
Köret, leves, főétel és sütemény is készülhet a sütőtökből: kedvenc receptjeinket mutatjuk

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A sütőtök az őszi és téli szezon legnagyobb sztárja, sütve, főve és süteménybe csempészve is mennyei, érdemes minél változatosabb formákban kipróbálni.
A színes és illatos sütőtök bővelkedik C-vitaminban, tápláló finomság, amit a hűvös idő beköszöntével érdemes beiktatni az étrendbe.
Egészséges és nagyon finom, a C-vitamin mellett A-, B- és E-vitaminban dúskál, jót tesz a májnak, az emésztésnek, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és még rákmegelőző hatásáról is ismert.
A legtöbben sütőben készítik el, ám ennél sokkal több lehetőség áll a rendelkezésedre, bátran csempészheted süteménytésztába, lehet az fánk, vagy krémes püré formájában sült hús mellé is kínálhatod. A sütőtök édes és sós receptekben is megállja a helyét, adunk néhány tippet, milyen finomságokat dobhatsz össze belőle.
Pumpkin spice latte
A fűszeres, édeskés, sütőtökös kávé a hűvös idő nagy kedvence, vásáron vagy plázában sétálva is elfér a kézben. Ha vállalkozó kedvű vagy, és elkészítenéd az élénkítő italt, akkor hajrá, mondani sem kell, a házi változat sokkal finomabb. Az ital főtt vagy maradék sütőtökből is készülhet, de a fűszerkeverékről se feledkezz meg!

Sütőtökös lasagne
A lasagne tartalmas, szaftos, darált hússal készült fogás. Az eredeti húsos verziót máshogy is el lehet készíteni, érdemes kipróbálni darált nélkül, szezonális zöldségekkel dúsítva, mondjuk sütőtökkel. A lényeg, hogy a mártással légy bőkezű, szaftosan, sok-sok sajttal igazán finom.

Sütőtökös rétes
A hajszálvékony, ropogós tésztájú rétes rengeteg variációban sülhet, a túrós, mákos, almás és káposztás mellett érdemes izgalmas változatokat kipróbálni. Mivel a sütőtökből édes és sós finomságok is készülhetnek, ezért rétestésztába csomagolva is megállja a helyét. A tölteléket fűszerezd fahéjjal, őrölt mandulával és búzadarával. A darának köszönhetően különleges ízt kap a rétes, nem fog átázni.

Mézes-fűszeres sütőtök hasselback módra
Ha sütőbe tolva sütnéd meg a sütőtököt, akkor próbálj ki valami újat! A kettévágott zöldséget hasselback módra vágd be, a kialakított réseket alaposan kend meg a mézes mázzal. Egyszerű, mégis látványos az így készült sütőtök, kínáld köretként, de magában is elfogyaszthatod.

Vegán sütőtökkrémleves
Hűvös napokon testet-lelket felmelegít a sütőtökkrémleves. A melengető finomság vegán verzióban is készülhet, kizárólag növényi alapanyagokból, gyömbérrel és pirított tökmaggal. A krémlevest tálald hokkaidó tökben, mutatós és nagyon finom lesz.

Sütőtökös gnocchi
Az olaszok kedvelt krumplis tésztája, a gnocchi sütőtökből is készülhet. A tészta maradék püréből is tökéletes, illetve hogy lágy, kissé remegős állaga legyen, tejfölt is dolgozz a tésztába. A sütőtökös gnocchi bármilyen szósszal tökéletes, jól bírja az intenzív fűszerezést, piríthatod vajon, sok sajttal megszórva.

Sütőtökös rizottó
Rizottót készíteni egyáltalán nem nehéz, érdemes elsajátítani a tudományát, ha betartod a szabályokat, akkor garantált a siker! Az olaszok kedvence hús nélkül készítve is isteni, használj kiváló minőségű szezonális zöldségeket, fűszereket, sajtot, vajat és száraz fehérbort. Mindig rizottórizsből főzd, másfajtából nem lesz jó a végeredmény, nem lesz krémes.

Sütőtökös muffin
Az illatos, színes tésztájú muffin megjelenésében és zamatában is az őszt idézi. A püré mellé pumpkin spice fűszerkeverék kerül, amely otthon is könnyen előállítható, fő alkotóelemei: fahéj, gyömbér, szerecsendió és szegfűszeg. A muffin tésztája puha és szaftos, a lédús textúráért egy plusz alapanyag felel, ez pedig a banán.

Sütőtökös piskótatekercs
Püré formájában a sütőtök nagyon izgalmas alapanyag, nem csak köretként kerülhet az asztalra, sütemények tésztájába csempészve desszertformában éled újjá, de még krém is összedobható belőle. Az egyik legegyszerűbb sütemény a piskóta, amelynek a tésztáját bátran dúsítsd sütőtökpürével, kend meg krémsajtos töltelékkel, a csábító rolád mindenkit levesz majd a lábáról!

Sajttal sült sütőtök
A sütőtök kiváló köretalapanyag, a leggyakrabban sütőben szokás puhára sütni, de püré formájában is nagyon kedvelt. Persze gazdagabb, különlegesebb köret is készülhet az egészséges alapanyagból, próbáld meg sajttal együtt aranybarnára sütni a tököt. Az így készült köret magában is megállja a helyét.
Fotók: Getty Images, Kiss Marietta Panka