Ismerd meg a tokaji aszút! 5 dolog, amit nem tudtál róla
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen.
Bár lehet, hogy a tokaji aszú magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória, pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is feleleveníteni.
A Tokaji borvidék egyedisége
A tokaji aszú nem jöhetne létre, ha nem lenne a borvidéknek olyan speciális mikroklímája és földrajzi jellemzői, melyek megteremtik ennek lehetőségét. Ahogy a Bodrog és a Tisza folyók átszelik a térséget, az őszi reggelek mesebeli párába burkolják a borvidéket. Ez és a napközbeni száraz idő segít abban, hogy a Botrytis cinerea nevű nemespenész-gomba megtelepedjen az egészséges és érett szőlőszemeken és beinduljon az aszúsodás folyamata. Ha csak egy nincs a helyén ezekből az alkotóelemekből, aszú szempontjából máris búcsút mondhatunk annak az évjáratnak.
Kézi szüret a köbön
Igen, sok helyen szüretelnek kézzel, azonban az aszúszüret nehézsége mégis kiemelkedik a többi közül. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Képzeld el, ahogy a hideg, fagyos novemberi reggeleken a szőlőfürtökről egyenként kell kiválogatni és kicsipegetni az értékes aszúszemeket, a cukor már odafagyott a kezedre és végig koncentrálni kell arra, nehogy rothadt vagy illós szemek kerüljenek a vödrökbe, tönkretéve ezzel az egész napi munkát. Egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni, így érthető miért hatalmas érték az ő tapasztalatuk.
Aszú Day
Mindenki szeret ünnepelni. Az ünnepek fontos tradíciókká, családi hagyományokká válnak, amelyek folytonosságot visznek az életbe. A legkülönfélébb dolgokat lehet ünnepelni, legyen az egy személyes évforduló, mint a születésnap, vagy sok millió ember közös ünnepe, a karácsony. A tokaji aszú a maga nagyszerűségében és egyediségében szintén megérdemli, hogy legyen egy saját napja. Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon. Legyünk rá büszkék és nyissunk ki egy palack aszút ezen a napon!
Lépj ki a gasztro-komfortzónádból
Magas maradékcukor-tartalmával a tokaji aszú kiváló desszertbor, sőt, magát az étkezésvégi édességet is kiválthatja. Azonban egy aszú sokkal többrétűbb annál, minthogy csak édesség mellé kínáld. A kacsa- vagy libamáj vagy a sós, karakteres ízű kéksajt is egy klasszikus párosítás. Ha gyümölcsökkel készíted a csirkét, kacsát vagy fácánt, akkor érdemes kipróbálni mellé egy pohár aszút, de még az édes tónusú zöldségekkel – mint a sütőtök, az édesburgonya vagy sárgarépa – is szépen harmonizál. Az ázsiaiak pedig nemhiába szeretik annyira az aszút, az ő konyhájuk csípős-édes fogásaihoz is remekül passzol.
Fotó: Furmint Photo
Az aszú több mint csak egy édes bor
Mindenkinek vannak kedvenc szőlőfajtái, borstílusai és pincészetei. Ha valakinek ez a száraz bort jelenti, akkor lehet, hogy eleve ódzkodik az édestől. Jó tudni azonban, hogy a tokaji aszú több mint egy egyszerű édes bor. A világ legjobbjai között számon tartott aszú képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait és azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi technológiát, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon. Rendkívül komplex aromavilága, a magas maradékcukor-tartalmat egyensúlyban tartó eleven savszerkezete és az, hogy megfelelő körülmények között extrém ideig eltartható – gondoljunk akár az 1956-os aszúkra, de volt, aki 1848-ból is kóstolt! –, mind unikális borélménnyé teszik. Ne félj felfedezni a nagyszerűségét!
Szóló Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2015
A tállyai butikborászatot vezető Éless Tímea családi gyökereihez tért vissza, amikor elkezdett borászkodni Tokajban. A borvidékhez képest modern és újhullámos elképzelései mellett tisztelettel fordul a tradicionális borstílusok felé, így elképzelhetetlen volt számára, hogy ne készítsen aszút. A 2015-ös tétele illatában és ízében trópusi gyümölcsöket, friss kamillát, mézet, aszalt barackot, kandírozott narancshéjat vonultat fel. Elegáns, komplex bor, amely igazi fénypontja lehet minden ünnepnek.
Tokaj-Hétszőlő Tokaji Aszú Nagyszőlő-dűlő 5 Puttonyos 2013
A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok dűlőit már 1772-ben Tokaj első osztályú termőhelyei közé sorolták, amikor az még az Osztrák–Magyar Monarchia tulajdonában állt. A ma francia–magyar pincészet organikus művelésmóddal igyekszik megőrizni azokat a kivételes adottságokat, amit az elődöktől megörökölt. Dűlőszelektált aszújuk illatában vajkaramella, trópusi gyümölcsök és édesfűszerek kavalkádját találni, ízét emellett méz, barack és ásványosság egészíti ki. Sokrétű, kifinomult tétel.
Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2011
A birtok szőlőterületei 1732 óta szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között, és egyikét képezik Tokaj három legkiválóbb aszús területének. Fekvése miatt sok napfény és meleg éri, így a szőlőfürtök tökéletesen beérnek, hogy aztán ősszel megkezdődhessen az aszúsodás. Majdnem 10 éves bor, amelyben az aszalt füge, a barack és a mazsola dominál, édesfűszerekkel és mézzel kiegészülve. A koncentrált és komplex tétel aromája és textúrája hosszan megmarad a korty után.
Cover és a belső fotók egy része: Getty Images