![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Óriási tévhit, hogy olaj kell a tészta vizébe – Az olaszok így főzik tökéletesre
![tésztafőzés cover](https://kep.index.hu/1/0/3459/34593/345930/34593087_2648365_81e3c4eb8733619d7b50a30a59736787_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tésztafőzés a világ egyik legegyszerűbb, talán leggyakrabban alkalmazott művelete, amit mindenki ugyanolyan módszerekkel csinál, vagy mégsem?
A tészta sokoldalúan felhasználható alapanyag, húsos vagy húsmentes szószokkal készülve gyors és laktató ebéd vagy vacsora lehet, de köret, levesbetét, akár desszert is készülhet belőle. A tészta gyorsan megfő, és mindig a feltét dönti el, hogy mennyire lesz laktató az étel. Az elkészítése pofonegyszerű, mindenkinek megvan a tuti receptje.
Vannak olyan elkészítési módszerek, amelyek makacsul tartják magukat, pedig egyáltalán nem lesz tőlük jobb a tészta. Ezeket nyugodtan elhagyhatod, ugyanúgy tökéletes lesz ez ételed.
Tévhitek
A tészta hozzáadása előtt mindig fel kell forralni a vizet
Bár logikusnak tűnhet, ráadásul minden recept így kezdődik, mégsem feltétlenül kell megvárni, amíg lobogni kezd a víz. Abban a pillanatban, hogy beleteszed a tésztát, az elkezd főni a víz pillanatnyi hőmérsékletétől függetlenül is.
Tegyél olajat a vízbe
Bár nagyon sokan így főzik a tésztát, ez egy nagy tévedés. Sajnos régebben valóban sokkal rosszabb minőségű tésztákat lehetett kapni, amelyekhez muszáj volt olajat önteni, mert különben leragadtak a lábas aljára, de szerencsére ma már nem ezek a jellemzőek. A tészta nem fog összeragadni, ha nem öntesz a vízbe olajat, viszont zsíros lesz tőle, így nem tudja majd magába szívni a szószt. Amikor kifőtt, szűrd le, csak ekkor tegyél rá egy kevés olívaolajat, jól forgasd össze vele.
Alaposan csurgasd le a tésztáról a főzővizet
Ha az összes főzővizet leszűröd, akkor a tésztáról lejön a keményítő, ami abban segítene, hogy a szószt magába tudja szívni. Ezért is érdemes egy keveset meghagyni a főzővízből.
A tésztát mindig alaposan le kell öblíteni
Ezt se tedd, mert ezzel is leöblíted a keményítőt a tésztáról, gumis állagot fogsz kapni. Ne aggódj, összeragadni sem fog. Másrészt ki is hűtöd, ami szintén nem cél. Hacsak nem hideg tésztasalátát készítesz, ne öblítsd le a kifőtt tésztát.
Dobd a tésztát a falhoz, hogy ellenőrizd, jó-e az állaga
Ez egy teljesen furcsa szokás, ami abból ered, hogy a tökéletesre, vagyis al dente-re főzött tészta hozzáragad a falhoz. De inkább ne piszkold össze a falat, hanem kóstolj meg egy szálat, hogy fogkemény állagú-e a tészta. Ez azt jelenti, hogy már nem ropog a fogad alatt, de nem is mállik szét.
Baj, hogy kilóg a vízből a tészta
Nem baj, ha nincs akkora edényed, amibe belefér a spagetti: Ne törd össze, csak várd meg, amíg az alsó része kicsit megpuhul, az egész tészta magától bele fog csúszni a vízbe és szépen megfő.
Fotó: Getty Images