Mire figyeljünk, ha szilikon sütőformát választunk? Fontos a minőség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Praktikusak, kis helyen elférnek, sokfélék és szép színesek - A szilikonos sütőformák nagyon népszerűek, de sokan fenntartásokkal fogadják a hagyományosakkal szemben.
Amikor a szilikon sütőformák megjelentek a háztartási üzletek polcain, gyorsan vennem kellett belőlük, de csak a színük miatt. Először muffinformákat szereztem be, mert abból sütöttem a legtöbbet. A szilikon azért volt nagyon szimpatikus, mert örültem, hogy a muffinpapír kiiktatásával kevesebb szemetet termelek. Később egy kuglófforma is a háztartás része lett, amit szintén sokat használok.
Szilikont a háztartásba?
A szilikon sütőformának rengeteg előnye van a hagyományoshoz képest. A formák rugalmasak, hajlékonyak, nem törnek és megőrzik az alakjukat. Nem kell őket zsiradékkal kikenni sütés előtt. Ha megsült az étel, nincs szükségünk lapátra, mert egy mozdulattal kifordíthatjuk belőle. A forma sem az ízeket, sem az illatokat nem szívja magába, könnyen tisztítható.
Használat előtt
A sütőformák száz százalék tisztaságú szilikonból készülnek, így nagyon biztonságosak. Arra figyeljünk, hogy csak megbízható helyről, használati útmutatóval ellátott formát vásároljunk. Ez nemcsak a hosszabb minőségmegőrzési idő miatt fontos, hanem azért is, mert a silány minőségnél előfordulhat, hogy sütés közben az emberi egészséget veszélyeztető káros anyag oldódik ki a formából.
A minőségi forma jól tűri az igen szélsőséges hőmérsékletet, hisz akár -60 fokig is tartható benne az étel, de a 220 fokon sütés sem tesz benne kárt. Mint minden új edényt, a szilikonos formát is mossuk el alaposan mosószerrel első használat előtt, töröljük szárazra és zsírozzuk be. Ha megfelelően használjuk, akkor többet nem lesz szükségünk zsiradékra.
A szilikon sütőformát egyformán használhatjuk mikrohullámú, gáz és elektromos sütőben is. Nagyon ügyeljünk arra, hogy ne használjuk a megadott maximális hőmérsékletél magasabban, ne érje közvetlenül a gázláng, és se a sütő, se a mikrohullámú ne legyen grillfunkción. A szilikonforma nemcsak sütéshez, hanem hűtött és fagyasztott ételek tárolására is kiváló.
A sütőformák használata
Ha kész a nyers tésztánk, az üres formát tegyük a sütőrácsra, és úgy töltsük bele, hogy az étel ne boruljon ki. A szilikonformában gyorsabban sül az étel, így többször ellenőrizzük. Ha gázsütőben sütünk, figyeljünk, hogy a formát ne a láng közvetlen közelébe tegyük. A formákban van egy speciális merevítő gyűrű, aminek segítségével megőrzik az alakjukat. Sütés után ezt a gyűrűt kell eltávolítani, és úgy kivenni a megsült ételt. Ha hűteni szeretnénk a szilikonformában, akkor előtte öblítsük ki hideg vízzel.
Fotó: Getty Images