Mitől lesz természetes egy bor? Most te is megkóstolhatod a natúr borokat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Odafigyelünk, hogy mit eszünk, de sokszor arra már nem, hogy megnézzük, milyen bor kerül az asztalunkra. Most nem a fajtájára, a pincészetre, de nem is arra gondolok, hogy fehéret, rozét vagy vöröset kínálunk, hanem arra, hogy megnézzük-e a bor címkéjén az összetevőit.
Amennyire fontos az egészség- és környezettudatosság az élelmiszerek terén, annyira nem nézzük, hogy a borokat vajon hogyan készítik. Most nem a palackozásra gondolok, hanem arra, hogy pontosan mi is kerül a szőlőn kívül abba az üvegbe. Pedig fontos lenne megnézni a címkét, mert sokszor meglepődnénk, hányféle adalékanyaggal dúsítanak egy-egy üveg bort. Az egészségtudatosság jegyében egyre népszerűbbek az úgynevezett természetes borok, ahol a palackban tényleg csak a szőlő van. Vajon mitől természetes egy bor?
Egyre többen kedvelik a spontán erjedésű borokat
A természetes borok külföldön óriási népszerűségnek örvendenek, de Magyarországon is kezdik megkedvelni őket. Egyre többen keresik a kizárólag szőlő felhasználásával, illetve a bortörvény által engedélyezett kiegészítő-, illetve segédanyagokkal készült italokat. Ezek a borok organikus termesztéssel származó szőlőből, spontán erjedéssel készülnek. A borba sokszor még kén sem kerül, vagy csak minimális mennyiségben, így a nedű is beavatkozás nélkül erjed.
Nem minden organikus gazdálkodásból származó bort tekinthetünk természetesnek, hisz hiába nem kap semmilyen vegyszert a szőlő, ha a bor nem magától, hanem hozzáadott anyagokkal erjed meg. Viszont ha a termelő organikus alapanyagokat használ és nem tesz a szőlőlébe élesztőt, maximum csak ként, akkor lesz úgynevezett természetes bora.
Az így készült ital maximálisan kifejezi a termőhely jellegzetességeit, sőt, még a palackozást követően is változik, mind az íze, mind a színe. Ezeket a borokat nem is szűrik, emiatt, ha pohárba töltjük, bizony nem a megszokott átlátszó nedűvel találkozhatunk, hanem zavaros színnel. A természetes borok filozófiája, hogy ne adjunk hozzá semmit és ne vegyünk el belőle semmit. A gazdák szerint két séta a szőlőben felér egy permettel - vagyis a termelők filozófiája, hogy a személyes, törődő jelenlétük többet használ a bornak, mint a mesterséges anyagok.
Kis gazdaságok, nagy szakértelem és szeretet
A természetes borokat nagyrészt kevés hektáron, családi pincészetekben termesztik, így a gazda tényleg közeli kapcsolatba kerül a szőlővel és a borral. Ezek az italok általában földrajzi jelölés nélküliek, címkéjük is lazább, művészibb irányú. Sajnos van, amikor egy-egy bor nem sikerül úgy, ahogy a készítője szeretné, vagyis hibás lesz, ezért kevesen vállalkoznak erre a feladatra. A természetes borok izgalmas ételekkel társíthatók: ezt egyre több fine dining étterem ismeri fel, így sokan veszik fel a természetes borokat az étlapjukra.
Természetes borok fesztiválja - Mert fontos, hogy mit iszol
A november 16-án megrendezésre kerülő Mitiszol? Fesztivál, vagyis az organikus és természetes borok kóstolója ezeket a borokat hívatott népszerűsíteni és megkedveltetni a közönséggel. Az immáron kilencedik alkalommal megrendezett fesztiválon a finom borok mellett neves séfek bio és organikus gazdálkodásból származó ételeit is megkóstolhatják a látogatók.
A fesztivál kapcsán mi is megkóstoltunk ötféle bort, amelyek - ha léteztek - az összes sztereotípiát lerombolták, még a a kicsit félve megízlelt narancsbor is igen kellemes meglepetésnek bizonyult. A kóstolt borok között volt rajnai rizling, kékfrankos, egy Meinklang Mulatschak 2018-as cuvée és az a bizonyos narancsbor, a 2017-es Maurer Bakatorange. A kedvencem egyértelműen a Massana Noya Cava Familia volt, amely teljes mértékben passzolt az ízlésemhez.
Fotó: Getty Images / Szász Eszter / Sóbors