Óriási tévhit, hogy olaj kell a tészta vizébe – Az olaszok így főzik tökéletesre
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tésztafőzés a világ egyik legegyszerűbb, talán leggyakrabban alkalmazott művelete, amit mindenki ugyanolyan módszerekkel csinál, vagy mégsem?
A tészta sokoldalúan felhasználható alapanyag, húsos vagy húsmentes szószokkal készülve gyors és laktató ebéd vagy vacsora lehet, de köret, levesbetét, akár desszert is készülhet belőle. A tészta gyorsan megfő, és mindig a feltét dönti el, hogy mennyire lesz laktató az étel. Az elkészítése pofonegyszerű, mindenkinek megvan a tuti receptje.
Vannak olyan elkészítési módszerek, amelyek makacsul tartják magukat, pedig egyáltalán nem lesz tőlük jobb a tészta. Ezeket nyugodtan elhagyhatod, ugyanúgy tökéletes lesz ez ételed.
Tévhitek
A tészta hozzáadása előtt mindig fel kell forralni a vizet
Bár logikusnak tűnhet, ráadásul minden recept így kezdődik, mégsem feltétlenül kell megvárni, amíg lobogni kezd a víz. Abban a pillanatban, hogy beleteszed a tésztát, az elkezd főni a víz pillanatnyi hőmérsékletétől függetlenül is.
Tegyél olajat a vízbe
Bár nagyon sokan így főzik a tésztát, ez egy nagy tévedés. Sajnos régebben valóban sokkal rosszabb minőségű tésztákat lehetett kapni, amelyekhez muszáj volt olajat önteni, mert különben leragadtak a lábas aljára, de szerencsére ma már nem ezek a jellemzőek. A tészta nem fog összeragadni, ha nem öntesz a vízbe olajat, viszont zsíros lesz tőle, így nem tudja majd magába szívni a szószt. Amikor kifőtt, szűrd le, csak ekkor tegyél rá egy kevés olívaolajat, jól forgasd össze vele.
Alaposan csurgasd le a tésztáról a főzővizet
Ha az összes főzővizet leszűröd, akkor a tésztáról lejön a keményítő, ami abban segítene, hogy a szószt magába tudja szívni. Ezért is érdemes egy keveset meghagyni a főzővízből.
A tésztát mindig alaposan le kell öblíteni
Ezt se tedd, mert ezzel is leöblíted a keményítőt a tésztáról, gumis állagot fogsz kapni. Ne aggódj, összeragadni sem fog. Másrészt ki is hűtöd, ami szintén nem cél. Hacsak nem hideg tésztasalátát készítesz, ne öblítsd le a kifőtt tésztát.
Dobd a tésztát a falhoz, hogy ellenőrizd, jó-e az állaga
Ez egy teljesen furcsa szokás, ami abból ered, hogy a tökéletesre, vagyis al dente-re főzött tészta hozzáragad a falhoz. De inkább ne piszkold össze a falat, hanem kóstolj meg egy szálat, hogy fogkemény állagú-e a tészta. Ez azt jelenti, hogy már nem ropog a fogad alatt, de nem is mállik szét.
Baj, hogy kilóg a vízből a tészta
Nem baj, ha nincs akkora edényed, amibe belefér a spagetti: Ne törd össze, csak várd meg, amíg az alsó része kicsit megpuhul, az egész tészta magától bele fog csúszni a vízbe és szépen megfő.
Fotó: Getty Images