nyers uborka, retek gazdagítja. Különleges, zamatában a nyarat idéző leves.
Hűtőben kelesztett lángos
A lángos hazai kedvenc, amit nyári strandolások alkalmával különösen jólesik falatozni, de ha épp piacon vásárol az ember és megéhezik, ott is jó beleharapni. Ezerféle változata létezik, sokféle feltéttel lehet kínálni, de a tésztának is többféle receptje van. A népszerű fajták közé tartozik a kefires tésztával készült lángos, melynek nagy előnye, hogy a bedagasztott tészta a hűtőben 1 hétig is tárolható, de ebben az esetben légmentesen, olajjal megkenve tedd el.
A kefirből isteni salátaöntetek vagy mártogatósok is az asztalra kerülhetnek. Ha öntet készül, 3-4 deciliter kefirt keverj össze sóval, 2 evőkanál olívaolajjal, fél citrom levével, keverj hozzá petrezselymet vagy újhagymát, majd csorgasd fejes- vagy jégsalátára, de pirított cukkinihez, padlizsánhoz vagy sárgarépához is remekül illik. Mártogatós esetében a választott fűszereket keverd el a sűrű kefirrel, majd kínálj mellé julienne-re vágott zöldségeket.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter /Sóbors