![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ilyen a gyakorlatban egy sütikészítő workshop - Gyorsan tanulhatsz hasznos trükköket
![kész tartok cover](https://kep.index.hu/1/0/3955/39557/395578/39557867_3018121_f64c24bc343360d1f2b837f39de6b7ab_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mindenkinek, aki egy kicsit is szeret főzni vagy sütni, receptre írnám fel azokat a süteménykészítő workshopokat, amelyeken otthon is kivitelezhető, mégis különleges desszerteket állíthatsz össze.
Biztosan te is inkább a saját készítésű süteményeket szereted, ha vendégségbe mész, főleg, ha magad is sütsz néhány tálcányit. Ha pedig akkora sikered van, hogy a receptet is elkérik, biztos lehetsz benne, hogy igazán finom lett a desszert. Ha szeretnéd mindig újabb és újabb édességekkel meglepni a szeretteidet, akkor szívből ajánlom, hogy menj el egy süteménykészítő workshopra, ahol beleáshatod magad akár egy-egy kedvenced, akár valamilyen újdonság elkészítésének a rejtelmeibe.
Érdemes olyan workshopot választani, amely után a megszerzett tudást a konyhádban is gond nélkül tudod kamatoztatni, nem kell hozzá beszerezhetetlen alapanyag vagy eszköz és különleges technikát sem igényel. Sok gyakorlás után pedig az újonnan tanult süteményreceptekből is tudsz dolgozni.
Ha a francia konyha és desszertek rajongója vagy, akkor érdemes kipróbálnod Surányi Judit workshopjait, ahol biztosan rengeteg újdonságot és olyan kis trükköket tanulsz, amelyeket hasznosíthatsz a konyhában. Judit teljesen más területről érkezett, a cukrászkodás nála is hobbinak indult, majd a cukrásziskola elvégzése és rengeteg torta és édesség elkészítése után oktatóként kezdett dolgozni, hogy átadja másoknak is a megszerzett tudást. A specialitásai közé tartoznak a francia és az új generációs desszertek és a mousse-torták világa, a tematikus workshopjain ezeknek a készítését sajátíthatod el. Én most egy tart-workshopon vettem részt.
![sós karamellás tart álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3955/39557/395579/39557999_05ab0bebb480118e59314bb54254181e_wm.jpg)
Mi az a tart?
A tart omlós, vajas tésztából készült kosárka, amelyet krémes, habos töltelékkel tudsz megtölteni. Az alapja a pitetésztához hasonlít, a készítésénél vigyázni kell, hogy a hideg vaj ne vegye át a kezed melegét, fontos, hogy a tészta morzsalékos állagú legyen. Ezt kell aztán az úgynevezett tart-kosarakba egyengetni, megsütni, majd a kikevert gyümölcsös és egyéb ízesítésű krémekkel tölteni és persze díszíteni.
A tészta összeállításánál még a tojást is érdemes grammra mérni, ha túl sok kerül bele, ragacsossá válhat a massza. Az alapba ízlés szerint kakaót is keverhetsz. Ezek a kis kosárkák nagyon csalókák, már egy darab teljesen eltelít, annyiféle íz és textúra keveredik bennük.
![tart kosárka készítés](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3955/39558/395582/39558237_fce8cc2e0bd619bc942431cb96e5551b_wm.jpg)
A tésztakészítés trükkjei
Amikor megláttam, hogy hányféle tartot kell elkészítenünk nagyjából 8 óra alatt, bevallom, kicsit megijedtem, mert nem tudtam elképzelni, hogy valaha kész leszünk az ötféle, teljesen különböző ízű krémmel. Még a kis kosárkákat is különböző alakzatban készítettük, volt köztük hagyományos kör alakú, de ovális és virágformájú is. A formázásnál arra kell ügyelni, hogy a tészta hideg legyen, mindig közvetlenül a hűtőből vedd ki, különben nem fog sikerülni az alakzat. Sajnos a kezed melegétől nagyon hamar megpuhul, így tényleg gyorsan kell dolgozni, és akár minden nyújtás után visszatenni kicsit a hidegre. A tésztát egyébként előre is összeállíthatod, mert 1 hétig eláll a hűtőben, és amikor jönnek a vendégek vagy a család, már csak a krémet kell elkészítened hozzá.
![tökmagolajos tart](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3955/39559/395590/39559011_c391498e7d6c19e5ec64bdd063c95b0c_wm.jpg)
Ötféle töltelék
Mi, ahogy már írtam, ötféle krémet készítettünk. Amíg csak lehet, mindenképpen próbálj ki egy gyümölcsös alapút, mi egy szedres-áfonyásat állítottunk össze, szederkrémmel, áfonyabetéttel, sőt, még egy gyors citromos-kókuszos piskótát is sütöttünk hozzá, amit apró kockákra vágva rejtettünk el két réteg közt. Az ősz közeledtére pedig egy körtés-diós-karamellás tart készült, a körte kis kockákra vágva került a diós tészta és a sós karamell közé.
A személyes kedvencem a málnás-tökmagolajos volt. A tökmagolaj egészen különlegesen viselkedik mousse-ként, egyszerre olajos és krémes, sós és édes. Az édes málna tökéletes kiegészítő ehhez a krémhez. Aki pedig a kicsit konzervatívabb ízeket kedveli, készítsen Rákóczi-túróst tart-formában, ennek a receptjét mi is megosztjuk majd veled.
Ha többféle krémet készítesz, érdemes megnézni, hogy melyiknek kell esetleg hűtőben pihennie, abban a sorrendben állj neki.
Fotók: Szász Eszter / Sóbors